Informace od zdravotní sestry

Prodlužování vlasů, paruky

HLAVNÍ STRÁNKA

  

KREVNÍ TLAK

  

LÉKY

  

RTY

  

BRADAVICE

  
Téma

CO SE ŠALVĚJÍ

Šalvějový čaj

Šalvějový čaj připravíme tak, že jednu čajovou lžičku listů zalijeme 250 ml vroucí vody a necháme 10 minut louhovat, poté přecedíme a pijeme 2–3x denně jeden hrníček. Čaj takto užíváme maximálně týden.

Zdroj: Všechno možné o šalvěji

Diskuze: Jedlá soda a citron

Děkuji, zahojený to ještě nemáme, tak odzkoušíme pomalu a opatrně, snad nám to pomůže. Omýváme šalvějí a mažeme měsíčkovou mastí.Věra

Zdroj: diskuze Opruzeniny a jedlá soda
Počet odpovědí: 2

Šalvěj luční

Šalvěj luční se dříve se hodně používala v tradičním českém léčitelství, a sice kořenářství, proti dně a nakažlivým nemocem. Prostí lidé ji používali proti oteklým mandlím, bolestem v krku apod. Dnes roste planě na loukách a více se využívá naše šalvěj lékařská.

Zdroj: Všechno možné o šalvěji

Diskuze: Lichen planus

Mám v ústech rok a půl Lichen, lékařka mi předepisuje kortikoidní masti. Často se přidá stomatitis, pak je vše ještě bolestivější. Vyplachuji ústa šalvějí, občas Tantum verde, občas Corsodylem.
Je ještě něco, co by mi ulevilo? Děkuji Ivana konečná

Zdroj: diskuze Mám nárok na dávky při nemoci s crohnovou nemocí
Počet odpovědí: 2

Šalvěj v kuchyni

V kuchyni není šalvěj neznámý pojem. Přispívá totiž k trávení ostrých pokrmů, sladkých moučníků a tuků. Jako koření se používá do nádivek, v malých dávkách do mastných jídel z vepřového i husího masa, do klobás, do zeleninových sýrů a pomazánek, přidává se k divočině, krůtímu masu a k rybám a nechybí ani v některých kořeněných omáčkách.

Zdroj: Všechno možné o šalvěji

Diskuze: Bolest v krku po přípravku fortrans

Ve čtvrtek jsem byla na kolonoskopií a pak jsem měla bolest v krku a hučení v uších. Bolest v krku se stále zhoršuje a nemohu spát, polykat. Už jsem použila zatím verde, kloktala šalvějí, ale je to čím dál horší. Děkuji za odpověď. Bílá

Zdroj: diskuze Bolest v krku po přípravku fortrans
Počet odpovědí: 1

Zkušenosti se šalvějí divotvornou

Extrakty šalvěje divotvorné jsou o hodně účinnější než houbičky a LSD, o tom není pochyb, avšak kouřením se nedá stav navodit déle než v řádech pár minut, dělají se i čaje, u nich se tvrdí, že stav by mohl vydržet až 1 hodinu.

Zdroj: Šalvěj divotvorná

Diskuze: Re: prasky nebo krem proti poceni cervena v obliceji

Zvýšené pocení, nebo-li hyperhidróza, je v populaci hojně rozšířené. Ve vašem případě zmiňujete, že se pocení objevuje po mírné sportovní zátěži, takže není třeba se zde obávat nějakých varovných signálů. Vaše tělo se tak jen přirozeně chladí. Zmírnit pocení jde jen omezeně a spíše je třeba si na tento tělesný nedostatek zvyknout. Existuje čaj se šalvějí (lidově: babské ucho, latinsky: Salvia officinalis Linné), který působí proti nadměrnému pocení. U některých lidí se výrazně omezuje pocení, když si vykouří trochu usušené marihuany.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prasky nebo krem proti poceni cervena v obliceji
Počet odpovědí: 1

Jak na plíseň nehtů u miminek

Na mykózy u miminek mohou pomoci bylinné koupele s tymiánem, šalvějí, březovou nebo dubovou kůrou. Toto onemocnění je vždy vhodné konzultovat s pediatrem.

