naše nabídka

newsletter

Chcete být informováni o novinkách a zajímavostech z produkce webu Krasojízda.cz?


Žádný problém!
Zde zapište svůj email.



oblíbená témata

oblíbené weby
všechny weby   

partneři
další partneři   

Téma: 

mouka


Citlivá pleť potřebuje speciální péči

Čištění pleti

  • Sladký mandlový olej a jojobový olej: jemně masírujte, umyjte teplou vodou a froté rukavicí.
  • Papája – vydlabejte vnitřek, rozmačkejte a aplikujte na celý obličej, jemně promasírujte a odstraňte teplou vodou.

Tonika na pleť

Bylinkové tonikum: 30 ml (3 hrsti) čerstvých kostivalových listů, 600 ml vody. Pomalu ohřejte bylinky ve vodě, jemně zapařte, nevařte. Odstavte z plotny a nechejte vychladnout přes noc. Používejte jako regulérní tonikum. Udržujte v chladu a používejte během 3 dnů. Zbytek vylijte.

Exfoliační biologický peeling na citlivou pleť - recept:

Grapefruit a ovesné vločky nebo mouka z ovesných vloček: přidejte 3­/4 lžíce ovesných vloček do šťávy z grapefruitu. Zamíchejte do směsi, aplikujte na pleť a nechejte působit 15 minut. Pak odstraňte vlažnou vodou.

Zdroj: Citlivá pleť potřebuje speciální péči
Zveřejněno dne: 8.4.2010

Diskuze: Re: Svědí mě pokožka na hlavě

Dobrý den paní Blažková, zkuste ve svém jídelníčku omezit cukry, a to jak přímé (cukr, sladké pití, cukrovinky), tak i cukry nepřímé - sacharidy (mouka, pečivo, rýže, knedlíky, atd.) Na místo toho si dejte každý den pytlíček dýňových semen a ráno berte B-komplex podle návodu. Dále přidejte ještě Lecithin s obsahem 70% phosphaditylcholinu v dávkování 2 mg na každých 10 kg hmotnosti, minimální dávka 8-10 mg za den. A k tomu užívejte rybí tuk v kapslích, zož jsou omega 3 a 6 mastné kyseliny, v dávkování 2 - 4 g těchto mastných kyselin denně (podle tělesné váhy a návodu). Na vlasy si často dělejte odvar z měsíčku lékařského. A na tělo používejte přírodní glycerinové mýdlo obsahující bylinné extrakty, čisté přírodní silice a termální vodu z vřídla Podhájska. Pak si celé tělo promastěte kokosovým olejem.
Do svého životního stylu zařaďte nějakou vhodnou aktivitu, která Vás bude bavit a zároveň trochu zrychlí Váš krevní oběh, například delší procházky svižnou chůzí (musíte se při tom zadýchat a také i spotit).
Toto praktikujte celý měsíc a pak zde spolu zhodnotíme Vaše výsledky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svědí mě pokožka na hlavě
Odesláno dne: 1.12.2011 uživatelem Cempírek


Zinek v péči o vlasy

Zinek v potravinách

V lidském organismu má zinek důležitou úlohu jako součást velké řady enzymů. Dostatek zinku v potravinách je důležitý pro správnou činnost imunitního systému. Zinek podporuje hojení ran, tvorbu řady hormonů, léčbu zánětů a uchovávání inzulínu. Mezi důležité zdravotní účinky zinku patří ochrana organismu před nachlazením. V dostatečném množství se zinek vyskytuje v potravinách bohatých na bílkoviny, zejména v hovězím, vepřovém a drůbežím mase, vejcích, játrech a mořských plodech. Mezi potraviny obsahující velké množství zinku patří také obilniny, fazole, sýry a ořechy, ale tyto přírodní zdroje poskytují zinek ve formě hůře přijatelné pro lidský organismus. Pokud tyto potraviny příliš nekonzumujete, poskytnou vám optimální denní dávku zinku doplňky stravy. V doplňcích stravy je zinek nejčastěji kombinován s hořčíkem a vápníkem.

Obsah zinku v potravinách:

