naše nabídka

newsletter

Chcete být informováni o novinkách a zajímavostech z produkce webu Krasojízda.cz?


Žádný problém!
Zde zapište svůj email.



oblíbená témata

oblíbené weby
všechny weby   

partneři
další partneři   

Téma: 

tabulka potravin s vápníkem


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

VÁPNÍK V POTRAVINÁCH

Tabulka potravin podle obsahu vápníku.

Doporučená denní dávka vápníku pro dospělého člověka je 1 200 mg.

Abecední seznam potravin, které obsahují přírodní vápník.

Potravina 100g Ca (mg)
Ananas 16 
Angrešt 29 
Artyčok 53 
Avokádo 10 
Banán
Banán sušený 32 
Borůvky 10 
Bramborová mouka 20 
Bramborové lupínky 37 
Brambory syrové
Brokolice 105 
Broskve
Brusinky 14 
Burské ořechy nepražené 60 
Burské ořechy solené pražené 52 
Celer 68 
Cibule 31 
Citron 11 
Coca cola
Cuketa 30 
Cukrová kukuřice
Čekanka 26 
Čočka 59 
Černý kořen 53 
Červená řepa 29 
Červené zelí 35 
Česnek 38 
Čínské zelí 40 
Čokoláda bílá 187 
Čokoláda hořká 38 
Čokoláda mléčná 103 
Čokoládové bonbony plněné 92 
Datle 38 
Datle sušené 63 
Droždí 25 
Dýně 20 
Džem - průměrné hodnoty 10 
Džus grapefruitový 100% 14 
Džus hroznový 100% 19 
Džus jablečný 100%
Džus pomerančový 100% 10 
Džus rajčatový 100% 10 
Endivie (štěrbák) 54 
Fazolky zelené 57 
Fenykl 109 
Fíky čerstvé 54 
Fíky sušené 193 
Grapefruit 18 
Hlávkový salát 20 
Hořčice plnotučná 130 
Houby sušené 70 
Houby syrové
Housky,veky 21 
Hrách 57 
Hrášek zelený 24 
Hroznové víno 18 
Hrušky 10 
Husa 10 
Chléb pšenično-žitný 20 
Chřest 26 
Jablko nelupané
Jablko sušené 30 
Jahody 26 
Játra - průměr 12 
Jogurt bílý 180 
Kachna 14 
Kakao - prášek 136 
Kapr 10 
Kapusta 115 
Karamely míchané 95 
Kaštany jedlé 46 
Kedlubna 68 
Kefír 120 
Kiwi oloupané 38 
Klobásy vinné 16 
Knäcke Brot 64 
Kokos strouhaný 23 
Krupice pšeničná 23 
Kukuřice pražená přírodní 10 
Kukuřičné lupínky 68 
Kuře 12 
Květák 205 
Ledvinky 10 
Lilek 13 
Mák 1400 
Maliny 40 
Mandarinky 12 
Mandle - jádra 240 
Mango 12 
Potravina 100g

Ca

(mg)

Máslo 15 
Máslo z burských ořechů 37 
Maso hovězí
Maso telecí - kýta 10 
Maso vepřové - bůček
Maso vepřové libové 24 
Med včelí
Meloun cukrový
Meloun vodní 11 
Meruňky 16 
Meruňky sušené 82 
Mléko polotučné - 2 % tuku 112 
Mouka pšeničná hladká 25 
Mouka pšeničná hrubá 23 
Mrkev 39 
Nektarinky
Okurky kyselé 14 
Okurky salátové 10 
Olivy 61 
Oplatky s náplní 13 
Ořechy kešu - jádra 35 
Ořechy lískové - jádra 140 
Ořechy Macadamia 47 
Ořechy míchané - jádra 78 
Ořechy para - jádra 170 
Ořechy pekanové 61 
Ořechy piniové 11 
Ořechy pistáciové neloupané 61 
Ořechy vlašské - jádra 94 
Ostružiny 44 
Ovesné vločky 56 
Papriky zelené
Párky 42 
Paštika 14 
Petržel 89 
Piškoty dětské 36 
Pomeranče 42 
Pór 80 
Rajčata 13 
Rajčatový protlak 51 
Rozinky 80 
Rybí filé 25 
Rybíz černý 46 
Rybíz červený 29 
Ryngle 13 
Rýže 24 
Ředkvičky 37 
Řepa červená 27 
Salám šunkový 12 
Salám uherský 31 
Salám Vysočina 16 
Salám hlávkový 22 
Sardinky v oleji 354 
Semena sezamu 670 
Semena slunečnice 110 
Smetana 12 % tuku 106 
Strouhanka 26 
Sýr Eidam 30% tuku v sušině 690 
Sýr Ementál 887 
Sýr Hermelín, Enciál 157 
Sýr Lučina 285 
Sýr Niva 634 
Sýr tavený 420 
Sýr tavený smetanový 585 
Sýr žervé 322 
Šlehačka 33 % tuku 80 
Špenát 81 
Šunka 10 
Švestky 14 
Švestky sušené 71 
Těstoviny 25 
Tlačenka světlá 77 
Tresčí játra 36 
Třešně 17 
Turecký med 23 
Tvaroh měkký netučný 101 
Tvaroh měkký tučný 366 
Tvaroh na strouhání 152 
Tyčinka Mars Bar 160 
Tyčinka Twix 110 
Vánočka 19 
Vejce (100g = 2 ks) 60 
Vejce - bílek (1ks = 30g) 20 
Vejce - žloutek (1ks = 20g) 140 
Višně
Zelenina do polévky 63 
Zelí bíle 46 
Zmrzlina mléčná 57 
Zmrzlina ovocná

Detail odstavce: Tabulka potravin podle obsahu vápníku.
Zdroj: Vápník v potravinách
Zveřejněno: 11.1.2012


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Hořčík a vápník

Stále jsem se nedozvěděl, zda je nutné brát hořčík s vápníkem a v jakém poměru. Někde se zase píše, že vápník zabraňuje vstřebání hořčíku anebo naopak.
Děkuji za odpověď
R.S.

Zdroj: diskuze Hořčík a vápník
Odesláno: 18.10.2015 uživatelem Rostislav Sarvaš
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

TABULKA POTRAVIN S PURINY

Puriny v potravinách

Už několik let se lidé snaží vyhýbat všem možným typům „éček“, nezdravému cukru, velkému množství soli, palmového oleje a dalším složkám. V poslední době se k tomu postupně přidávají i další látky, a to puriny, jejichž velký obsah ve stravě může negativně ovlivnit zdravotní stav jedince. Zatím je zkoumání obsahu purinů v potravinách záležitostí obyvatel jen několika zemí, postupně se ale rozšiřuje.

Detail odstavce: Puriny v potravinách
Zdroj: Tabulka potravin s puriny
Zveřejněno: 20.12.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

GLYKEMICKÝ INDEX

Glykemický index potravintabulka

  • Pivo - 110
  • Hranolky, bramborová kaše - 95
  • Čistý cukr, med - 90–100
  • Předvařená rýže v sáčku - 90
  • Corn flakes, popcorn - 85
  • Rohlík, bageta - 85
  • Mrkev vařená - 85
  • Chipsy - 80
  • Coca Cola - 70
  • Meloun, banán, hrozinky - 70
  • Kukuřice - 70
  • Kobliha, vafle, croissant - 65–75
  • Brambory ve slupce - 65
  • Celozrnný chléb - 65
  • Bebe dobré ráno - 55
  • Rýže neloupaná - 50
  • Jogurt - 35
  • Mrkev syrová - 35
  • Fazole, cizrna - 30–40
  • Čočka, hrách - 25
  • Jablko, meruňky, broskev - 25
  • Švestky, grapefruit, třešně - 22
  • Hořká čokoláda 70% - 22
  • Vlašské ořechy - 15
  • Kořenová zelenina, brokolice, saláty, zelí, houby, cibule, česnek, paprika, rajčata, cukety - 10
  • Voda - 0

Detail odstavce: Glykemický index potravin – tabulka
Zdroj: Glykemický index
Zveřejněno: 23.5.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: jang potraviny

Prosím Vás,
je nškde seznam jang potravin?
Děkuji

Zdroj: diskuze Jang potraviny
Odesláno: 2.8.2018 uživatelem Stanislav Zdražil
Počet odpovědí: 0

TABULKA POTRAVIN S PURINY

Co jsou puriny?

Puriny jsou přírodní látky, které se nachází nejen v lidských buňkách, ale i v některých potravinách. V lidském těle se puriny pak metabolizují na kyselinu močovou, která je pro správné fungování lidského těla nezbytná (například pro fungování cév). Lidské tělo tedy puriny potřebuje, ale jejich větší příjem může způsobit člověku řadu onemocnění. Puriny totiž mají vliv i na kardiovaskulární onemocnění, nemoci ledvin a celého metabolismu. Některé studie doporučují, aby denní příjem purinů byl nižší než 400 mg. Zvýšený příjem purinů, totiž způsobuje vyšší množství kyseliny močové v těle a to může u člověka vyvolat dnu a hyperurikemii (=zvýšená hladina kyseliny močové v krvi). Při zvýšeném příjmu purinů je až pětkrát vyšší riziko těchto onemocnění.

Puriny do svého těla člověk přijímá z potravin, které jsou současně zdrojem energie (například maso, ryby, orgány, kvasnice). V potravinách se vyskytují čtyři typy purinů: adenin, guanin, hypoxanthin, xantin. I proto jsou onemocnění typu dny a hyperurikémie spojovány se špatnou životosprávou, kdy člověk konzumuje velké množství masa, zvířecích vnitřností, ryb a mořských plodů.

Množství purinů ve stravě se řeší hlavně v Japonsku, i proto je následující soupis potravin zaměřený na japonské potraviny. Kromě Japonska, se tyto studie projevují v terapiích ve Spojených státech amerických a ve Spojeném království Velké Británie a severního Irska. V tabulce se navíc také u některých potravin liší obsah purinů v závislosti na úpravě dané potraviny.