Zdroj: Jedlá soda na plíseň nehtů

Perovskia atriplicifolia blue spire

Perovskia atriplicifolia blue spire je aromatický polokeř s rozložitými šedozelenými stonky, vonící po šalvěji. Rostlina má modrofialové květy, listy jsou čárkovité, modrozelené. Rostlinu je vhodné zmlazovat na jaře řezem, je nenáročná, určená pro suché stanoviště a je mrazuvzdorná.

Zde můžete vidět, jak vypadá Perovskia atriplicifolia blue spire.

Zdroj: Perovskie lebedolistá

Hnědý povlak

Hnědý povlak jako příznak nemoci signalizuje nesprávnou funkci jater, onemocnění žlučníku, vysoký cholesterol.

Jak se zbavit hnědého povlaku

Odstranit příčinu a hydratovat organismus. Vhodné je kloktat třeba šalvějí nebo slanou vodou, eventuálně kloktadlem Tantum Verde.

Obrázky

Zde můžete vidět, jak vypadá hnědý povlak jazyka.

Zdroj: Hnědý povlak jazyka

Výroba šalvějového oleje

Příprava šalvějového oleje za studena: Šalvěj macerujeme v oleji přibližně měsíc. Poměr šalvěje a oleje je takový, že do 2 dl oleje přidáme hrst šalvěje. Nejdůležitější je po omytí rostliny ji nechat oschnout. Voda a olej se totiž nesnáší. Olej s naloženou šalvějí necháme louhovat na teplejším místě nejméně 14 dní, ale pokud možno déle. Jestliže se nám zdá olej slabý, vyměníme šalvěj a postup zopakujeme. Poté přecedíme přes plátýnko do láhve a ozdobíme snítkou čerstvé osušené šalvěje.

Příprava šalvějového oleje teplou metodou: Olej nalijeme do rendlíku a pomalu zahřejeme. Pozor − olej se nesmí vařit! Do horkého oleje vhodíme nadrobno nakrájené lístky šalvěje a ihned odstavíme z ohně. Vhozené lístky jen ,,zašumí“ a voňavé silice se rychle uvolní do oleje. Necháme vychladnout a poté přefiltrujeme do láhví. Tento postup je výhodnější v tom, že olej po vychladnutí můžeme ihned používat. Má však i nevýhodu – olej se musí rychleji spotřebovat.

Základem pro výrobu ochucených olejů jsou za studena lisované oleje. Nejvhodnější je samozřejmě olivový, ale můžeme použít i slunečnicový, sezamový, mandlový, bodlákový, sójový či kukuřičný.

Bylinkové oleje skladujeme v chladu a temnu, nikdy je ale nedáváme do ledničky.

Zdroj: Všechno možné o šalvěji

Fleky na jazyku v těhotenství

V těhotenství se může objevit takzvaný mapovitý jazyk. U mapovitého jazyku bývá zjištěna infekční příčina, například kvasinky či streptokok, dále může jít o změny hormonálně podmíněné. Jedná se obvykle o nezávažný problém. Pokud se vyloučí infekční příčina, pak se doporučuje omezit konzumaci dráždivého ovoce (citrusy, ananas), možné je zkusit výplachy dutiny ústní šalvějí či heřmánkem.

Zdroj: Bílé skvrny na jazyku

Pěstování

Jedná se o jednu z nejznámějších a nejvděčnějších letniček. Je původem z Ameriky, jen velice málo druhů pochází z Afriky. Přesto se pro ni ujal název afrikán. Rostlina není náročná na stanoviště, ani na půdu. Lépe prospívá v půdách humózních, na slunci, snese i polostín. Krásná je jak v truhlíku, tak i jako obruba záhonů. Krásně vynikne s lobelkou, hvozdíkem nebo šalvějí. Aksamitník je vhodný také k řezu, ve váze dlouho vydrží.