  • chléb pšenično-žitný – obsah Zn [mg.kg-1] 12;
  • ječmen – obsah Zn [mg.kg-1] 25;
  • jogurt – obsah Zn [mg.kg-1] 3,2–4,6;
  • kroupy ječné – obsah Zn [mg.kg-1] 20;
  • krupice hrubá – obsah Zn [mg.kg-1] 5,6;
  • hovězí kýta – obsah Zn [mg.kg-1] 6,5;
  • vepřový bok – obsah Zn [mg.kg-1] 33;
  • vepřová kýta – obsah Zn [mg.kg-1] 37;
  • vepřová krkovice – obsah Zn [mg.kg-1] 48;
  • vepřová plec – obsah Zn [mg.kg-1] 57;
  • mléko acidofilní – obsah Zn [mg.kg-1] 3,3;
  • mléko plnotučné – obsah Zn [mg.kg-1] 3,2;
  • mléko sušené – obsah Zn [mg.kg-1] 36;
  • mouka pšeničná hrubá – obsah Zn [mg.kg-1] 7,3;
  • mouka pšeničná polohrubá – obsah Zn [mg.kg-1] 4,8;
  • oves – obsah Zn [mg.kg-1] 25;
  • pohanka – obsah Zn [mg.kg-1] 20–30;
  • proso – obsah Zn [mg.kg-1] 30;
  • pšenice dvouzrnka – obsah Zn [mg.kg-1] 44;
  • pšenice jednozrnka – obsah Zn [mg.kg-1] 63;
  • pšenice ozimá – obsah Zn [mg.kg-1] 36;
  • sýry – obsah Zn [mg.kg-1] 30–35;
  • špalda – obsah Zn [mg.kg-1] 35;
  • tvaroh měkký – obsah Zn [mg.kg-1] 6,2;
  • tvaroh tvrdý – obsah Zn [mg.kg-1] 8;
  • žito ozimé – obsah Zn [mg.kg-1] 27;

Zdroj: Zinek v péči o vlasy
Zveřejněno dne: 7.9.2016


Keratin na vlasy

Keratin a potraviny

Strava patří k důležitým faktorům, jež ovlivňují vzhled a zdraví kůže, vlasů a nehtů. Keratinocyty (pokožkové buňky vytvářející keratin) jsou totiž metabolicky velmi aktivní, proto citlivě reagují na nedostatek vitamínů, minerálů, aminokyselin obsahujících síru...

Například vyloučení bílkovin z jídelníčku způsobuje nejen zpomalení růstu vlasů, ale také produkci menšího počtu a méně kvalitních vlasů. Vlasy se též zdají málo zabarvené a mohou začít předčasně šedivět. Potraviny bohaté na bílkoviny (libové maso, mléko, vejce, mořské ryby, luštěniny...) hrají tudíž důležitou roli při prevenci proti ztrátě keratinu ve vlasech.

Vliv na množství keratinu ve vlasech (a tedy na kvalitu a množství vlasů) mají mimo jiné i:

  • vitamíny skupiny B (pivovarské kvasnice, celozrnné obiloviny, luštěniny, maso...);
  • vitamín A (rybí tuk, játra, mrkev, špenát, kapusta, meruňky, máslo...);
  • železo (třtinová melasa, šťáva ze švestek, sušené meruňky, ořechy, semena dýní, pšeničné klíčky, luštěniny, zelená listová zelenina...);
  • křemík (přeslička rolní, ovesné vločky, jáhly, rýže...);
  • selen (mléko, čaj, mořské ryby, ořechy, vnitřnosti...);
  • zinek (potraviny bohaté na bílkoviny, viz výše);
  • fosfor (strava živočišného původu, to jest maso, vaječné žloutky, ryby, mléčné výrobky..., ale i rostlinného, to jest mouka, luštěniny, ořechy...).

Zdroj: Keratin na vlasy
Zveřejněno dne: 1.11.2015

Vápník v potravinách

Tabulka potravin podle obsahu vápníku.

Doporučená denní dávka vápníku pro dospělého člověka je 1 200 mg.

Abecední seznam potravin, které obsahují přírodní vápník.

Potravina 100g Ca (mg)
Ananas 16 
Angrešt 29 
Artyčok 53 
Avokádo 10 
Banán
Banán sušený 32 
Borůvky 10 
Bramborová mouka 20 
Bramborové lupínky 37 
Brambory syrové
Brokolice 105 
Broskve
Brusinky 14 
Burské ořechy nepražené 60 
Burské ořechy solené pražené 52 
Celer 68 
Cibule 31 
Citron 11 
Coca cola
Cuketa 30 
Cukrová kukuřice
Čekanka 26 
Čočka 59 
Černý kořen 53 
Červená řepa 29 
Červené zelí 35 
Česnek 38 
Čínské zelí 40 
Čokoláda bílá 187 
Čokoláda hořká 38 
Čokoláda mléčná 103 
Čokoládové bonbony plněné 92 
Datle 38 
Datle sušené 63 
Droždí 25 
Dýně 20 
Džem - průměrné hodnoty 10 
Džus grapefruitový 100% 14 
Džus hroznový 100% 19 
Džus jablečný 100%
Džus pomerančový 100% 10 
Džus rajčatový 100% 10 
Endivie (štěrbák) 54 
Fazolky zelené 57 
Fenykl 109 
Fíky čerstvé 54 
Fíky sušené 193 
Grapefruit 18 
Hlávkový salát 20 
Hořčice plnotučná 130 
Houby sušené 70 
Houby syrové
Housky,veky 21 
Hrách 57 
Hrášek zelený 24 
Hroznové víno 18 
Hrušky 10 
Husa 10 
Chléb pšenično-žitný 20 
Chřest 26 
Jablko nelupané
Jablko sušené 30 
Jahody 26 
Játra - průměr 12 
Jogurt bílý 180 
Kachna 14 
Kakao - prášek 136 
Kapr 10 
Kapusta 115 
Karamely míchané 95 
Kaštany jedlé 46 
Kedlubna 68 
Kefír 120 
Kiwi oloupané 38 
Klobásy vinné 16 
Knäcke Brot 64 
Kokos strouhaný 23 
Krupice pšeničná 23 
Kukuřice pražená přírodní 10 
Kukuřičné lupínky 68 
Kuře 12 
Květák 205 
Ledvinky 10 
Lilek 13 
Mák 1400 
Maliny 40 
Mandarinky 12 
Mandle - jádra 240 
Mango 12 
Potravina 100g