Detail odstavce: Co jsou puriny?
Zdroj: Tabulka potravin s puriny
Zveřejněno: 20.12.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Re: Re: Re: Vyrážka okolo úst

Děkuji,může to být třeba alergie z některých potravin nebo přísady co se dávají do jídel?
Petra

Zdroj: diskuze Vyrážka okolo úst
Odesláno: 3.11.2016 uživatelem Petra
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

KREVNÍ TLAK A HODNOTY PODLE VĚKU

Tabulka s krevním tlakem podle věku pro ženy


Věk


Systolický (mm Hg)


Diastolický (mm Hg)


Krevní tlak pro ženy do 20 let


15 - 19 let


117


77


Krevní tlak žen starších 20


20 - 24 let


120


79


25 - 29 let


121


80


Krevní tlak pro ženy nad 30 let


30 - 34 let


122


81


35 - 39 let


123


82


Krevní tlak pro ženy nad 40 let


40 - 44 let


125


83


45 - 49 let


127


84


Krevní tlak pro ženy nad 50 let


50 - 54 let


129


85


55 - 59 let


131


86


Krevní tlak pro ženy starší 60 let


60 - 64 let


134


87

Detail odstavce: Tabulka s krevním tlakem podle věku pro ženy
Zdroj: Krevní tlak a hodnoty podle věku
Zveřejněno: 29.5.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: VYSOKÝ KREVNÍ TLAK

Když máte tlak 120/100 jen nárazově (ne stále), tak to není nijak významně rizikové. Pokud by to byl trvalý stav, tak musíte učinit změnu svého režimu: přestat solit, zhubnout, omezit spotřebu cukru a tuků, doplňovat draslík s vápníkem a vyhýbat se stresu. Také je potřeba se začít zdravě hýbat. Pro podrobnější informace sledujte články o vysokém krevním tlaku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze VYSOKÝ KREVNÍ TLAK
Odesláno: 15.9.2015 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 4 Zobrazit odpovědi


KREVNÍ TLAK A HODNOTY PODLE VĚKU

Tabulka s krevním tlakem podle věku pro muže

Systolický krevní tlak pro muže

Systolický krevní tlak
Stáří Minimální Průměrný Maximum
15-19 let 105 117 120
20-24 let 108 120 132
25-29 let 109 121 133
30-34 let 110 122 134
35-39 let 111 123 135
40-44 let 112 125 137
45-49 let 115 127 139
50-54 let 116 129 142
55-59 let 118 131 144
60-64 let 121 134 147

Diastolický krevní tlak pro muže

Diastolický krevní tlak
Stáří Minimální Průměrný Maximum
15-19 let 73 77 81
20-24 let 75 79 83
25-29 let 76 80 84
30-34 let 77 81 85
35-39 let 78 82 86
40-44 let 79 83 87
45-49 let 80 84 88
50-54 let 81 85 89
55-59 let 82 86 90
60-64 let 83 87 91

Detail odstavce: Tabulka s krevním tlakem podle věku pro muže
Zdroj: Krevní tlak a hodnoty podle věku
Zveřejněno: 29.5.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Warfarin a zelenina.

Ideální hodnoty INR pro velkou část pacientů jsou v rozmezí od 2 do 3. V některých případech má význam ředit krev ještě více a norma se zvýší na 3,5. Vašich 3,61 je hodnota zvýšená a může souviset s nepřesností při dělení tablety a nebo v příliš velkém omezení potravin s vitamínem K. Obecně platí, že více potravin s vitamínem K způsobí nižší INR. Zkuste v jídelníčku trochu přidat zeleného a nechte si do týdne změřit INR, ať víte, jak se to projeví.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léčba warfarinem
Odesláno: 18.9.2017 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi


SACHARIDY

Sacharidy v potravinách

Existují tři základní druhy potravin s vysokým obsahem sacharidů.

Přílohy, obiloviny, ovoce a zelenina

  • těstoviny
  • brambory
  • rýže
  • pečivo
  • ovesné vločky, müsli, corn flakes (všechny možné Nesquik, CINI minis a podobně)
  • ovoce a zelenina

Sladká jídla

  • bonbóny
  • čokoláda
  • mléčné dezerty, pudinky
  • zákusky
  • sladké nápoje

Skryté sacharidy

Jedná se o potraviny, které nejsou zase tak známé.

  • kečup
  • omáčky
  • oříšky, luštěniny
  • mléko a mléčné výrobky

Detail odstavce: Sacharidy v potravinách
Zdroj: Sacharidy
Zveřejněno: 23.5.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: jídelníček při užívání warfarinu

Já užívám warfarin již tři roky a nemám problém jíst stejnou stravu, jako před tím. Musí se omezit příjem potravin s velkým obsahem vitaminu K, ne zcela vyloučit.

Zdroj: diskuze Jídelníček při užívání warfarinu
Odesláno: 27.2.2018 uživatelem Krupka Jiří
Počet odpovědí: 3 Zobrazit odpovědi

SACHARIDY

Optimální příjem sacharidů

Průměrná denní dávka sacharidů u dospělého zdravého člověka by se měla pohybovat kolem 300–400 g. Důležitým zdrojem energie jsou zejména takzvané polysacharidy, konkrétně obilniny, brambory, rýže a částečně také luštěniny. Tělo si bere energii i z dalších sacharidů, jako je například řepný cukr. Ten obsahuje celá řada potravin a není zrovna vhodným zdrojem energie pro naše tělo, protože se při jeho metabolismu spotřebovává také řada minerálů a vitamínů, konkrétně například hořčík nebo vápník. Částečně se také tento cukr přeměňuje na tuk, který se pak může ukládat.

Detail odstavce: Optimální příjem sacharidů
Zdroj: Sacharidy
Zveřejněno: 23.5.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: triky na skvrny kožní a také na obleceni

Zdravím potřebuji znát uciny preparát z domácích potravin které odstraní make up z mě nové tyrkysové halenky tak ať. Zachava se její barva..poraďte prosím

Zdroj: diskuze Triky na skvrny kožní a také na obleceni
Odesláno: 19.6.2016 uživatelem Marketa Ranglova
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

PURINY V PIVU

Puriny ve víně

To, co bylo napsáno výše, platí i pro konzumaci vína. Vždy používejte zdravý rozum a nebuďte hysteričtí. Dieta při dně vás nesmí týrat, protože stres je často uváděn jako jedna z příčin vzniku a rozvoje tohoto onemocnění. Trocha vína jednou za čas jistě nikomu neublíží. Stejně jako rozumná oslava s přáteli. Důležitá je spíše celková změna životního stylu, která však nevylučuje různé drobnější prohřešky. Navíc nesmíte zapomínat, že spousta potravin má sice vysoký obsah purinů, jenže jich konzumujeme tak málo, že se to vlastně ani nemusí jakýmkoliv způsobem projevit.

Detail odstavce: Puriny ve víně
Zdroj: Puriny v pivu
Zveřejněno: 4.4.2018


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Puriny

Samotné množství purinů v potravinách není až tak rozhodující. Rozhodující je množství potravin, které se k nasycení spotřebuje. Obecně by se dalo říci, že potraviny s obsahem purinů pod 25 na 100g by neměly ublížit.

Zdroj: diskuze Puriny
Odesláno: 25.8.2015 uživatelem Kamča
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

SACHARIDY

Glykemický index

Glykemický index potravin (GI) vyjadřuje, jak rychle po konzumaci sacharidové potraviny (= potravina s obsahem škrobů nebo cukrů) stoupne hladina cukru (glukózy) v krvi. Čím je GI potraviny vyšší, tím více a rychleji stoupá po snědení této potraviny hladina glukózy v krvi. Po potravinách s vysokým GI (nad 70) máme dříve hlad, zvyšuje se riziko vzniku nadváhy a cukrovky. Vysoký GI mají hlavně potraviny s takzvanými „rafinovanými sacharidy“: bílé a sladké pečivo, loupaná rýže, pufované obilniny a většina sladkostí. Nižší GI mají potraviny, ze kterých se škroby a cukry vstřebávají pomaleji – luštěniny, ovoce a zelenina, celozrnné obilniny, ořechy a semena, mléčné výrobky.

Detail odstavce: Glykemický index
Zdroj: Sacharidy
Zveřejněno: 23.5.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Re: Umíte nakupovat léky na internetu?

Co je tohle za nesmysl? Vseho moc skodi a fanatizmus k uzivani zelenych potravin take. Nejsou to leky a to bychom si meli uvedomit.

Zdroj: diskuze Re: Umíte nakupovat léky na internetu?
Odesláno: 12.10.2010 uživatelem Eva
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

GLYKEMICKÝ INDEX

Hubnutí a dieta podle glykemického indexu

Při hubnoucích dietách je doporučeno jíst potraviny s nízkým nebo středním glykemickým indexem. Tyto potraviny mají totiž vyšší obsah vlákniny a déle navozují pocit sytosti. Pro zdravé hubnutí má GI velký význam. Nemáme delší dobu hlad a tím pádem jíme později a nepřijmeme větší množství energie. Vláknina nám je prospěšná i tím, že zvětšuje obsah jídla ve střevech, čímž přispívá k odstraňování zácpy.

Také pro diabetiky jsou vhodné potraviny s co nejnižším glykemickým indexem, protože ovlivňují hladinu cukru v krvi méně než potraviny, které mají GI vysoký. Potraviny s vysokým GI konzumovat možné je, ale například v kombinaci s potravinami, které mají GI nízký. Potom je celkový glykemický index výsledného jídla mnohem nižší. Zcela nevhodné jsou dezerty z mouky a cukrovinky, které jsou složeny zejména z cukru a tuku. Trávíme je velmi rychle a nepříznivým způsobem ovlivňují hladinu cukru v krvi.

Diabetici II. typu, kteří jsou léčeni dietou, by měli jíst jídla převážně složená z potravin s nízkým GI. Jejich slinivka totiž není schopná produkovat tak velké množství inzulínu v krátké době.

Diabetici I. typu nejsou omezeni výběrem potravin podle GI. Měly by alespoň přibližně znát GI potravin, aby mohli dostatečně zvýšit nebo snížit časový rozestup mezi podáním inzulínu a snědením potravin s určitým GI.

Glykemický index nám velmi pomáhá v prevenci civilizačních chorob, jako jsou cukrovka 2. typu, obezita a další. Je důležité myslet nejenom na hodnoty GI potravin a „glykemickou nálož“, protože to nám nezaručuje, že máme dobré stravovací návyky. Například tučné maso nebo bůček mají nepatrný glykemický index. Neobsahují žádné sacharidy, ale mají velké množství cholesterolu a tuků, které nepřispívají k dobrému zdravotnímu stavu.

GI nám velmi pomáhá, ale neměl by být jedinou cestou. Měly bychom mít na paměti i ostatní součásti zdravého životního stylu, jako je dostatečný pitný režim, pohyb a další.

Mějme proto na mysli, že příjem potravin s malým glykemickým indexem zajistí pro vaše tělo průběžný zdroj energie. Nebude nadměrně zatěžován váš organismus. Nebude se rychle dostavovat pocit únavy a hladu. A také nedojde k hromadění tuku, se kterým jsou spjaty zdravotní komplikace. Pokud se vám podaří držet rovnováhu mezi příjmem a výdejem energie, nemusíte se bát o svůj zdravotní stav, a pokud chcete zhubnout, představuje zdravý způsob, jak toho dosáhnout.