Zdroj: Afrikán

Zánět dásní – léčba bylinkami

  • Šalvěj najdeme v ústních vodách jako jednu z nejběžněji používaných bylinek. Má dezinfekční a stahující účinky na naše dásně a celou ústní dutinu (vhodná je i při infekcích a bolestech v krku). Léčivou ústní vodu si můžeme připravit buď ze samotné šalvěje, nebo ji kombinovat s jinými bylinami.
  • Máta je další vhodnou bylinkou v prevenci paradentózy, i její výtažky najdeme v mnoha pastách na zuby a ústních vodách. Lze z ní připravit nálev či odvar na proplachování úst nebo ji pro posílení působení kombinovat se šalvějí.
  • Heřmánek má stahující a uklidňující účinky, proto se hodí hlavně v případě akutně podrážděných dásní. Nálev nebo odvar z něj můžeme aplikovat k proplachování úst i několikrát denně, dokud se nám sliznice v ústech nezklidní.
  • Mochna nátržník také působí hojivě, zároveň je vhodná v případě, že trpíme krvácivostí dásní. Odvar z mochny používáme nejlépe bezprostředně po čištění zubů.
  • Řepík lékařský je též známý pro svou schopnost urychlovat hojení a uklidňovat podrážděné sliznice. Jeho působení je jemné a nemusíme se bát používat ho po dlouhou dobu.
  • Přeslička rolní má výrazně protikrvácivé účinky, dříve se běžně aplikovala k zastavování krvácení i větších ran kdekoliv po těle. Výborně se hodí kombinovaná s některou z výše uvedených bylinek, například se šalvějí, mátou či mochnou.

Zdroj: Zánět dásní

Pomoc proti bolesti

Po chirurgických zákrocích v dutině ústní je nutná důsledná hygiena dutiny ústní, vhodné jsou výplachy heřmánkem, šalvějí či jinými dezinfekčními roztoky, doporučuje se přijímat měkkou, kašovitou stravu, pooperační otoky ošetřovat studenými obklady. Bolest může být tlumena léky tišícími bolest ve formě tablet, často jsou ordinována antibiotika. Doba léčení je asi 7–10 dnů při nekomplikovaném průběhu, během nichž bývá podle pooperačního stavu několik kontrol.

Zdroj: Jak dlouho bolí vytržený zub

Zapečené těstoviny se šalvějí a ricottou

Ingredience: 300 g kuřecího masa, 500 g těstovin, snítka šalvěje, 4 stroužky česneku, sůl, pepř, 200 ml smetany, 350 g ricotty, 250 g čerstvého baby špenátu, 4 lžíce parmazánu

Technologický postup: Nejprve uvaříme těstoviny podle návodu, scedíme a propláchneme studenou vodou. Kuřecí maso nakrájíme na kousky, osolíme a opepříme. Na oleji ho v hlubší pánvi necháme zatáhnout, přidáme opraný baby špenát, nasekanou šalvěj a plátky česneku. Po deseti minutách přilijeme smetanu, přidáme ricottu, a když se vše rozpustí, tak do základu vmícháme těstoviny uvařené podle návodu. Takto připravené těstoviny přesuneme do pekáčku, posypeme parmazánem a necháme v troubě asi 15 minut dojít při 180 °C.

Zdroj: Nejlepší zapečené těstoviny

Recepty se šalvějí

Šalvějové řízečky

Ingredience: Listy šalvěje, vejce, špetka soli, hladká mouka, strouhanka (v množství podle potřeby).

Postup: Listy krátce propláchneme studenou vodou (nesmíme dlouho máčet), necháme okapat, rozložíme na utěrku a necháme oschnout. Pak je obalujeme jako řízek, tedy nejprve v hladké mouce, poté v rozkvedlaném vajíčku a nakonec ve strouhance. Smažíme na oleji z obou stran dozlatova. Podáváme jako chuťovku, například k vínu.

Kuře na šalvěji

Ingredience: 4−6 kuřecích špalíčků nebo stehen, 2 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 2 mrkve, kousek celeru, 3 stroužky česneku, několik lístků šalvěje, oregana a bazalky, 2 lžíce rajčatového protlaku, asi 60 g másla, sůl a pepř.