Ca

(mg)

Máslo 15 
Máslo z burských ořechů 37 
Maso hovězí
Maso telecí - kýta 10 
Maso vepřové - bůček
Maso vepřové libové 24 
Med včelí
Meloun cukrový
Meloun vodní 11 
Meruňky 16 
Meruňky sušené 82 
Mléko polotučné - 2 % tuku 112 
Mouka pšeničná hladká 25 
Mouka pšeničná hrubá 23 
Mrkev 39 
Nektarinky
Okurky kyselé 14 
Okurky salátové 10 
Olivy 61 
Oplatky s náplní 13 
Ořechy kešu - jádra 35 
Ořechy lískové - jádra 140 
Ořechy Macadamia 47 
Ořechy míchané - jádra 78 
Ořechy para - jádra 170 
Ořechy pekanové 61 
Ořechy piniové 11 
Ořechy pistáciové neloupané 61 
Ořechy vlašské - jádra 94 
Ostružiny 44 
Ovesné vločky 56 
Papriky zelené
Párky 42 
Paštika 14 
Petržel 89 
Piškoty dětské 36 
Pomeranče 42 
Pór 80 
Rajčata 13 
Rajčatový protlak 51 
Rozinky 80 
Rybí filé 25 
Rybíz černý 46 
Rybíz červený 29 
Ryngle 13 
Rýže 24 
Ředkvičky 37 
Řepa červená 27 
Salám šunkový 12 
Salám uherský 31 
Salám Vysočina 16 
Salám hlávkový 22 
Sardinky v oleji 354 
Semena sezamu 670 
Semena slunečnice 110 
Smetana 12 % tuku 106 
Strouhanka 26 
Sýr Eidam 30% tuku v sušině 690 
Sýr Ementál 887 
Sýr Hermelín, Enciál 157 
Sýr Lučina 285 
Sýr Niva 634 
Sýr tavený 420 
Sýr tavený smetanový 585 
Sýr žervé 322 
Šlehačka 33 % tuku 80 
Špenát 81 
Šunka 10 
Švestky 14 
Švestky sušené 71 
Těstoviny 25 
Tlačenka světlá 77 
Tresčí játra 36 
Třešně 17 
Turecký med 23 
Tvaroh měkký netučný 101 
Tvaroh měkký tučný 366 
Tvaroh na strouhání 152 
Tyčinka Mars Bar 160 
Tyčinka Twix 110 
Vánočka 19 
Vejce (100g = 2 ks) 60 
Vejce - bílek (1ks = 30g) 20 
Vejce - žloutek (1ks = 20g) 140 
Višně
Zelenina do polévky 63 
Zelí bíle 46 
Zmrzlina mléčná 57 
Zmrzlina ovocná

Zdroj: Vápník v potravinách
Zveřejněno dne: 11.1.2012


Všechno možné o šalvěji

Recepty se šalvějí

Šalvějové řízečky

Ingredience: Listy šalvěje, vejce, špetka soli, hladká mouka, strouhanka (v množství podle potřeby).

Postup: Listy krátce propláchneme studenou vodou (nesmíme dlouho máčet), necháme okapat, rozložíme na utěrku a necháme oschnout. Pak je obalujeme jako řízek, tedy nejprve v hladké mouce, poté v rozkvedlaném vajíčku a nakonec ve strouhance. Smažíme na oleji z obou stran dozlatova. Podáváme jako chuťovku, například k vínu.

Kuře na šalvěji

Ingredience: 4−6 kuřecích špalíčků nebo stehen, 2 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 2 mrkve, kousek celeru, 3 stroužky česneku, několik lístků šalvěje, oregana a bazalky, 2 lžíce rajčatového protlaku, asi 60 g másla, sůl a pepř.

Postup: Bylinky nasekáme najemno. Kousky masa potřeme olivovým olejem a obalíme v bylinkách. Necháme několik hodin uležet, nejlépe do druhého dne. Cibuli oloupeme a nadrobno nakrájíme, očištěnou mrkev a celer rozkrájíme na nudličky, oloupaný česnek na slabé plátky. Zeleninu osmahneme na másle. Na osmaženou zeleninu nalijeme rajčatový protlak a rozložíme maso naložené v bylinkách. Osolíme, opepříme, podlijeme trochou vody a pečeme v troubě dozlatova a doměkka. Během pečení obracíme a podle potřeby podléváme horkou vodou. Kuře na šalvěji podáváme s bramborovými knedlíky.