Detail odstavce: Hubnutí a dieta podle glykemického indexu
Zdroj: Glykemický index
Zveřejněno: 23.5.2014

TABULKA POTRAVIN S PURINY

Tabulka

Následující tabulka obsahuje seznam potravin a údaje o tom, jaké množství purinů obsahují (mg/100 g)

Tabulka obsahuje seznam různých potravin a jejich obsah purinů (adenin, guanin, hypoxanthin, xantin), celkové množství purinů (součet), a z toho vycházející množství kyseliny močové. Množství kyseliny močové představuje množství kyseliny močové produkované v těle, poté co se dané potraviny absorbují a metabolizují.

Existuje pět klasifikačních tříd potraviny z hlediska množství purinů v potravinách: velmi nízká (méně než 50 mg/100 g), nízká (50 – 100 mg /100 g), mírná (100 – 200 mg / 100 g), vysoká (200 – 300 mg / 100 g), velmi vysoká (více než 300 mg / 100 g).

Legenda k tabulce

1 = Adenin v mg na 100 g potraviny

2 = Guanin v mg na 100 g potraviny

3 = Hypoxanthin v mg na 100 g potraviny

4 = Xanthin v mg na 100 g potraviny

5 = Celkové množství purinů v mg na 100 g potraviny

6 = Vypočítané množství kyseliny močové v mg na 100 g potraviny

7 = Klasifikační třída podle množství purinů v potravinách v mg na 100 g potraviny

NU = NU

Potravina

1

2

3

4

5

6

7

Obilniny a rýže

Chlebová mouka

12,2

13,6

0

0

25,8

30,3

Velmi nízká

Ječmen

21,6

22,7

0

0

44,3

52,1

Velmi nízká

Mouka na sladké pečivo

8,1

7,6

0

0

15,7

18,5

Velmi nízká

Mouka na pečivo

12,2

13,6

0

0

25,8

30,3

Velmi nízká

Pohanková mouka

35,1

40,8

0

0

75,9

89,1

Nízká

Rýže (loupaná)

10,8

15,1

0

0

25,9

30,3

Velmi nízká

Rýže (neloupaná)

16,2

21,2

0

0

37,4

43,7

Velmi nízká

Boby a ořechy

Arašídy

18,9

28,6

0

1,6

49,1

57,1

Velmi nízká

Bob obecný

14,1

19,9

1,3

0,2

35,5

41,5

Velmi nízká

Mandle

13,6

13,8

2,3

1,7

31,4

37,0

Velmi nízká

Sušená fazole Azuki

33,8

43,8

0

0

77,6

90,8

Nízká

Zelený hrách

9,8

12,1

0

NU

18,8

21,9

Velmi nízká

Sója

Fermentovaná sója

40,5

51,4

6,8

15,2

113,9

132,8

Mírná

Lyofilizované tofu

120,4

168,3

0,6

3,7

293,1

342,0

Vysoká

Okara (drť ze sójových bobů)

15,0

24,0

4,5

5,0

48,6

56,6

Velmi nízká

Sójové boby (sušené)

74,3

98,2

0

0

172,5

201,7

Mírná

Sójové mléko

7,7

11,7

2,5

0

22,0

25,8

Velmi nízká

Tofu (hluboce smažené)

20,3

32,4

0,5

1,2

54,4

63,2

Nízká

Tofu (kinu)

7,6

11,2

0,5

0,7

20,0

23,3

Velmi nízká

Tofu (Momen, 3 minuty vařené)

13,1

8,8

0

0

21,9

26

Velmi nízká

Tofu (Momen, chlazené)

14,0

16,7

0,4

0

31,1

36,5

Velmi nízká

Zelená sója

20,8

27,2

0

0

47,9

56,1

Velmi nízká

Sušené mořské řasy

Hijiki

31,1

76,5

25,1

0

132,8

154,9

Mírná

Kombu

18,0

21,8

4,7

1,9

46,4

54,5

Velmi nízká

Mozuku

5,6

9,4

0,5

0

15,4

18,0

Velmi nízká

Nori

216,0

299,2

73,3

3,2

591,7

695,6

Velmi vysoká

Wakame

67,7

148,1

46,6

0

262,4

306,5

Vysoká

Vejce

Slepičí vejce

0

NU

0

0

0

Velmi nízká

Křepelčí vejce

0

NU

0

NU

0

Velmi nízká

Mléčné výrobky

Jogurt

1,4

2,1

1,5

0,2

5,2

6,2

Velmi nízká

Mléko

0

0

0

0

0

0

Velmi nízká

Strouhaný sýr

8,2

4,2

NU

0,6

12,9

15,4

Velmi nízká

Sýr

2,7

3,0

0

0

5,7

6,7

Velmi nízká

Houby (japonské)

Bílá aragekikurage

2,3

4,1

0,4

0,1

6,9

8,0

Velmi nízká

Bílá hiratake

27,0

32,8

2,6

4,3

66,7

78,1

Nízká

Bunami

12,2

12,3

3,2

3,0

30,8

36,2

Velmi nízká

Bunashimeji

9,4

8,0

1,1

2,3

20,8

24,6

Velmi nízká

Enokidake

29,7

19,6

0

0

49,4

58,8

Velmi nízká

Eringi

5,0

5,3

0,7

2,4

13,4

15,7

Velmi nízká

Hatakeshimeji

9,1

5,7

0,7

0,5

16,0

19,1

Velmi nízká

Hiratake

74,3

68,0

0

0

142,3

168,1

Mírná

Houževnatec jedlý č. 15 – syrový

5,5

7,6

0,5

2,1

15,6

18,2

Velmi nízká

Houževnatec jedlý č. 240 - syrový

10,6

11,0

4,5

0

26,1

31,0

Velmi nízká

Houževnatec jedlý č. 697 - syrový

9,9

12,5

6,1

1,0

29,5

34,9

Velmi nízká

Houževnatec jedlý - sušený (shiitake)

202,7

167,7

0

9,1

379,5

448,8

Velmi vysoká

Houževnatec jedlý - syrový

8,3

10,0

1,6

0,9

20,8

24,4

Velmi nízká

Houževnatec jedlý – vysušený pro vývar (shiitake)

132,5

97,8

11,5

0,5

242,3

288,4

Vysoká

Maitake

47,4

38,9

7,9

4,4

98,5

116,7

Nízká

Šupinovka nameko

14,9

13,6

NU

0

28,5

33,6

Velmi nízká

Tsukuritake

28,4

21,2

0

0

49,5

58,8

Velmi nízká

Usu-hiratake

16,8

15,7

1,9

3,5

37,9

44,6

Velmi nízká

Yamabushitake

12,1

20,7

0,7

0

33,5

38,9

Velmi nízká

Yanagimatsutake

66,1

11,9

4,9

3,3

26,2

30,5

Velmi nízká

Židovské ucho (sušené)

54,8

93,0

7,9

0

155,7

181,4

Mírná

Ovoce

Banán

1,2

1,7

0,1

0

3,0

3,5

Velmi nízká

Jahoda

0,5

1,2

0,5

0

2,1

2,4

Velmi nízká

Zelenina

Avokádo

10,6

7,5

0,3

0

18,4

21,8

Velmi nízká

Balsam hruška (goya)

3,5

4,3

1,1

1,0

9,9

11,6 

Velmi nízká

Bambusové výhonky (vrchní část)

24,8

35,2

2,8

0,6

63,3

74,0

Nízká

Bambusové výhonky (spodní část)

12,8

17,0

0,7

0,4

30,8

36,1

Velmi nízká

Bílá ředkev (klíčky)

33,9

29,4

6,4

3,5

73,2

86,6

Nízká

Brambor

2,1

4,2

0,2

0

6,5

7,5

Velmi nízká

Brokolice

25,1

33,9

5,7

5,3

70,0

81,8

Nízká

Brokolicové klíčky

59,5

57,2

8,1

4,8

129,6

153,0

Mírná

Cibule

1,0

1,1

0,1

0

2,3

2,7

Velmi nízká

Cuketa

5,0

6,3

1,0

0,8

13,1

15,3

Velmi nízká

Česnek

6,0

6,9

3,4

0,7

17,0

20,1

Velmi nízká

Česnek (pažitka)

9,4

8,5

1,4

0,1

19,4

23,0

Velmi nízká

Čínské zelí

2,6

2,9

1,2

0,3

7,0

8,2

Velmi nízká

Fazolové klíčky

14,1

14,2

3,2

3,5

35,0

41,2

Velmi nízká

Cherry rajče

1,6

1,5

0

0

3,1

3,7

Velmi nízká

Chřest (horní část)

20,7

30,5

3,8

0,3

55,3

64,7

Nízká

Chřest (nižší část)

3,6

4,8

1,7

0,1

10,2

12,0

Velmi nízká

Japonská dýně

23,2

29,1

1,9

2,5

56,6

66,3

Nízká

Japonský pór

12,0

26,8

2,6

0

41,4

48,0

Velmi nízká

Japonský zázvor

3,1

3,5

0,7

0,4

7,8

9,2

Velmi nízká

Klíčky (s fazolkami)

28,1

28,2

0

1,1

57,3

67,4

Nízká

Komatsuna (list)

4,2

6,3

0

0

10,6

12,3

Velmi nízká

Komatsuna (mladý list)

13,0

24,7

0

1,4

39,0

45,1

Velmi nízká

Kukuřice

4,7

6,9

0,1

0,1

11,7

13,7

Velmi nízká

Květák

27,0

30,2

NU

0

57,2

67,2

Nízká

Lilek

11,0

31,6

6,6

1,6

50,7

58,7

Mírná

Mrkev

0,7

1,4

0

0

2,2

2,5

Velmi nízká

Okurka

4,2

5,0

0,1

0,1

9,4

11,1

Velmi nízká

Perilla (listy)

19,1

19,1

3,1

0,2

41,4

49,0

Velmi nízká

Petržel

121,5

135,1

32,3

0

288,9

341,3

Vysoká

Sladká brambora

6,7

7,3

2,4

0,6

17,0

20,1

Velmi nízká

Špenát (list)

29,8

13,8

0

7,7

51,4

61,0

Nízká

Špenát (mladý list)

83,5

88,3

0

0

171,8

202,1

Mírná

Zázvor

0,4

1,4

0

0,5

2,3

2,5

Velmi nízká

Zelený pepř

15,9

35,5

7,0

10,7

69,2

79,8

Nízká

Zelí

1,3

1,7

0,2

0

3,2

3,8

Velmi nízká

Maso

Hovězí (clod)

18,9

9,1

65,3

10,6

104,0

126,1

Mírná

Hovězí (holeň)

17,6

13,6

58,5

16,7

106,4

127,8

Mírná

Hovězí (hrudí)