Postup: Bylinky nasekáme najemno. Kousky masa potřeme olivovým olejem a obalíme v bylinkách. Necháme několik hodin uležet, nejlépe do druhého dne. Cibuli oloupeme a nadrobno nakrájíme, očištěnou mrkev a celer rozkrájíme na nudličky, oloupaný česnek na slabé plátky. Zeleninu osmahneme na másle. Na osmaženou zeleninu nalijeme rajčatový protlak a rozložíme maso naložené v bylinkách. Osolíme, opepříme, podlijeme trochou vody a pečeme v troubě dozlatova a doměkka. Během pečení obracíme a podle potřeby podléváme horkou vodou. Kuře na šalvěji podáváme s bramborovými knedlíky.

Kuřecí polévka se šalvějí

Ingredience: 2 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 1 mrkev, 1 řapíkatý celer, 100 g zelených fazolek, 2 kusy brambor, 2 lžíce hladké mouky, troška mletého pepře, 1 lžička šalvěje, 1 l drůbežího vývaru nebo kostka, 1 hrst vlašských ořechů, 2 kusy kuřecích prsou, petrželová nať.

Postup: V hrnci rozpálíme olej a prudce na něm osmahneme na malinké kousky pokrájené kuřecí řízky. Když mají zlatavou barvu, přidáme pokrájenou cibuli a celer a asi 2 minuty dusíme. Přisypeme mouku a šalvěj a osmahneme. Zalijeme vývarem a za občasného míchání přivedeme k varu. Přidáme pokrájenou mrkev, brambory a fazolky a vaříme asi 25 minut na mírném ohni. Dochutíme solí a pepřem, vsypeme vlašské ořechy a vaříme dalších 5 minut. Ozdobíme čerstvou petrželovou natí.

Rizoto se šalvějí

Ingredience: 2 hrnky rýže, 0,5 dl bílého suchého vína, 4 hrnky vody nebo zeleninového vývaru, 50 g másla, 200 g lišek, 1 středně velká cibule, 2 menší mrkve, asi 50 g másla pod cibuli, čerstvá šalvěj, sůl a čerstvě namletý pepř, strouhaný parmezán k podávání.

Postup: V hluboké pánvi rozpustíme máslo a nasypeme do něj rýži. Tu v něm necháme zpěnit, a když je máslem celá obalená, podlijeme ji bílým vínem. Tekutinu necháme odpařit a rýži podlijeme horkou osolenou vodou (nebo vývarem). Za občasného míchání rýži necháme dusit doměkka (dusíme cca 15 minut podle typu rýže). Mezitím si připravíme houbovou směs. Cibuli nakrájíme najemno a zpěníme ji na kousku másla. Když začíná lehce zlátnout, přidáme pokrájené lišky, kolečka očištěné mrkve a pod poklicí je necháme dusit skoro doměkka; podle potřeby můžeme přidat kapku vody. K takřka hotovým houbám přidáme nasekanou čerstvou šalvěj a směs dochutíme špetkou soli a čerstvě mletým pepřem. Nakonec houbovou směs vmícháme k rýži připravené na skus. Rizoto podáváme posypané nastrouhaným parmezánem.

Kapr na šalvěji

Ingredience: 1 kg kapra, 4 stroužky česneku, 1 lžička mletého zázvoru, 1/2 lžičky drcené šalvěje, sůl, hladká mouka, olej.

Postup: Kapra nakrájíme na tenké porce (asi 1−1,5 cm široké), osolíme, potřeme prolisovaným česnekem, posypeme zázvorem a šalvějí a obalíme v mouce. Opékáme na oleji z obou stran dozlatova. Jako přílohu podáváme brambory.

Paštika se šalvějí

Ingredience: 500 g kuřecích jater, 2 stroužky česneku, 80 ml smetany, 230 g másla, 2 kusy šalotky, sůl, 1 snítka šalvěje, čerstvý tymián, čerstvě namletý černý pepř, nakládaný zelený pepř.