Kuřecí polévka se šalvějí

Ingredience: 2 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 1 mrkev, 1 řapíkatý celer, 100 g zelených fazolek, 2 kusy brambor, 2 lžíce hladké mouky, troška mletého pepře, 1 lžička šalvěje, 1 l drůbežího vývaru nebo kostka, 1 hrst vlašských ořechů, 2 kusy kuřecích prsou, petrželová nať.

Postup: V hrnci rozpálíme olej a prudce na něm osmahneme na malinké kousky pokrájené kuřecí řízky. Když mají zlatavou barvu, přidáme pokrájenou cibuli a celer a asi 2 minuty dusíme. Přisypeme mouku a šalvěj a osmahneme. Zalijeme vývarem a za občasného míchání přivedeme k varu. Přidáme pokrájenou mrkev, brambory a fazolky a vaříme asi 25 minut na mírném ohni. Dochutíme solí a pepřem, vsypeme vlašské ořechy a vaříme dalších 5 minut. Ozdobíme čerstvou petrželovou natí.

Rizoto se šalvějí

Ingredience: 2 hrnky rýže, 0,5 dl bílého suchého vína, 4 hrnky vody nebo zeleninového vývaru, 50 g másla, 200 g lišek, 1 středně velká cibule, 2 menší mrkve, asi 50 g másla pod cibuli, čerstvá šalvěj, sůl a čerstvě namletý pepř, strouhaný parmezán k podávání.

Postup: V hluboké pánvi rozpustíme máslo a nasypeme do něj rýži. Tu v něm necháme zpěnit, a když je máslem celá obalená, podlijeme ji bílým vínem. Tekutinu necháme odpařit a rýži podlijeme horkou osolenou vodou (nebo vývarem). Za občasného míchání rýži necháme dusit doměkka (dusíme cca 15 minut podle typu rýže). Mezitím si připravíme houbovou směs. Cibuli nakrájíme najemno a zpěníme ji na kousku másla. Když začíná lehce zlátnout, přidáme pokrájené lišky, kolečka očištěné mrkve a pod poklicí je necháme dusit skoro doměkka; podle potřeby můžeme přidat kapku vody. K takřka hotovým houbám přidáme nasekanou čerstvou šalvěj a směs dochutíme špetkou soli a čerstvě mletým pepřem. Nakonec houbovou směs vmícháme k rýži připravené na skus. Rizoto podáváme posypané nastrouhaným parmezánem.

Kapr na šalvěji

Ingredience: 1 kg kapra, 4 stroužky česneku, 1 lžička mletého zázvoru, 1/2 lžičky drcené šalvěje, sůl, hladká mouka, olej.

Postup: Kapra nakrájíme na tenké porce (asi 1−1,5 cm široké), osolíme, potřeme prolisovaným česnekem, posypeme zázvorem a šalvějí a obalíme v mouce. Opékáme na oleji z obou stran dozlatova. Jako přílohu podáváme brambory.

Paštika se šalvějí

Ingredience: 500 g kuřecích jater, 2 stroužky česneku, 80 ml smetany, 230 g másla, 2 kusy šalotky, sůl, 1 snítka šalvěje, čerstvý tymián, čerstvě namletý černý pepř, nakládaný zelený pepř.

Postup: Kuřecí játra očistíme, odstraníme veškeré blanky a nakrájíme na malé kousky. Šalotku a česnek nasekáme nadrobno. V pánvi rozpustíme lžíci másla a přidáme nakrájenou šalotku a česnek. Jakmile cibulka zesklovatí, přidáme do pánve nakrájená játra a pokračujeme v restování asi 8 minut, dokud játra nezměknou. Směs necháme vychladnout a poté ji spolu s máslem a smetanou rozmixujeme dohladka pomocí kuchyňského robota. Máslo nedáváme do směsi všechno, asi 60 g ponecháme stranou na závěrečné polití paštiky. Do směsi přidáme nasekané lístky šalvěje a tymiánu a dochutíme solí a čerstvě namletým pepřem. Nyní můžeme paštiku protřít sítem. Získáme tak naprosto hladkou směs, ale není to nutné. Pokud máte rádi sušené brusinky nebo ořechy, neváhejte a přidejte je do paštiky. V malém kastrůlku rozpustíme zbylé máslo a necháme ho vychladnout. Paštiku se šalvějí rozdělíme do malých mističek nebo ji necháme v jedné velké misce. Povrch paštiky poté přelijeme rozpuštěným máslem a finálně ozdobíme nakládaným zeleným pepřem. Paštiku uložíme do chladu, aby máslo na povrchu ztuhlo. Podáváme s bagetou.