13,5

7,6

49,0

9,1

79,2

95,8

Nízká

Hovězí (játra)

86,5

83,1

NU

50,2

219,8

255,5

Vysoká

Hovězí (jazyk)

24,3

12,1

44,9

9,1

90,4

109,3

Nízká

Hovězí (krk)

18,9

13,6

54,4

13,7

100,6

121,0

Mírná

Hovězí (ledviny)

67,6

63,5

8,2

35,0

174,2

203,4

Mírná

Hovězí (plecená svíčková)

16,2

9,1

55,8

9,1

90,2

109,3

Nízká

Hovězí (Ribloin)

13,5

7,6

39,5

13,7

74,2

89,1

Nízká

Hovězí (srdce)

45,9

27,2

96,6

15,2

185,0

223,6

Mírná

Hovězí (svíčková)

16,2

9,1

64,0

9,1

98,4

119,4

Nízká

Hovězí (tlusté střevo)

27,1

38,6

15,2

7,3

88,0

103,3

Nízká

Hovězí (vrchní šál)

18,9

10,6

72,1

9,1

110,8

134,5

Mírná

Hovězí (vrchní šál) - syrové

20,3

15,1

77,3

22,5

135,2

162,4

Mírná

Hovězí (vrchní šál) – tepelně upravené

27,1

15,8

87,2

13,3

143,5

173,8

Mírná

Hovězí (žaludek)

28,4

21,2

17,7

16,7

83,9

99,2

Nízká

Hovězí (žebra)

14,9

9,1

36,7

16,7

77,4

92,5

Nízká

Koňské maso

10,0

10,0

77,8

15,2

113,1

136,5

Mírná

Kuřecí (bílé maso)

27,0

16,6

110,2

0

153,9

188,3

Mírná

Kuřecí (játra)

121,6

151,1

NU

39,5

312,2

363,1

Velmi vysoká

Kuřecí (křídlo)

28,4

16,6

92,5

0

137,5

168,1

Mírná

Kuřecí (kůže)

48,6

43,8

27,2

NU

119,7

142,9

Mírná

Kuřecí (noha)

27,0

19,6

76,2

0

122,9

149,6

Mírná

Kuřecí (prsa)

20,5

21,4

98,4

1,0

141,2

171,8

Mírná

Kuřecí (srdce)

31,3

36,1

52,6

5,4

125,4

150,0

Mírná

Kuřecí (stehno)

17,0

21,9

23,2

6,7

68,8

81,6

Nízká

Kuřecí (žaludek)

45,9

51,4

39,5

6,1

142,9

169,8

Mírná

Skopové maso

17,6

10,6

68,1

NU

96,2

117,7

Nízká

Velrybí maso

18,9

12,1

80,3

NU

11,3

136,2

Mírná

Velrybí maso z ocasu

13,5

6,0

68,1

NU

87,6

107,6

Nízká

Vepřové (hřebínek)

13,5

10,6

51,7

0

75,8

92,5

Nízká

Vepřové (játra)

81,1

102,7

34,0

66,9

284,8

331,2

Vysoká

Vepřové (jazyk)

24,3

21,2

58,5

0

104,0

126,1

Mírná

Vepřové (koleno)

21,6

16,6

69,4

0

107,6

131,1

Mírná

Vepřové (krk)

14,9

12,1

43,6

0

70,5

85,7

Nízká

Vepřové (kýta)

20,3

15,1

77,6

0

113,0

137,8

Mírná

Vepřové (ledviny)

64,8

77,1

53,1

0

195,0

232,0

Mírná

Vepřové (plecená svíčková)

18,9

13,6

62,6

0

95,1

116,0

Nízká

Vepřové (rameno)

16,2

12,1

53,1

0

81,4

99,2

Nízká

Vepřové (srdce)

39,2

24,2

55,8

0

119,2

144,6

Mírná

Vepřové (svíčková)

17,6

12,1

61,2

0

90,9

110,9

Nízká

Vepřové (žebra)

16,2

10,6

64,0

0

90,8

110,9

Nízká

Zpracované maso

Francouzská klobása

8,1

7,6

32,7

1,5

49,8

60,5

Velmi nízká

Hovězí v konzervě

8,1

6,0

31,3

1,5

47,0

57,2

Velmi nízká

Játrová paštika

25,7

30,2

15,0

9,1

80,0

94,1

Nízká

Lisovaná šunka

8,1

4,5

51,7

0

64,4

79,0

Nízká

Prosciutto

23,4

22,8

92,1

0

138,3

168,2

Mírná

Salám

16,2

13,6

83,0

7,6

120,4

146,2

Mírná

Slanina

12,2

6,0

43,6

NU

61,8

75,6

Nízká

Vykostěná šunka

10,8

7,6

55,8

0

74,2

90,8

Nízká

Vinná klobása

6,8

6,0

32,7

NU

45,5

55,5

Velmi nízká

Ryba

Aju

17,6

25,7

89,8

0

133,1

161,4

Mírná

Arabesce greenling

18,9

34,0

94,7

2,4

150,0

181,

Mírná

Barakuda

13,5

24,2

110,2

NU

147,9

179,9

Mírná

Halibut křížený

17,6

15,1

100,7

0

133,4

163,1

Mírná

Japonský mořský vlk

13,5

12,1

93,9

0

119,5

146,2

Mírná

Japonský úhoř

13,5

24,2

54,4

NU

92,1

110,9

Nízká

Kapr obecný

16,2

12,1

74,9

NU

103,2

126,1

Mírná

Kranas Dumerilův

18,9

12,1

89,8

0

120,8

147,9

Mírná

Letající ryba

13,5

22,7

118,4

0

154,6

188,3

Mírná

Losos

17,6

10,6

91,2

0

119,3

146,2

Mírná

Makrela

13,5

10,6

98,0

0

122,1

149,6

Mírná

Mořský ďas (játra upravená na páře)

158,2

211,4

26,6

3,1

399,2

468,2

Velmi vysoká

Mořský ďas (syrová játra)

38,2

55,6

6,0

4,4

104,3

121,8

Mírná

Mořský ďas (maso)

17,5

19,5

32,6

0,5

70,0

84,2

Nízká

Pstruh duhový

25,7

55,9

99,4

NU

180,9

216,8

Mírná

Sardinka

17,6

105,8

87,1

NU

210./,4

247,1

Vysoká

Španělská makrela

12,2

6,0

121,1

NU

139,3

171,5

Mírná

Tuňák

17,6

10,6

129,3

0

157,4

193,3

Mírná

Žlutý pruhovaný platýs

14,9

28,7

69,4

0

113,0

136,2

Mírná

Části ryb, plody moře, měkkýši

Běžná orientální škeble

45,9

24,2

5,4

28,9

104,5

122,7

Mírná

Červený královský krab

56,7

19,6

9,5

13,7

99,6

119,4

Nízká

Drcená oliheň (sušená)

24,9

20,6

47,9

1,0

94,4

114,2

Nízká

Chobotnice

21,6

18,1

36,7

60,8

137,3

159,7

Mírná

Chobotnice (orgány)

29,1

42,0

4,8

4,0

79,8

93,1

Nízká

Humr

31,1

9,8

61,2

0,1

102,1

125,2

Mírná

Japonská lastura

63,6

6,6

5,3

1,0

76,5

94,2

Nízká

Japonská létající oliheň

47,3

21,2

80,3

38,0

186,8

223,6

Mírná

Jikry krevet

75,0

53,0

34,5

0

162,5

194,9

Mírná

Jikry létající ryby

9,9

14,5

41,4

2,1

67,8

81,8

Nízká

Jikry létajících ryb (v sójové omáčce)

21,3

47,7

20,4

2,2

91,5

107,1

Nízká

Jikry lososa (Ikura)

0

0

2,5

1,1

3,7

4,4

Velmi nízká

Jikry sleďů

6,8

15,1

0

0

21,9

25,2

Velmi nízká

Jikry tresek (Tarako)

35,1

66,5

19,1

NU

120,7

141,2

Mírná

Jikry tresek (marinované Mentaiko)

32,9

81,0

36,9

8,6

159,3

186,3

Mírná

Kaviár

7,5

46,1

39,4

1,7

94,7

111,1

Nízká

Krab

42,5

105,8

3,9

0

152,2

175,4

Mírná

Krevety (kuruma)

58,1

15,1

87,1

35,0

195,3

235,3

Mírná

Krevety

8,3

16,4

28,7

0

53,4

64,0

Nízká

Mlíčí (striped pigfish)

67,0

211,5

19,4

7,7

305,5

351,1

Velmi vysoká

Mořský ježek

40,0

65,7

22,5

9,1

137,3

160,7

Mírná

Oliheň

51,4

57,6

15,6

3,4

128,1

151,2

Mírná

Orientální krevety

40,5

12,1

103,4

117,1

273,2

321,1

Vysoká

Sakura krevety (sušené)

83,9

124,0

512,2

29,0

749,1

907,0

Velmi vysoká

Shiba krevety

43,2

16,6

84,8

NU

144,2

176,5

Mírná

Sněžný krab

75,7

13,6

0

47,2

136,4

161,4

Mírná

Škeble

63,5

39,3

12,2

30,4

145,5

171,5

Mírná

Ústřice

55,4

34,8

12,2

82,1

184,5

213,5

Mírná

Rybí produkty, sušené ryby

Hanpen

1,6

3,3

7,4

0,2

12,5

15,0

Velmi nízká

Chikuwa

14,9

15,1

17,7

0

47,7

57,2

Velmi nízká

Kamaško

9,5

6,0

10,9

0

26,4

31,9

Velmi nízká

Katsuobushi (sušený tuňák)

51,3

78,6

363,4

0

493,3

600,1

Velmi vysoká

Makrela (sušená)

14,9

119,4

11,6

NU

245,8

289,1

Vysoká

Narutomaki

8,1

12,1

12,2

0

32,4

38,7

Velmi nízká

Niboshi (sušené malé sardinky)

133,7

355,1

257,2

0

746,1

879,2

Velmi vysoká

Rybí konzerva: losos

24,3

37,8

70,8

0

132,9

159,7

Mírná

Rybí konzerva: tuňák

14,9

13,6

88,5

0

116,9

142,9

Mírná

Rybí klobása

6,8

9,1

6,8

0

22,6

26,9

Velmi nízká

Rybí koule

12,2

24,2

31,3

0

67,6

80,7

Nízká

Sardel (sušený)

258,3

464,6

381,8

4,0

1 108,6

1 314,2

Velmi vysoká

Sardinka (polosušená)