Postup: Kuřecí játra očistíme, odstraníme veškeré blanky a nakrájíme na malé kousky. Šalotku a česnek nasekáme nadrobno. V pánvi rozpustíme lžíci másla a přidáme nakrájenou šalotku a česnek. Jakmile cibulka zesklovatí, přidáme do pánve nakrájená játra a pokračujeme v restování asi 8 minut, dokud játra nezměknou. Směs necháme vychladnout a poté ji spolu s máslem a smetanou rozmixujeme dohladka pomocí kuchyňského robota. Máslo nedáváme do směsi všechno, asi 60 g ponecháme stranou na závěrečné polití paštiky. Do směsi přidáme nasekané lístky šalvěje a tymiánu a dochutíme solí a čerstvě namletým pepřem. Nyní můžeme paštiku protřít sítem. Získáme tak naprosto hladkou směs, ale není to nutné. Pokud máte rádi sušené brusinky nebo ořechy, neváhejte a přidejte je do paštiky. V malém kastrůlku rozpustíme zbylé máslo a necháme ho vychladnout. Paštiku se šalvějí rozdělíme do malých mističek nebo ji necháme v jedné velké misce. Povrch paštiky poté přelijeme rozpuštěným máslem a finálně ozdobíme nakládaným zeleným pepřem. Paštiku uložíme do chladu, aby máslo na povrchu ztuhlo. Podáváme s bagetou.

Zdroj: Všechno možné o šalvěji

Zánět dásní a léčba bylinkami

Heřmánek má stahující a uklidňující účinky, proto se hodí hlavně v případě akutně podrážděných dásní. Nálev nebo odvar z něj můžeme aplikovat k proplachování úst i několikrát denně, dokud se nám sliznice v ústech nezklidní.

Mochna nátržník také působí hojivě, zároveň je vhodná v případě, že trpíme krvácivostí dásní. Odvar z mochny používáme nejlépe bezprostředně po čištění zubů.

Řepík lékařský je též známý pro svou schopnost urychlovat hojení a uklidňovat podrážděné sliznice. Jeho působení je jemné a nemusíme se bát používat ho po dlouhou dobu.

Šťáva z řepy je výborným lékem při zánětech a krvácivosti dásní. Musí se však konzumovat dlouhodobě, tedy 1 dl čerstvé šťávy popíjíme 3x denně po dobu 8 týdnů. Ústa si rovněž vyplachujeme 3x denně šťávou, kterou pak vyplivneme.

Přeslička rolní má výrazně protikrvácivé účinky, dříve se běžně aplikovala k zastavování krvácení i větších ran kdekoliv po těle. Výborně se hodí kombinovaná s některou z výše uvedených bylinek, například se šalvějí, mátou či mochnou.

Šalvěj má dezinfekční a stahující účinky na naše dásně a celou ústní dutinu (vhodná je i při infekcích a bolestech v krku). Léčivou ústní vodu si můžeme připravit buď ze samotné šalvěje, nebo ji kombinovat s jinými bylinami.

Velmi účinná je i čerstvá šťáva nebo listy z aloe vera, ale i jiných tučnolistých rostlin, jako například z aloe aborescens či netřesku skalního. Šťávou nebo řezem listu potíráme 3x denně dásně.

Máta je další vhodnou bylinkou v prevenci parodontózy, i její výtažky najdeme v mnoha pastách na zuby a ústních vodách. Lze z ní připravit nálev či odvar na proplachování úst nebo ji pro posílení působení kombinovat se šalvějí.

Propolis pomáhá při zánětech dásní, kdy se asi lžička propolisu ponechá v ústech několik hodin před zuby.

Zdroj: Nemoci dásní

Pěstování šalvěje divotvorné

Domovem šalvěje divotvorné je pár čtverečních kilometrů pohoří Sierra Mazateca v Oaxace, kde ji používají Mazatékové při šamanských rituálech. Na šalvěji divotvorné je zajímavé, že je botanicky považována za produkt lidského pěstění. Divoce už zřejmě nikde neroste a o jejích semenech se tvrdí, že jsou neplodná. Může být tudíž rozmnožována pouze vegetativně pomocí řízků. Mazatéčtí šamani si tímto způsobem pěstují své rostliny na vzdálených a ukrytých lokalitách. Avšak na druhou stranu se objevují zprávy, že tato šalvěj je schopna plodná semena vytvořit a že je to normální přírodní evolucí vzniklá rostlina. Ale ať už je to pravda, nebo ne, mimo mazatéckou kulturní oblast se tato rostlina vyskytuje jen jako exot pěstovaný ve sklenících, který se snadno množí řízky.