Zdroj: Všechno možné o šalvěji
Zveřejněno dne: 20.4.2015


Zkuste si udělat bezvadnou gulášovou polévku

Recepty na nejlepší gulášové polévky

Poctivá gulášová polévka rychle zasytí a zahřeje. Zapomeňte na instantní náhražky, vychutnejte si pravou chuť domácí gulášové polévky. Charakteristickou chuť jí dodává vynikající dušené hovězí maso a paprika společně s brambory.

Gulášová polévka podle Pohlreicha

Ingredience: 350–400 g řádně odleželé hovězí kližky, 2 lžíce sádla, 2 lžíce sladké mleté papriky, 1 lžíce středně pálivé mleté papriky, 1 středně velká cibule, 1 dl suchého nebo mírně nasládlého bílého vína, 2 středně velké brambory, sůl.

Postup: Maso nakrájejte na drobnější kostky. Brambory oloupejte, nastrouhejte na hrubém struhadle a uvařte v 1 ½ litru vody. V kastrolu osmahněte na sádle najemno pokrájenou cibulku se sladkou a pálivou paprikou. Vsypte a opečte kostky masa, pak přilijte víno a nechte je pomalu vydusit. Poté vlijte asi čtvrtinu vody z brambor, osolte a pomalu duste za občasného podlití vodou z brambor asi 1 hodinu. Pak přilijte zbytek vody z brambor, přidejte propasírované brambory a ještě asi deset minut nechte pobublávat.

Gulášová polévka z mletého masa

Ingredience: 300 g mletého masa, 30 g sladké papriky, 3 lžíce hladké mouky, 1 lžička majoránky, 5 stroužků česneku, 2 lžičky soli, 300 g brambor, 1 dl oleje, 2 špetky kmínu, 3 špetky pepře, 2 cibule.

Postup: Brambory nakrájíme na kostičky a vaříme v osolené vodě s kmínem. Na pánvi orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli dosklovata. Přidáme mleté maso, sůl, česnek, pepř a papriku. Podlijeme vodou a dusíme doměkka. Hotovou směs přidáme do uvařených brambor. Vodu z brambor nesléváme. Zahustíme moukou a vodou. Na závěr dochutíme majoránkou.

Gulášová polévka s párkem

Ingredience: sádlo, 1 cibule, 6 nožiček párků, polohrubá mouka, gulášové koření asi půl pytlíku, 6 brambor, masox, sůl, majoránka, 2 litry vody.

Postup: Na sádle zpěníme cibuli, přidáme na kolečka nakrájené párky, zaprášíme moukou. Směs dáme z plotny, přidáme gulášové koření, vodu a dáme zpět na plotnu. Přidáme brambory, masox, povaříme, dokud brambory nezměknou. Přidáme majoránku, osolíme, podáváme.

Gulášová polévka bez masa

Ingredience: 100 neanglické slaniny, 2 lžíce rostlinného oleje, 2 ks paprikové klobásy, 2 lžičky soli, 2 lžičky sušené majoránky, 4 ks brambor, 1 lžíce hladké mouky, 2 ks cibule, 4 ks rajčat, 3 stroužky česneku, 1 ks nakládané feferonky, 1 hrst petrželky, 1 lžička mletého pepře, 1 lžíce gulášového koření, 1 lžíce mleté sladké papriky, ½ lžičky mleté pálivé papriky, 2 lžíce másla, ½ lžičky kmínu.

Postup: Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, slaninu na malé kousky, paprikovou klobásu na ¼kolečka. V hrnci zahřejeme olej s máslem (můžeme nahradit sádlem, do této polévky je to výborné), přidáme cibuli a krátce orestujeme, dále přidáme nakrájenou slaninu a klobásky, po chvilce také česnek, a společně důkladně orestujeme. Přidáme mletou červenou papriku, pálivou papriku, gulášové koření a vše promícháme. Přidáme hladkou mouku, promícháme a krátce orestujeme. Zalijeme trochou horké vody a necháme chvilku provařit. Mouky dáváme méně, protože na zahuštění použijeme ještě nastrouhaný brambor. Mezitím si v malém kastrůlku spaříme rajčata, ze kterých potom odstraníme slupku, dužinu pokrájíme na kousky a přidáme do základu polévky. Přidáme také nadrobno nakrájenou feferonku a dochutíme solí, čerstvě mletým pepřem a kmínem, celé promícháme a zalijeme 1,5 l vody. Jeden brambor nastrouháme najemno, zbylé nakrájíme na kostičky a vše přidáme do polévky. Polévku vaříme podle brambor cca 15–20 minut, přidáme majoránku, případně sušenou petrželku (pokud nemáme čerstvou) a ještě krátce provaříme. Tuto gulášovou polévku zdobíme na talíři čerstvou petrželkou a podáváme s čerstvým pečivem.