20,3

157,1

125,2

3,0

305,7

358,1

Velmi vysoká

Sasakamaboko

14,9

16,6

16,3

0

47,8

57,2

Velmi nízká

Satsuma age

6,8

10,6

4,1

0

21,4

25,2

Velmi nízká

Japonské občerstvení

Japonské nudle Ramen

7,5

6,8

0

7,3

21,6

25,0

Velmi nízká

Japonské nudle Ramen do polévky

4,7

9,9,

16,5

1,5

32,7

39,0

Velmi nízká

Smažená rýže

0

4,3

4,2

5,7

14,1

16,2

Velmi nízká

Koření

Grilovací omáčka

0,1

0

14,6

0,2

14,9

18,4

Velmi nízká

Med

0,7

0,1

0

0

0,9

1,1

Velmi nízká

Mirin

0

0,2

0,5

0,5

1,2

1,4

Velmi nízká

Nam pla

0

0,8

82,0

10,3

93,1

113,6

Nízká

Polévka v prášku (Clam chowder –polévka ze škeblí)

5,6

12,5

28,4

0,6

47,1

56,6

Velmi nízká

Polévka v prášku (Consommé)

18,3

82,9

72,8

5,8

179,8

211,3

Mírná

Polévka v prášku

(Čínská polévka)

15,4

17,3

141,1

12,2

185,9

226,1

Mírná

Polévka v prášku (Matsutake)

5,7

112,8

113,7

1,2

233,4

274,4

Vysoká

Polévka v prášku (Potage)

8,1

6,6

21,1

1,8

37,6

45,5

Velmi nízká

Prášek na smažení

10,6

21,8

31,9

4,4

68,7

81,8

Nízká

Práškový vývar (Umami)

6,8

19,5

657,0

1,5

684,8

843,3

Velmi vysoká

Rýžové otruby

36,1

57,2

6,0

0,9

100,2

116,9

Mírná

Sójová omáčka (světlá)

0,7

5,0

28,5

21,0

55,3

64,9

Nízká

Sójová omáčka (tmavá)

0

2,5

33,7

9,0

45,2

54,3

Velmi nízká

Ústřicová omáčka

12,9

23,1

87,1

11,3

134,4

161,8

Mírná

Doplňky potravin

DNA/RNA

12 706,9

8 247,7

452,1

86,9

21 493,6

25 640,8

Velmi vysoká

Glukosamin

7,9

1,3

2,6

0

11,8

14,4

Velmi nízká

Chitin, chitosan

0,3

0,3

0

0

0,6

0,7

Velmi nízká

Chlorella

1 528,0

1 612,0

42,7

0

3 182,7

3 747,3

Velmi vysoká

Chondroitin a pivní kvasnice

54,5

60,2

65,0

6,3

186,1

222,1

Mírná

Kolagen

0,4

1,2

1,3

0

2,9

3,4

Velmi nízká

Mateří kašička

322,2

50,9

25,1

5,3

403,4

494,3

Velmi vysoká

Pivní kvasnice

1 646,0

1 203,9

100,1

45,7

2 995,7

3 561,5

Velmi vysoká

Polysacharid

6,7

15,1

26,8

9,5

58,1

68,7

Nízká

Sójový isoflavon

1,9

4,9

0

0

6,9

7,9

Velmi nízká

Spireina

515,8

536,2

20,9

3,9

1 076,8

1 268,5

Velmi vysoká

Šťávy z nukleových kyselin

2,8

4,3

0,1

1,1

8,3

9,6

Velmi nízká

Zeleninový prášek z kapusty

12,9

27,3

0

0

40,2

46,4

Velmi nízká

Zeleninový prášek z ječmene

30,7

57,1

0

0,7

88,5

102,5

Nízká

Detail odstavce: Tabulka
Zdroj: Tabulka potravin s puriny
Zveřejněno: 20.12.2017

PURINY V PIVU

Puriny v pivu

Diskuzí ohledně piva při onemocnění dnou je opravdu nespočet. Platí však jedno pravidlo: dodržet 100% dietu bez zdrojů kyseliny močové nelze, vyskytuje se v mnoha potravinách, které do racionálního stravování patří, navíc jakákoliv „striktní“ dieta je zvláště pro staršího člověka nepříjemná a může jej ohrožovat například nedostatkem důležitých živin (zdroje kyseliny močové jsou často i zdroji kvalitních bílkovin, které jsou ve stravě velmi důležité). Lze to tedy brát tak, že dieta při dně by měla být v podstatě běžná racionální dieta s důrazem na vyvarování se excesům (přejedení masem, nárazová větší konzumace alkoholu, nárazová větší konzumace potravin, které jsou na zdroje kyseliny močové obzvláště bohaté), není nutné nic 100% vynechat a je třeba velmi dbát na dostatečný příjem tekutin. Občasné pití menšího množství piva tedy nepředstavuje zásadní problém. Tudíž opět připomínáme, že u jakéhokoliv pacienta, ale u staršího zvláště, je potřeba dbát na to, aby jakékoliv doporučené změny režimu (a také jakékoliv nasazené léky) byly opravdu oprávněné a přínosné – to musí zhodnotit ošetřující lékař, který pacienta zná.

Detail odstavce: Puriny v pivu
Zdroj: Puriny v pivu
Zveřejněno: 4.4.2018

JÍDELNÍČEK PŘI DNĚ S OHLEDEM NA PURINY

Dieta na dnu

Doporučuje se pití většího množství vody. Alkalické minerálky mají přednost, protože napomáhají alkalizaci moči, čímž udržují jinak špatně rozpustnou kyselinu močovou v roztoku, takže se předejde tvorbě močových konkrementů (kamenů). Nezapomínejte na pravidelnou pohybovou aktivitu.

Vhodné potraviny: hnědá rýže, kukuřice, vařené zelí nebo kapusta, celer, mrkev, pečené sladké brambory, cibule, datle, čerstvá dužina kokosu, avokádo, med, hrozinky, zakysané mléčné výrobky (jogurt, tvarohový farmářský sýr, kysaná smetana), čerstvé kaštany/mandle (ne vařené), banány, hrušky, jahody, třešně, pomeranče, kiwi, grepy, sójová omáčka (k ochucení rýže), čerstvé neslazené ovocné džusy (chlazené nebo mražené, ne z brusinek) a pečené brambory (ne bílé brambory).

Pečené brambory je vhodné jíst společně se zakysanou smetanou. Zařazujte některou z uvedených potravin do svého každodenního jídelníčku. Když máte záchvat dny, měli byste jíst především výše zmíněné potraviny. Například hnědá rýže, čerstvé mandle a kukuřice obsahují všechny bílkoviny a aminokyseliny, které jsou také v mase, ale bez purinů. Alkoholické nápoje jsou nevhodné, zejména destiláty a pivo.

Detail odstavce: Dieta na dnu
Zdroj: Jídelníček při dně s ohledem na puriny
Zveřejněno: 25.3.2015

GLYKEMICKÝ INDEX

Co je glykemický index?

Glykemický index (zkratka GI) je bezrozměrná veličina, která udává rychlost využití glukózy tělem z určité potraviny. Exaktně je GI definován jako plocha pod křivkou glykémií během dvou hodin po požití dané potraviny, vyjádřená jako procento plochy pod křivkou po požití stejného množství sacharidů ve formě čisté glukózy. Vychází se z toho, že glukóza má glykemický index roven 100. Například celozrnný chléb má GI = 65, tudíž glukóza obsažená v celozrnném chlebu je tělem využita za cca 2krát delší dobu než glukóza v čistém stavu. Glykemický index ovlivňuje mnoho faktorů, jako je obsah vlákniny, postup přípravy, délka vaření dané potraviny a podobně. Hodnotu GI potraviny nelze brát jako jediný faktor ovlivňující reakci glykémie. Protože rychlost vstřebávání glukózy do krve také ovlivňuje celkové množství tráveniny v žaludku (čím více potravy žaludek dostane, tím rychleji se tělo snaží potravu ze žaludku dostat pryč – trávení i vzestup glykémie je tudíž rychlejší). V praxi to znamená, že z potravin s nižším GI dovede tělo lépe získat a využít glukózu, kterou tyto potraviny obsahují. Také potraviny s nízkým GI nezatěžují organismus velkými výkyvy hladiny glykémie, které mohou přispívat ke vzniku diabetu mellitu II. typu (lidově stařecká cukrovka). Ač je někdy glykemický index užíván jako indikátor míry uvolňování inzulínu do krve, některé potraviny s nízkým glykemickým indexem uvolňují mnoho inzulínu; pro tento účel je lépe vzít v úvahu inzulínový index. Index byl vytvořen Dr. Davidem J. Jenkinsem a jeho kolegy v roce 1981 na Torontské univerzitě.

Detail odstavce: Co je glykemický index?
Zdroj: Glykemický index
Zveřejněno: 23.5.2014

JAK SNÍŽIT KYSELINU MOČOVOU

Kyselina močová dieta

Dieta při zvýšené kyselině močové je velice důležitá, přestavuje základní péči o vlastní zdraví. Ve většině případů je první a důležité zhubnout, zbavit se přebytečných kil, čímž se už může upravit hladina kyseliny močové a zmírnit tak příznaky onemocnění. Snažte se omezit maso a jídla obsahující velké množství purinu – vnitřnosti, luštěniny, špenát, květák, houby. Při tomto onemocnění je velice důležité dodržovat pravidelný pitný režim. Měli byste vypít každou hodinu sklenici vody, tím zvýšíte průtok krve ledvinami a vylučování kyseliny močové. Optimální je vypít alespoň 3 litry denně. Měli byste se vyhnout jakémukoli alkoholu.

Doporučené potraviny

  • mléčné výrobky – mléko, podmáslí, jogurty, tvaroh, sýry, kysané výrobky
  • zelenina – brambory, čerstvá zelenina, hlávkový salát, kukuřice
  • ovoce – čerstvé ovoce, kompoty
  • nápoje – minimálně 3 litry tekutin denně, minerální voda, voda se šťávou, ovocné čaje
  • tuky – rostlinný olej, tuk, olivový olej
  • moučné výrobky – pečivo, těstoviny, kukuřičná mouka, moučné výrobky
  • koření – petržel, kmín, majoránka, pažitka
  • sladkosti – pudink, sušenky, koktejly, želatina, ovocná zmrzlina

Méně vhodné potraviny

  • mléčné výrobky – smažený sýr
  • zelenina – květák, houby, fazole, rýže
  • nápoje – káva, černý čaj, přírodní vína, minerální voda s větším obsahem minerálních látek
  • tuky – máslo
  • koření – sůl, glutamát sodný
  • sladkosti – tvarohové knedlíky, tučné zmrzliny, máslové krémy
  • vejce – vařená, smažená
  • maso – vařené drůbeží maso a šunka, sladkovodní ryby, libové hovězí maso

Nevhodné potraviny

  • mléčné výrobky – uzené sýry, plísňové sýry
  • zelenina – špenát, kapusta, česnek, rebarbora, křen
  • luštěniny – čočka, hrách
  • nápoje – silný čaj, kakao, tvrdý alkohol, pivo, víno
  • tuky – majonéza, smažená jídla, živočišné tuky
  • koření – pepř, hořčice, sojová omáčka, chilli
  • sladkosti – čokoláda, koblížky, marcipán
  • maso – veškeré uzeniny, maso, vnitřnosti

Doporučenou úpravou potravin je při zvýšené kyselině močové hlavně vaření a dušení (vývary a šťávy z pokrmů však nelze používat).