Zdroj: Šalvěj divotvorná

Kotleta podle Pohlreicha

Ingredience: 4 plátky kotlety s kostí, 240 ml zakysané smetany (15%), 180 ml zeleninového vývaru, 45 g másla, 1 ks cibule (najemno nasekané), 2 stroužky česneku (najemno nasekané), špetka sladké papriky, snítka čerstvé šalvěje (lístky otrhané)

Technologický postup: V pánvi necháme zpěnit máslo, poté je zasypeme najemno nasekaným česnekem a cibulí. Restujeme zhruba 2 minuty dosklovata, poté dáme česnek z cibulí z pánve pryč. Na jejich místo přijdou kotlety, které opečeme dozlatova, teprve pak k nim vrátíme orestovanou cibuli s česnekem. Nakonec vše zalijeme zeleninovým vývarem. Pánev přikryjeme pokličkou a na mírném plameni vše hodinu dusíme. Kotlety dáme z pánve stranou a omáčku zredukujeme na polovinu objemu. Poté do ní přidáme zakysanou smetanu, papriku a šalvěj. Vše zamícháme a prohřejeme. Kotlety servírujeme zalité krémovou smetanovou omáčkou se šalvějí.

Zdroj: Recepty na kotlety

Šalvěj divotvorná

Šalvěj divotvorná pochází z Mexika, kde je označována jako La Hembra (žena). U nás je známa pod jmény šalvěj aztécká či šalvěj mexická. I v dnešní době ji pěstuje v Oaxace (Mexiko) starý kmen Mazatéků, a to na malých políčkách v lesích, daleko od civilizace. Šalvěj divotvorná je víceletá rostlina, která dorůstá výšky 1 m, s málo větvenou vzpřímenou lodyhou. Ze stonku vyrůstají vejčité, 15 cm dlouhé listy s pilovitou čepelí. Rostlina kvete v prosinci. Její namodralé květy o velikosti 15 mm jsou seskupeny do chudých lichopřeslenů, jejichž délka je 40 cm.

Šalvěj divotvorná má psychoaktivní a halucinogenní účinky. Pro tyto účely jsou využívány listy šalvěje divotvorné, které obsahují hlavní účinnou látku diterpen salvinorin A a neúčinnou látku salvinorin B. Účinky a délka jejich trvání se mohou výrazně lišit v závislosti na dávce a způsobu užití. Šalvěj divotvorná bývá někdy označována jako legální marihuana. Mezi popisované účinky patří narušení pohybové koordinace, zrakové halucinace, zažívání jiné reality, pocity empatie a vyrovnanosti, nebo naopak zmatení či strachu.

Zdroj: Všechno možné o šalvěji

Jak na pěstování šalvěje

Šalvěj není náročná bylina, dobře se jí daří i v suchých a na živiny chudých půdách. Potřebuje suché, chráněné a velmi slunné stanoviště. Nejlépe se jí daří v lehkých, kyprých, dobře propustných, hlinitopísčitých půdách. Co se týče pěstování šalvěje, konce výhonků často zaštipujeme, abychom podpořili keřovitý růst rostliny. Při odkvětu je dobré květy ostříhat, aby se rostlina nevysilovala tvorbou semen. Jestliže listy šalvěje žloutnou, značí to, že rostlina nemá dostatek místa pro kořeny. Šalvěj špatně snáší mrazy, proto je vhodné ji na zimu přikrýt chvojím. Pěstujeme-li ji v květináči, dbáme na to, aby měla dostatek světla. Trs má životnost zhruba 5 let, pak se doporučuje výhonky vyměnit. Od května do července sklízíme lístky a nať. Čerstvé listy šalvěje můžeme sklízet kdykoliv, nejlepší ale je sbírat lístky šalvěje během slunečných a suchých dní v poledne, těsně před rozkvětem. Právě v tuto dobu totiž obsahují nejvíce éterických olejů. Celou nať sklízíme dvakrát do roka, kdy ji uřízneme 10 cm nad zemí. Listy sušíme (ideálně při teplotě do 30 až 35 °C). Sušené šalvějové lístky jsou šedozelené, plstnaté a budí dojem, že se ,,lepí“ k sobě. Jejich chuť je příjemně aromatická, výrazná a nahořklá a stahující. Šalvěj lze i zamrazit (např. v mikrotenovém sáčku) či konzervovat v oleji nebo octu.