Gulášová polévka z hovězího masa

Ingredience: 400–500 g hovězího předního masa (kližka, krk), 2 cibule, 1 lžíce hladké mouky, olej, mletá sladká paprika, mletá pálivá paprika, kmín, sůl, mletý pepř, 4 středně velké brambory, majoránka, 3–4 stroužky česneku, zelená petrželka.

Postup: Omyté a osušené maso nakrájíme na kostičky a prudce orestujeme na rozpáleném oleji. Až se maso zatáhne, přidáme pokrájenou cibuli a chvíli společně smažíme. Osolíme, opepříme, okmínujeme, opaprikujeme. Zaprášíme moukou, dobře promícháme a zalijeme horkým vývarem nebo vodou (cca 1,5 l). Promícháme a vaříme do změknutí masa. Když je maso měkké, přidáme oloupané a na kostičky pokrájené brambory, majoránku, a dovaříme do změknutí brambor. Podle potřeby dosolíme, opepříme a dochutíme rozmačkaným česnekem. Nakonec vmícháme posekanou zelenou petrželku. Podáváme s pečivem.

Gulášová polévka s klobásou

Ingredience: 2 klobásy, 5 brambor, 1 cibule, 1 masox, 5 kuliček celého pepře, 3 kuličky nového koření, 3 stroužky česneku, 1 lžíce sladké papriky, 4 lžíce oleje, 2 lžíce hladké mouky, 1 l vody, 1 lžička majoránky, ½ lžičky kmínu, sůl.

Postup: Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kostičky. V hrnci orestujeme na oleji cibuli, oloupanou a nakrájenou najemno, dorůžova. Přidáme červenou papriku, promícháme s cibulí a ihned zalijeme teplou vodou. Dále přidáme nakrájené brambory, kostku vývaru a dochutíme kořením a solí. Za občasného míchání vaříme cca 25 minut (až brambory změknou). Nakonec přihodíme na kolečka pokrájené klobásy a zahustíme moukou rozmíchanou cca ve 2 dcl studené vody. Vše promícháme a povaříme 5 minut. Nakonec přidáme prolisovaný česnek, popřípadě dosolíme a dochutíme pepřem.

Rychlovka

Ingredience: 1 instantní gulášová polévka, ½ l vody, 3 stroužky česneku, olej.

Postup: Na oleji orestujte nadrobno pokrájenou cibulku, přidejte instantní polévku, 10 minut provařte, přidejte rozmačkaný česnek a podávejte.

Zdroj: Zkuste si udělat bezvadnou gulášovou polévku
Zveřejněno dne: 20.4.2015

Vystrč drápky, kotě

Nemoci nehtů

Bílé skvrny na nehtech

Jde o duté prostory mezi nehtovými destičkami, které vznikají při špatném či neodborném zacházení s manikúrou, při tlaku či úderu. Pokud se navíc dostaví šupinatění, s největší pravděpodobností se jedná o plísňové onemocnění, které je třeba léčit. Bílé tečky přetrvávající na nehtech několik týdnů mohou vznikat i v důsledku hromadění kyseliny močové v organismu. Tyto příznaky bývají později spojovány s otékáním či bolestmi kloubů. Je to stadium, kdy už je vhodné obrátit se na odborníka a zahájit dietní opatření a příslušnou léčbu. Výskyt bílých teček ve větším množství téměř na všech nehtech signalizuje nedostatek vitaminů a minerálů v těle. Tečky se mohou například dočasně objevit po oslabení organismu prodělanou horečkou či v důsledku hormonálních změn.

Řešení: Úprava jídelníčku a užívání doplňků stravy

V první řadě je třeba snížit hladinu kyseliny močové v krvi. Návod jak toho dosáhnout je zde: prostředky na přírodní snížení kyseliny močové v krvi. Pak je potřeba upravit jídelníček, neboť naše strava představuje plnohodnotný a přirozený zdroj výživných látek, který lze jen stěží nahradit. Pro pomoc můžeme sáhnout i po doplňcích stravy. Doporučuje se užívat vitaminy skupiny B (zejména vitamin B2), kyselinu listovou, zinek, vápník a hořčík. Vitaminy A a C je vhodné přijmout v přirozené stravě (rajčata, mrkev, červená paprika). Pokud potíže neodezní zhruba do měsíce, navštivte odborníka.

Třepení nehtů

Objevuje se po délce nebo po stranách nehtu v důsledku dlouhodobého strádání následkem diet či špatné životosprávy. Bývá spojováno se záděrkami kolem nehtů na nehtové kůžičce. Jediným řešením je doplnění látek do organismu přirozenou cestou anebo formou užívání doplňků stravy. Jsou-li nehty navíc matné a ztrácejí lesk, pak organismu chybí mastné kyseliny.