Detail odstavce: Kyselina močová dieta
Zdroj: Jak snížit kyselinu močovou
Zveřejněno: 29.3.2015

PURINY V PIVU

Nemoc dna

Při zvýšené degradaci purinů na kyselinu močovou dochází k metabolickému onemocnění označovanému jako dna. Při dně je porušena přeměna bílkovin – nukleoproteinů, které obsahují purinové látky. Při tomto onemocnění organismus není schopen dostatečně odbourávat puriny. Nejvíce náchylní na onemocnění dnou jsou muži ve středních letech, zvláště v případě, že k tomu mají genetické sklony. V současnosti dna postihuje asi jednoho člověka ze sta.

Vysoká koncentrace kyseliny močové v krvi může způsobit krystalizaci této látky. Vytvořené drobné krystalky se pak zabodávají do okolní tkáně. Často jsou postiženy klouby a výjimkou není ani dna v koleni. V postižených místech se vytváří zánět a dochází k nesnesitelné bolesti. Nejčastějším výskytem takzvaných dnavých tofů jsou drobné klouby na dolních a horních končetinách, typicky na palci u nohy. Postiženy mohou být ale i jiné klouby, nebo třeba i ušní lalůček. Dna je bolestná zánětlivá artritida, která se vyznačuje náhlou a silnou bolestí, citlivostí a otoky v kloubech, obvykle ve špičce nohy. U tohoto onemocnění se doporučuje nízkopurinová dieta.

Puriny samy o sobě nejsou problém. Jsou to látky přirozeně produkované v lidském těle a také je můžeme najít v mnoha potravinách. Problém spočívá v tom, že se puriny rozkládají na kyselinu močovou, která může tvořit krystalky ukládající se v kloubech a způsobující bolest a zánět. Tato bolest je označována jako dna nebo dnavý záchvat.

Jedna třetina kyseliny močové ve vašem těle je ta, která vznikne v důsledku rozpadu purinů získaných z jídla a pití. Pokud tedy budete jíst hodně potravin s obsahem purinů, vaše tělo bude mít vyšší hodnoty kyseliny močové. I když se tato kyselina může zdát jako neškodná, protože není nijak cítit, její velké množství v těle může vést ke dně či vytvoření ledvinových kamenů. A to už může být pěkný problém. Bezpurinová dieta je tedy ideální pro každého, kdo bojuje s dnou nebo ledvinovými kameny. Obecně se při této dietě doporučuje jíst hodně ovoce a zeleniny namísto mastných uzenin.

Detail odstavce: Nemoc dna
Zdroj: Puriny v pivu
Zveřejněno: 4.4.2018

JÍDELNÍČEK PŘI DNĚ S OHLEDEM NA PURINY

Obsah purinů v potravinách - tabulka

Množství purinů je vyjádřeno množstvím kyseliny močové v mg na 100 gramů dané potraviny. Jednoduše, čím více mg, tím hůře pro dnu.

Potraviny s nejvyšším množstvím purinů (nad 400 mg)

  • Theobromin (syn: teobromin, xanteóza), obsahuje ho kakao a čokoláda - 2 300 mg
  • Pivovarské kvasinky - 1 810 mg
  • Telecí brzlík - 1 260 mg
  • Uzený šprot - 804 mg
  • Skopová slezina - 773 mg
  • Pekařské droždí - 680 mg
  • Hovězí játra - 554 mg
  • Vepřové srdce - 530 mg
  • Vepřová slezina - 516 mg
  • Vepřová játra - 515 mg
  • Lesní houby (měřeno na sušených houbách) - 488 mg
  • Rybičky olejovky, sardinky v oleji - 480 mg
  • Telecí játra - 460 mg
  • Hovězí slezina - 444 mg
  • Vepřové plíce - 434 mg

Potraviny s vyšším obsahem purinů (100 až 400 mg)

  • Hovězí plíce - 399 mg
  • Sardinky - 345 mg
  • Telecí slezina - 343 mg
  • Vepřová ledvina - 334 mg
  • Pstruh - 297 mg
  • Tuňák v oleji - 290 mg
  • Ledviny - 269 mg
  • Tuňák - 257 mg
  • Hovězí srdce - 256 mg
  • Kuřecí játra - 243 mg
  • Okoun - 241 mg
  • Skopové srdce - 241 mg
  • Sardel neboli ančovičky - 239 mg
  • Fazole mungo suché - 222 mg
  • Sleď z umělého chovu - 219 mg
  • Telecí ledviny - 218 mg
  • Sleď z Atlantiku - 210 mg
  • Koňské maso - 200 mg
  • Sojové boby suché - 190 mg
  • Jikry sledě - 190 mg
  • Jehněčí svalovina - 182 mg
  • Halibut - 178 mg
  • Kuřecí prsa i s kůží - 175 mg
  • Telecí svalovina - 172 mg
  • Losos - 170 mg
  • Mák suchý - 170 mg
  • Vepřová svalovina - 166 mg
  • Husa - 165 mg
  • Jitrnice - 165 mg
  • Treska tmavá - 163 mg
  • Kapr - 160 mg
  • Hovězí jazyk - 160 mg
  • Vepřová kýta - 160 mg
  • Vepřová svíčková - 150 mg
  • Krůtí maso s kůží - 150 mg
  • Telecí plíce - 147 mg
  • Krevety hnědé - 147 mg
  • Makrela - 145 mg
  • Vepřové kotlety s kostí - 145 mg
  • Kaviár - 144 mg
  • Slunečnicové semínko - 143 mg
  • Štika - 140 mg
  • Vepřová plec - 140 mg
  • Telecí kotlet s kostí - 140 mg
  • Telecí maso - 140 mg
  • Treska jednoskvrnná - 139 mg
  • Kachna - 138 mg
  • Zvěřina nohy - 138 mg
  • Vepřový jazyk - 136 mg
  • Hřebenatka islandská - 136 mg
  • Hovězí svalovina - 133 mg
  • Králičí maso s kostma - 132 mg
  • Ryba jazyk obecný - 131 mg
  • Šunka vařená - 131 mg
  • Fazole bílé suché - 128 mg
  • Čočka suchá - 127 mg
  • Hovězí plec - 120 mg
  • Hovězí vysoký roštěnec - 120 mg
  • Humr - 118 mg
  • Mušle - 112 mg
  • Hovězí svíčková - 110 mg
  • Hovězí nízký roštěnec - 110 mg
  • Hovězí podplečí - 110 mg
  • Kuřecí stehno s kůží bez kostí - 110 mg
  • Candát - 110 mg
  • Treska - 109 mg
  • Hrách suchý - 109 mg
  • Rozinky sušené sultánky - 107 mg
  • Lněné semínko - 105 mg
  • Zajíc - 105 mg
  • Párky - 105 mg
  • Zvěřina hřbet - 105 mg
  • Vepřový pupek - 100 mg

Potraviny s nízkým obsahem purinů (do 100 mg)

  • Ječmen - 96 mg
  • Oves celozrnný - 94 mg
  • Platýs - 93 mg
  • Telecí mozeček - 92 mg
  • Houba čerstvé - 92 mg
  • Klobásy smažené z telecího masa - 91 mg
  • Ústřice - 90 mg
  • Frankfurtské klobásy - 89 mg
  • Klobásy - 85 mg
  • Hrách zelený - 84 mg
  • Vepřový mozeček - 83 mg
  • Brokolice - 81 mg
  • Naklíčená sója - 80 mg
  • Lín obecný - 80 mg
  • Arašídy (bůráky) - 79 mg
  • Artyčok - 78 mg
  • Úhoř uzený - 78 mg
  • Vídeňská klobása - 78 mg
  • Hovězí mozeček - 75 mg
  • Pórek - 74 mg
  • Klobásy německé (Mettwurst) - 74 mg
  • Meruňka - 73 mg
  • Hadí mord nízký - 71 mg
  • Růžičková kapusta - 69 mg
  • Tofu - 68 mg
  • Pažitka - 67 mg
  • Sušené fíky - 64 mg
  • Slíva sušená - 64 mg
  • Jáhly - 62 mg
  • Sezamová semena suchá - 62 mg
  • Raci - 60 mg
  • Knäckebröd - 60 mg
  • Banán - 57 mg
  • Hovězí v konzervě - 57 mg
  • Petržel list - 57 mg
  • Špenát - 57 mg
  • Pepř zelený - 55 mg
  • Pudink - 55 mg
  • Kukuřice sladká - 52 mg
  • Květák - 51 mg
  • Rýže celé zrno - 51 mg
  • Pšenice celé zrno - 51 mg
  • Hlíva ústřičná - 50 mg
  • Kapusta - 48 mg
  • Fazole francouzské sušené - 45 mg
  • Dýně - 44 mg
  • Těstoviny z vajec - 40 mg
  • Mandle sladká - 37 mg
  • Fazole francouzské zelené lusky - 37 mg
  • Lískové ořechy - 37 mg
  • Sušené datle - 35 mg
  • Bez černý - 33 mg
  • Meloun kantalupa - 33 mg
  • Zelí červené - 32 mg
  • Celer - 30 mg
  • Smrž - 30 mg
  • Kdoule - 30 mg
  • Bambusové výhonky - 29 mg
  • Houby konzervované pevné a kapalné - 29 mg
  • Olivy zelené marinované - 29 mg
  • Řeřicha - 28 mg
  • Hrozny - 27 mg
  • Kedluben - 25 mg
  • Vlašské ořechy - 25 mg
  • Švestka - 24 mg
  • Chřest - 23 mg
  • Juvie ztepilá - 23 mg
  • Borůvky - 22 mg
  • Zelí bílé - 22 mg
  • Lilek - 21 mg
  • Čínské zelí - 21 mg
  • Broskev - 21 mg
  • Housky a rohlíky - 21 mg
  • Jahoda - 21 mg
  • Avokádo - 19 mg
  • Červená řepa - 19 mg
  • Kiwi ovoce - 19 mg
  • Pomeranče - 19 mg
  • Ananas - 19 mg
  • Náhrada kaviáru - 18 mg
  • Brambory vařené se slupkou - 18 mg
  • Maliny - 18 mg
  • Mrkev - 17 mg
  • Višeň obecná - 17 mg
  • Rýže červená - 17 mg
  • Štěrbák - 17 mg
  • Angrešt - 16 mg
  • Brambor - 16 mg
  • Kyselé zelí odkapané - 16 mg
  • Ředkev - 15 mg
  • Jablko - 14 mg
  • Chléb pšeničný nebo (bílý chléb) - 14 mg
  • Fenykl listy - 14 mg
  • Pivo, plzeňské ležáky - 13 mg
  • Hlávkový salát - 13 mg
  • Cibule - 13 mg
  • Ředkvičky - 13 mg
  • Čekanka - 12 mg
  • Hruška - 12 mg
  • Rebarbora - 12 mg
  • Rajče - 11 mg
  • Sýr cottage - 9,4 mg
  • Pivo bez alkoholu - 8,1 mg
  • Jogurt min. 3,5% obsah tuku - 8,1 mg
  • Okurka - 7,3 mg
  • Plísňový sýr s velmi měkkou, krémovou konzistencí - 7,1 mg
  • Sýr eidam 30% obsah tuku v sušině - 7,1 mg
  • Sýr eidam 40% obsah tuku v sušině - 7,1 mg
  • Sýr eidam 45% obsah tuku v sušině - 7,1 mg
  • Třešeň sladká - 7,1 mg
  • Sýr Cheddar 50% tuku - 6 mg