Zdroj: Všechno možné o šalvěji

Kloktadlo ze šalvěje

Šalvěje je výborná jako kloktadlo při bolesti v krku nebo při zánětlivých onemocněních a krvácení dásní. Látky obsažené v šalvěji snižují tvorbu mateřského mléka, čehož se dá využít, pokud chceme kojení ukončit, ale pokud naopak chceme v kojení pokračovat, neměli bychom šalvěj v této době vnitřně užívat vůbec. Těhotné ženy by se vnitřnímu užívání šalvěje měly také raději vyhnout. Vnější aplikace však neuškodí.

Šalvěj je možné sbírat po celou dobu vrcholu její vegetace, tedy během celého léta. Sklízet můžete listy nebo také celé vršky výhonů, čímž zároveň podpoříte košatění a bohatost rostliny. Rozrostlý keřík vám tak zajistí ještě větší zdroj svého voňavého pokladu. Nasbírané listy a vršky výhonů sušte v tenké vrstvě v dobře větrané místnosti, mimo dosah slunečních paprsků. Pokud ji budete sušit s využitím tepelného zdroje, teplota by neměla přesáhnout 30 °C. Sušenou drogu pak používejte na výrobu čaje a nálevu nebo jako koření.

Šalvěj lze čerstvou i zmrazit, stejně jako jiné bylinky používané coby koření do jídla. K tomu se nejlépe hodí klasická formička na tvoření ledu. Do každé vaničky ve formě vložíme nakrájené nebo nasekané listy šalvěje, dolijeme vodou a dáme zmrazit. Tyto bylinkové kostky lze používat při úpravě masa, do polévek a jiných jídel, mají velkou kořenící, peprnou a aromatickou sílu.

Zdroj: Kloktadla na domácí léčbu

Babské rady

Babské rady zaberou jen chvilkově a stejně skončíte na zubním křesle. Pro ty, kteří se přesto snaží hledat alternativní řešení, zde několik takových „babských rad“ na problémy se zuby máme:

  • Aloe vera: Aloe je prostě všelék, který vám může pomoci i se zánětem dásní. Vhodné je užívat sirup pravidelně každý den. Pokud aloe doma pěstujete, rozřízněte list a potírejte si dásně 3x denně.
  • Bylinkové ústní vody: Velmi efektivním a vyzkoušeným prostředkem jsou bylinkové extrakty, vývary anebo bylinkové ústní vody, které obsahují heřmánek, šalvěj, ženšen, řepík nebo hřebíček.
  • Hřebíček: Ano, hřebíček je hotový zázrak. Pomůže vám nejen od zánětu, ale i od bolesti. Nemusíte s ním ani moc dělat, zkuste jej jen cucat. Hřebíček působí jak analgeticky, tak antibakteriálně.
  • Přeslička: Vývar z přesličky působí i na zubní kámen, který umí změkčit, kromě toho je skvělým prostředkem proti krvácení. Ideální je, když ji užijete v kombinaci se šalvějí a mátou.
  • Mochna nátržník: Dalším skvělým prostředkem proti zánětu dásní je mochna nátržník, jejíž odvar užijte těsně po čištění zubů. Vývar můžete na vyplachování užívat i několikrát denně.
  • Herbadent: Na tento druh neduhů se doporučuje i tinktura zvaná Herbadent, kterou si u nás lidé ošetřují dásně již více než 100 let a uznávají ji i odborníci. Vedle tinktury existuje i ústní voda a zubní pasta Herbadent. Když se podíváte na jejich složení, zjistíte, že obsahují ingredience vyzkoušené a doporučované již našimi babičkami.

Zdroj: Babské rady na zubní váček

Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Bc. Jakub Vinš


KRASOJIZDA

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS

NABÍDKA OBCHODU

Energy  Artrin 50 ml

Energy Artrin 50 ml

Cena: 330 Kč

Energy SILIX 120 g

Energy SILIX 120 g

Cena: 162 Kč

Barnys Effective

Barnys Effective

Cena: 249 Kč

Energy čaj Lapacho

Energy čaj Lapacho

Cena: 189 Kč