Řešení: Užívání doplňků stravy a vhodných kosmetických přípravků

Vynechejte potraviny, které obírají organismus o vitaminy a minerály (káva, alkohol, cukr, bílá mouka), a začněte jíst zdravě a použijte také domácí masky na ruce. Proti štěpení nehtů zaručeně pomáhá zinek, vápník, hořčík a křemík, dále pak vitaminy skupiny B. Vaše nehty též ocení příjem nenasycených mastných kyselin, jejichž zdrojem jsou především panenské, tedy za studena lisované, oleje (např. seznamový, olivový) nebo tučné druhy ryb (losos, makrela, tuňák). Kolagen obsažený v doplňku stravy dodává nehtům základní stavební materiál (bílkovinu), nehty jsou pak pružnější, lesklejší a pevnější. Speciální kosmetické prostředky ve formě olejů či krémů vytvářejí ochrannou vrstvu, posilují a regenerují. Nehtům prospívá též konzumace oříšků a semínek (především slunečnicových a dýňových), jakož i luštěnin a celozrnných obilovin.

Lámání nehtů

Lámání nehtů není totéž co jejich třepení. Nehet se ulomí, i když je zdravý, při určité délce anebo nárazem. Jinak je však dostatečně pevný na to, aby odolal. Pokud tomu tak není, je něco v nepořádku. Snadno lámající se drápky signalizují nadbytek některých látek v organismu. K tomuto jevu dochází např. v důsledku dlouhodobé konzumace stejných minerálních vod nebo nesprávné životosprávy.

Řešení: Vyvážená strava

Je nutné změnit doposud jednostranný jídelníček a omezit pití minerálních vod. Za tento stav nehtů mohou také multivitaminové preparáty anebo nadměrný příjem určitých doplňků stravy. Organismus je zkrátka zanesen a je nutné jej řádně pročistit. Detoxikací a krátkodobým užíváním látek, které zajistí odvádění přebytečné a nahromaděné látky v těle, lze tento problém snadno vyřešit.

Podélné rýhy na nehtech

Rýhy mohou mít několik příčin a jednou z nich je vysušování v důsledku používání saponátů nebo nesprávná péče o nehty. Příliš časté máčení rukou ve vodě rovněž škodí a oslabuje pokožku i nehty.

Řešení: Ochrana nehtů před agresivními saponáty

Dbejte na pečlivou ochranu nehtů. Používejte např. ochranné rukavice a rovněž výživné olejíčky a krémy. Ty však už jen problém pomáhají řešit, ale nepředcházejí mu.

Příčné prohloubeniny nebo výstupky

Stres je jednou z hlavních příčin, které ovlivňují kvalitu nehtů a způsobuje různé ďolíčky a výstupky. Dalším možným viníkem je nahromadění příliš velkého množství odpadních látek v organismu, čímž dochází k jeho oslabení.

Řešení: Detoxikace a regenerace organismu

Je třeba dbát na pravidelnou detoxikaci a regeneraci organismu. Sport a relaxace zbavují organismus stresových hormonů a pomáhají mu odpočívat. Detoxikace pak čistí tělo od jedů a odpadních látek, které jej zatěžují. Za jeden z nejúčinnějších detoxikačních prostředků je považována šťáva z aloe vera. Nejdříve je potřeba organismus pročistit (především střeva) a až poté dodávat potřebné vitaminy a minerály.

Bledé a namodralé nehty

Zdravá barva nehtů je jemně narůžovělá. Pokud nehty bělají, anebo jsou dokonce namodralé, jde o stav, kdy organismus trpí nedostatek kyslíku – nejčastěji v důsledku nedostatečného množství železa.

Řešení: Změna jídelníčku, doplnění železa

Nedostatek železa způsobuje nejen změnu barvy nehtů, ale také jejich křehkost a hrbolovitost. Jezte tedy potraviny s vysokým obsahem železa, kterými jsou například: listová zelenina, brokolice, špenát, luštěniny, libové maso (především hovězí), vejce, játra, pivovarské kvasnice, švestky. Vhodný je také kokos a mák, který je velmi bohatý též na vápník.

Celkově špatný stav nehtů, zrohovatění

Jde o projev některého z onemocnění (kožní či plísňová onemocnění, infekce, metabolické poruchy atd.). Plíseň signalizují nehty nažloutlé, matné, hnědavé a šupinaté. Častěji se objevuje na nohou. Olejové anebo „voskové“ skvrny na nehtech poukazují na lupénku a mají nažloutlé zbarvení. V tomto případě si postižený stěží vystačí sám a je nutné zvolit odbornou pomoc.

Řešení: Léčba

Čím dříve odborníka navštívíte, tím rychlejší a úspěšnější bude řešení problému. Samotná léčba probíhá pomocí aplikace lokálních přípravků volně prodejných v lékárnách nebo léků, které získáte na předpis. Pro prevenci lze použít esenciální oleje s antimykotickými účinky (Tea Tree oil, Cannaderm).