Detail odstavce: Obsah purinů v potravinách - tabulka
Zdroj: Jídelníček při dně s ohledem na puriny
Zveřejněno: 25.3.2015

SACHARIDY

Sacharidy v potravě

Sacharidy jsou pro lidský organismus pohotovostním zdrojem energie. Jejich výhodou je velká rychlost uvolňování energie oproti tukům a bílkovinám. Sacharidy vznikají v přírodě v buňkách rostlin z oxidu uhličitého a vody za přítomnosti světelné energie – fotosyntézou.

Energetická hodnota 1 g sacharidů je 17 kJ (4 kcal).

Z hlediska rychlosti vstřebávání sacharidů do našeho organismu rozdělujeme zjednodušeně sacharidy na rychlé a pomalé. Rychlé (jednoduché) sacharidy se rychle dostávají do krevního oběhu a výrazným způsobem ovlivňují hladinu glukózy v krvi. Glukóza je nejdůležitější jednoduchý sacharid, který je základním zdrojem energie pro všechny buňky lidského těla. Organismus udržuje hladinu glukózy v krvi v určitém rozmezí působením hormonů. Zejména náš mozek je závislý na glukóze v krvi, protože nemá žádné zásobní rezervy sacharidů, jako mají například svaly. Pomalé (složené) sacharidy se dostávají do krevního oběhu mnohem pomaleji, protože jsou tvořeny dlouhými řetězci jednoduchých sacharidů, které se musejí nejdříve postupně rozštěpit na jednoduché sacharidy. Mezi složené sacharidy se řadí také vláknina, která je nestravitelná a je vyloučena z organismu v nezměněné formě. Vláknina se dělí na rozpustnou a nerozpustnou.

Rozpustná vláknina (pektin, inulin a jiné) například snižuje hladinu cholesterolu a zpomaluje vstřebávání glukózy.

Nerozpustná vláknina (především celulóza) zvětšuje objem stolice, tím zkracuje její čas v tlustém střevě, a má i čisticí funkci ve střevě.

Potraviny obsahující různé poměry jednoduchých a složených sacharidů tak ovlivňují hladinu glukózy v krvi jinou rychlostí. Tuto rychlost nám udává glykemický index potravin. Čím vyšší je glykemický index potraviny, tím rychleji stoupne hladina glukózy v krvi.

Množství sacharidů přijatých v potravě by se mělo pohybovat okolo 50–60 % celkového energetického příjmu. Stravitelných sacharidů bychom měli přijmout okolo 4 gramů na kilogram tělesné hmotnosti za den. U sportovců jsou nároky organismu na sacharidy větší (až dvojnásobné). Vlákniny bychom měli ve stravě přijmout kolem 20–30 g za den.

Jednoduché sacharidy jsou obsaženy hlavně v ovoci, medu a v některých druzích zeleniny. Nejvýznamnějším konzumovaným jednoduchým sacharidem je sacharóza (běžný cukr), která se vyrábí v cukrovarech z cukrové třtiny. Je to koncentrovaný zdroj energie, který neobsahuje žádné výživově hodnotné látky. Proto se říká, že cukrářské výrobky obsahují „prázdné kalorie“, a měli bychom je konzumovat s rozvahou.

Hlavním zdrojem složených sacharidů jsou obiloviny, luštěniny, brambory, ovoce a zelenina.

Detail odstavce: Sacharidy v potravě
Zdroj: Sacharidy
Zveřejněno: 23.5.2014

diskuse k tomuto tématu

Hořčík a vápník

Stále jsem se nedozvěděl, zda je nutné brát hořčík s vápníkem a v jakém poměru. Někde se zase píše, že...

více >>

8 potravin pro vyšší testosteron

Díky za článek Dalších 8 potravin pro zvýšení hladiny testosteronu můžete najít ZDE: www.primulus.cz/8-po… Více...

více >>

jang potraviny

Prosím Vás, je nškde seznam jang potravin? Děkuji

více >>

Re: Re: Re: Re: Vyrážka okolo úst

Děkuji,může to být třeba alergie z některých potravin nebo přísady co se dávají do jídel? Petra

více >>

Re: VYSOKÝ KREVNÍ TLAK

Když máte tlak 120/100 jen nárazově (ne stále), tak to není nijak významně rizikové. Pokud by to byl...

více >>

další diskuse   

nabídka obchodu

Pharmanex BONE FORMULA 180cps.

Pharmanex  BONE FORMULA 180cps.

Tato komplexní směs vitamínů a minerálů vám poskytne veškeré živiny, které potřebujete ke správnému vývoji a zachování normálního stavu kostí. Vápník potřebujete k posílení vašich kostí a vitamín D k tomu, aby vašemu tělu pomohl vápník vstřebávat. Až 40 %* celkové evropské populace trpí nedostatkem vitamínu D, protože netráví dostatek času venku, používá ve zvýšeném množství opalovací přípravky v důsledku...

Cena: 1527 Kč
Koupit  koupit

Avita Erex 90 cps

Avita Erex 90 cps

Pro lepší prokrvení periferních tkání. Vhodný pro dospělé a dospívající jedince. Obsahuje hlavni složku aminokyselinu L-arginín, jež je základním stavebním prvkem bílkovin. Aminokyselina L- arginín plní v lidském organismu mnoho funkcí, například podporuje prokrvení cév, vylučování růstového hormonu což ovliňuje růst svalové hmoty, zvyšuje citlivost buněk na inzulín, pomáhá při erektilních disfunkcích....

Cena: 950 Kč
Koupit  koupit

VITALIS BIO Jalovcový krém s divokou růži 50 ml (balsam)

VITALIS BIO Jalovcový krém s divokou růži 50 ml (balsam)

100% bylinný masážní krém s obsahem jalovce, levandule, divoké růže a rozmarýnu. Na klouby, svaly, při dně, revmatizmu, artróze atd. Exp 8/2015 Masážní krém s obsahem jalovce, divoké růže, levandule a rozmarýnu prohřívá, odplavuje škodliviny. Jalovec je tradičně používán na obtíže při revmatismu, artróze, dně, ischiasu, bolestech kloubů, svalů. Ideální před a po cvičení či jiné fyzické námaze.  Exkluzivní...

Cena: 300 Kč
Koupit  koupit

Pharmanex OVERdrive® - snížení únavy a vyčerpání 90 cps

Pharmanex OVERdrive® - snížení únavy a vyčerpání 90 cps

OVERdrive® poskytuje směs vitamínů B, antioxidantů, minerálních kofaktorů, proteolytických enzymů a unikátních elektrolytů. Tyto složky společně podporují normální metabolismus energie během fyzické námahy a zotavení svalů po cvičení, zatímco také pomáhají chránit proti volným radikálům, které jsou produkovány během cvičení. Dodání je do cca 5-7 pracovních dnů. OVERdrive® PŘÍNOSY Doplňování vitamíny...

Cena: 825 Kč
Koupit  koupit

Avita MINS VITAMIN D + riboflavin 60 cps.

Avita MINS  VITAMIN D + riboflavin 60 cps.

Komplex minerálních látek obohacen o vitamin D, jehož máme v našich zeměpisných šířkách naprostý nedostatek. Pomáhá při prevenci osteoporózy, vyživuje chrupavky. V období od října do března se doporučuje užívat denně 2 tablety. Doplněk stravy. Minerální látky si naše tělo nedokáže syntetizovat, avšak bez jejich dostatečného množství v těle je život prakticky nemožný. Proto jsme odkázáni na jejich přívod...

Cena: 208 Kč
Koupit  koupit

Avita PROBIOTIC FIBER 60 tbl.

Avita PROBIOTIC  FIBER 60 tbl.

Probiotika v kombinaci s vlákninou a rostlinnými výtažky pro podporu trávení. Obsahuje přírodní bylinné výtažky, které působí blahodárně pro trávicí systém. Doplněk stravy. Dostatečné množství probiotik snižuje výskyt nežádoucích mikrobů ve střevech, proto je jejich každodenní příjem velmi důležitý v prevenci poruch trávení, průjmu či zácpy i v prevenci oslabení imunity a tím zvýšení chorobnosti. Patří...

Cena: 296 Kč
Koupit  koupit

Energy BIOTERMAL 350 g

Energy BIOTERMAL 350 g

Koupel připravená ze solí vřídla Podhájská působí příznivě na problémy horních cest dýchacích, astma i záněty průdušek. Je bioinformační koupelová sůl z termální vody vřídla Podhájská. Účinné látky obsažené v soli jsou podpořeny bioinformacemi, které výrazně posilují celkový léčivý a regenerační efekt. 1 900 metrů hluboký vrt, který je zdrojem léčivého geotermálního vřídla s blahodárnými účinky na...

Cena: 284 Kč
Koupit  koupit

Energy Skeletin 135 kapslí

Energy Skeletin 135 kapslí

Doplněk stravy s obsahem sépiové kosti, kolagenu, rybího oleje, šípkového a kopřivového výtažku a manganu. Účinky této kombinace se uplatní zejména u zánětlivých nebo degenerativních kloubních onemocnění a při podpoře zdravého růstu kostí. Lidská kostra se skládá přibližně ze 206 kostí, které jsou vzájemně spojeny v důmyslný opěrný systém. Ve spojení jednotlivých kostí hraje zásadní roli chrupavčitá...