Zdroj: Vystrč drápky, kotě
Zveřejněno dne: 8.11.2009

diskuse k tomuto tématu

Re: Svědí mě pokožka na hlavě

Dobrý den paní Blažková, zkuste ve svém jídelníčku omezit cukry, a to jak přímé (cukr, sladké pití, cukrovinky),...

více >>

další diskuse   

nabídka obchodu

Paul Mitchell Lavender Mint Moisturizing Conditioner 300 ml

Paul Mitchell Lavender Mint Moisturizing Conditioner 300 ml

Hydratační kondicionér pro suché a oslabené vlasy s výtažky máty a levandule. Regenerační péče pro vlasy i smysly. Vhodný pro náročné klienty. Vhodný i pro muže díky osvěžující kombinaci léčivých bylin. Paul Mitchell - Lavender Mint Moisturizing Conditioner 300 ml Léčivé byliny pro dokonalou péči. Levandule uvolňuje úzkost a stres, kým máta revitalizuje ducha a osvěžuje celkový vzhled. Jejich vyvážená...

Cena: 560 Kč
Koupit  koupit

Weleda Podpůrný vápník I.

Weleda Podpůrný vápník I.

Speciální přírodní vápníková směs pro doplnění vápníku v organizmu vhodný i v těhotenství a v období kojení nebo v době zvýšených nároků příjmu vápníku (např. menopauza). Lidské tělo není tvořeno jen souborem různých látek, nýbrž stejně tak i působením energií. Životní procesy, které řídí a uspořádávají tělesné fungování, působí ve formě podpůrné, nebo naopak ochabující síly. Nastane-li druhý zmíněný...

Cena: 279 Kč
Koupit  koupit

Weleda Vlasový olej 50 ml

Weleda Vlasový olej 50 ml

Vlasový olej vhodný především pro vlasy suché a roztřepené konečky. Obsahuje bylinné extrakty: rozmarýn, jetel, lopuch a další. Toto vyživující a revitalizační spojení rozmarýnu, jetele a kořene lopuchu zanechává vlasy hladké a hebké. Přírodní vyživující oleje vlasy ošetřují, dodávají jim lesk, vlasy jsou lépe upravitelné. Určeno především na vlasy suché. Velmi vhodné na uvolňující a zklidňující masáž...

Cena: 258 Kč
Koupit  koupit

Energy Protektin šampon

Energy Protektin šampon

Protektin je určen pro snadno se mastící a vypadávající vlasy, pro vlasy poškozené barvením nebo naopak odbarvováním, je vhodný pro zlepšení kvality vlasů, které jsou zatěžovány znečištěným životním prostředím a průmyslovými imisemi. Pokud nevíte, který z šamponů Energy si vybrat, doporučujeme vyzkoušet nejprve Artrin nebo Droserin. Tyto šampony jsou vhodné pro celou rodinu včetně malých dětí. Šampony...

Cena: 245 Kč
Koupit  koupit

Weleda Podpůrný vápník II.

Weleda Podpůrný vápník II.

Speciální vápníková směs pro zdravé kosti a zuby u dětí nebo k posílení organismu ženy a dítěte v období těhotenství. Vhodný i při zvýšené potřebě konzumace vápníku (např. u žen v menopauze). Lidské tělo není tvořeno jen souborem různých látek, nýbrž stejně tak i působením energií. Životní procesy, které řídí a uspořádávají tělesné fungování, působí ve formě podpůrné, nebo naopak ochabující síly. Nastane-li...

Cena: 299 Kč
Koupit  koupit

Energy Ruticelit šampon

Energy Ruticelit šampon

Ruticelit je vhodný šampon spíše pro vlasy tmavé. Snižuje tvorbu lupů, zpevňuje vlasy a tím, že celkově zlepšuje prokrvení pokožky, podporuje obnovu vlasů na celé hlavě. Přírodní šampon Ruticelit vychází z principů unikátní metody Regenerace v Pentagramu. Obsahuje bylinné extrakty, čisté přírodní silice a termální vodu z vřídla Podhájska. Pokud nevíte, který z šamponů Energy si vybrat, doporučujeme...

Cena: 245 Kč
Koupit  koupit

Paul Mitchell Tea Tree Hair and Scalp Treatment - vlasová kúra s Tea Tree

Paul Mitchell Tea Tree Hair and Scalp Treatment - vlasová kúra s Tea Tree

Osvěžující kúra na vlasy a vlasovou pokožku vhodná pro muže. Luxusní péče značky Paul Mitchell. Obsahuje čajovník, mátu a levanduli. Problémy s vlasy a pokožkou hlavy vyžadují rychlé řešení. Nechte si pomoct a dopřejte si jiskřivou dávku posilujících a pokožku zjemňujících pečujících látek. Kosmetická receptura a stimulující vůně čajovníku, máty peprné a levandule chrání a posiluje vlasy a zajišťuje...

Cena: 580 Kč
Koupit  koupit
Stránky o Activ Aloe

Stránky www.zbozi-kosmetika.cz
nejčtenější články

domácí výroba vonné esence | prostata masáž video youtube | furolin a slunce | oregánový olej recept | odstranění lupů | mančingová dieta jídelníček | lichen na genitáliích

SiteMAP