Cena: 553 Kč
Koupit  koupit

Energy ARTRIN MÝDLO

Energy ARTRIN MÝDLO

Přírodní glycerinové mýdlo obsahující bylinné extrakty, čisté přírodní silice a termální vodu z vřídla Podhájska. Harmonizuje tělo: zklidňuje, uvolňuje, vnitřně ochlazuje ošetřování vlhkých ekzémů udržuje přirozenou vlhkost kůže, je vhodné pro suchou pokožku urychluje prostup metabolitů (solí) kůží, využitelné při dně a dalších metabolických poruchách Harmonizuje mysl: ideální před odpočinkem, zpomaluje,...

Cena: 135 Kč
Koupit  koupit

Cal-Mag + vit.C + vit.D3, 150g

Cal-Mag + vit.C + vit.D3, 150g

Obsahuje optimální množství vápníků, hořčíků, vitamínu C a D3 uvolní vaše svaly a nervy a zajistí bezproblémové fungování imunitního systému. Je ideální před a po namáhavé práci, cvičení či v případech stresu, zajistí vám žádoucí zklidnění a relaxaci. Pokud občas „počítáte“ ovečky a nemůžete usnout, tento nápoj se stane vaším oblíbeným pomocníkem. Stačí rozpustit dvě lžičky ve vodě a máte před sebou...

Cena: 445 Kč
Koupit  koupit

Energy BALSAMIO 120 g

Energy  BALSAMIO 120 g

Harmonizuje zejména energetickou dráhu tenkého střeva, šlachosvalovou tří zářičů, sleziny, jater, řídící, jangovou a jinovou pojivovou. Bioinformační zubní pasta s maximálním svěžím účinkem a adstrigentním působením Harmonizuje zejména energetickou dráhu tenkého střeva, šlachosvalovou tří zářičů, sleziny, jater, řídící, jangovou a jinovou pojivovou. Obsahuje též kopaivový balzám a výtažky z lapacha...

Cena: 162 Kč
Koupit  koupit

Energy Regavet - pří potížích s trávením, kapky 30 ml

Energy Regavet - pří potížích s trávením, kapky 30 ml

Bioinformační přípravek pro harmonizaci zažívacího systému a metabolismu. Zlepšuje alergie a má významná vliv na kvalitu srsti. Osvědčil se při šedém zákalu. vhodný při problémech trávicího traktu a veškerého metabolismu působí při jaterních a žlučníkových problémech napomáhá při intoxikacích nejrůznějšího původu je vhodný při alergiích a potížích se srstí doprovázených suchými ekzémy ...

Cena: 439 Kč
Koupit  koupit

YOUNG 4 EVER by Brandeis Clinic

YOUNG 4 EVER by Brandeis Clinic

Obsahuje 9 látek s antioxidačním účinkem, které přispívají k zpomalení stárnutí buněk, tkání i celého organismu. Pomáhá zpomalovat stárnutí všech buněk v organismu Stárnutí je zcela normální fyziologický proces, který je bohužel nezvratitelný. Nepřipravili jsme pro vás tedy elixír věčného mládí, ale účinný doplněk stravy, který je schopen díky unikátnímu složení přispět ke zpomalení stárnutí tělesných...

Cena: 790 Kč
Koupit  koupit

Energy Renovet 30 ml

Energy Renovet 30 ml

Bioinformační přípravek napomáhající správné funkci vylučovacích orgánů při metabolismu vody a minerálních látek. Pomáhá při mokvavých ekzémech, problémech s ledvinami, močových a ledvinových kamenech. Vhodný při artróze a artritidě. optimalizuje metabolismus minerálních látek a vody zvyšuje výkonnost vylučovacího systému, zvláště ledvin výrazně pomáhá při postižení kloubů (artritidě, artróze) je...

Cena: 439 Kč
Koupit  koupit

Medik8 Hydr8™ B5 30 ml - hydratační sérum s vitaminem B5

Medik8 Hydr8™ B5 30 ml - hydratační sérum s vitaminem B5

Lehký a snadno absorbovatelný gel dodá pokožce změkčující kyselinu pantotenovou (vitamín B5) a hydratující kyselinu hyaluronovou. Rychlé a významné zlepšení všeobecného stavu a pocitu z pokožky. Vynikajícím způsobem hydratuje pokožku. Lze používat ve dne a/nebo noci pro změkčení a vyhlazení pokožky anebo pro optimální obnovu a ochranu pleti. Účinné látky: Kyselina pantotenová – zlepšuje schopnost pokožky...

Cena: 1015 Kč
Koupit  koupit

Konopný krém CREMCANN omega 3-6

Konopný krém CREMCANN omega 3-6

Kůže, lupénka, vrásky. Regenerační a zvláčňující krém pro každodenní péči o pleť. Dlouhodobě zvláčňuje, hydratuje a regeneruje i velmi suchou, popraskanou, ztvrdlou pokožku. Regenerační a zvláčňující krém pro každodenní péči o pleť. Použité složky jsou známy jako osvědčený prostředek pro dlouhodobé zvláčnění, hydrataci, regeneraci a omlazení i velmi suché, popraskané kůže. Vhodné i pro odlupující se...

Cena: 280 Kč
Koupit  koupit

Weleda Měsíčkový dětský krém 75 ml

Weleda Měsíčkový dětský krém 75 ml

Denní péče o pokožku těla i obličeje dětí vhodný od prvního dne života. Pěstící a hojivé účinky díky obsahu měsíčku a heřmánku. Je vhodný pro každodenní běžnou péči o pokožku těla i obličeje. Čistý mandlový a sezamový olej vyživují pokožku a podporují její přirozené funkce, včelí vosk a tuk z ovčí vlny podporují hydrataci pokožky, výtažky z měsíčku lékařského a heřmánku v BIO kvalitě mají hojivé a...

Cena: 175 Kč
Koupit  koupit

Medik8 Hand and Nail Cream

Medik8 Hand and Nail Cream

Krém na ruce s anti-pollution technologií a SPF 25. Obsahuje Vitamín B5 + kyselinu hyaluronovou + ochranu proti znečištění. Bohatý hydratační krém na ruce, který obnovuje vláčnost a elasticitu kůže na rukou a kůžičky u nehtů. Rychle se vstřebává, nezanechává mastný pocit. Jedná se o jedinečný krém, který chrání kůži před škodlivinami vnějšího okolí, jako je poškození slunečními paprsky nebo znečištění...

Cena: 690 Kč
Koupit  koupit

Epoch Deodorant

Epoch Deodorant

Bojuje se zápachem díky patentované technologii citrizomů a zároveň jeho přírodní posilňující látky osvěžují a hydratují pokožku v podpaží. Nezanechává bílé skvrny. Obsahuje uklidňující výtažky na uklidnění pokožky v podpaží. Budete spokojeni s pocitem svěžesti během celého dne bez problémů s podrážděnou pokožkou. UPOZORNĚNÍ: Dodání je cca 7 pracovních dnů po úhradě předem na účet. Citrus Aurantium...

Cena: 355 Kč
Koupit  koupit

Barnys Herpenorm 10 kapslí - proti oparům

Barnys Herpenorm 10 kapslí - proti oparům

Intenzivní péče proti oparům všech typů s aminokyselinou L-Lysin a zinkem. Doplněk stravy. Aminokyselina L-lysin napomáhá v boji proti herpetickému viru. Mechanismus účinku spočívá v inhibici aminokyseliny argininu, která podněcuje růst herpetického viru. Zinek pomáhá posilovat obranyschopnost, působí příznivě při kožních obtížích, pomáhá při infekci ústních koutků, zlepšuje celkový stav pokožky. Kombinace...

Cena: 115 Kč
Koupit  koupit

Energy Spiron 50 ml - antiseptický sprej

Energy Spiron 50 ml - antiseptický sprej

Antiseptický a dezinfekční sprej při různých virových onemocněních, jako jsou spalničky, spála, herpes a chřipka, pomáhá při kašli a nachlazení. Osvěžuje a navozuje příjemný pocit. Obsahuje celou řadu kvalitních přírodních esencí, které působí antisepticky a hojivě, zabraňují dalšímu šíření nákazy. Dále má příznivý účinek na centrální nervový systém, uvolňuje bolesti hlavy, uklidňuje. Použití Komplex...

Cena: 295 Kč
Koupit  koupit

Konopný gel VARICANN Q10

Konopný gel VARICANN Q10

Tento gel z konopí s koloidním stříbrem a koenzymem Q10 se podílí na zmírnění akutních i dlouhodobých potížích při pocitu těžkých nohou. Originální receptura obsahuje konopný olej, extrakt a celou řadu přírodních látek a silic, které jsou známy pro své schopnosti ulevovat při pocitu těžkých nohou. Na kůži na příslušném místě gel podle potřeby několikrát denně jemně vmasírujte. Varicann gel Q10 z konopí...

Cena: 280 Kč
Koupit  koupit

VITALIS Tea Tree olej 10 ml

VITALIS Tea Tree olej 10 ml

Tea tree 100% čistý esenciální olej v BIO kvalitě. Širokospektrální využití, hubí viry, bakterie i plísně. Tento olej je atypický v tom, že účinkuje všechny 3 kategorie organismů vyvolávajících infekce: bakterie, plísně a viry. Tea tree je proto často označován za přírodní antibiotikum, které dokáže pročistit celé tělo a které silně podporuje imunitu člověka. Tea tree nedráždí pokožku a může se tedy...

Cena: 220 Kč
Koupit  koupit

Energy čaj Tribulus Terrestris

Energy čaj Tribulus Terrestris

Kotvičník zemní díky obsahu přírodních steroidních látek (fytosterolů) stimuluje v těle tvorbu testosteronu a estrogenu, jeho účinek se využívá u neplodnosti a při léčbě pohlavních chorob. Pomáhá třeba při vyčerpání a únavě. Tribulus terrestris (Kotvičník zemní) Tato pozoruhodná drobná chlupatá léčivka pochází původně z písčitých mořských pobřeží Číny a Japonska, odkud se rozšířila do suchých oblastí...

Cena: 189 Kč
Koupit  koupit

Energy VIROVET - kapky pro imunitu zvířat 30 ml

Energy VIROVET - kapky pro imunitu zvířat 30 ml

Bioinformační přípravek určený pro zvýšení obranyschopnosti zvířat. Významně posiluje imunitu a schopnost organismu bránit se průniku nežádoucích mikroorganismů. Lze jej využít jako účinnou preventivní obrannou bariéru proti širokému spektru patogenů virového i bakteriálního původu. Je vhodný pro každý druh zvířete. působí u jakýchkoliv infekčních procesů napomáhá tvorbě specifických protilátek lze...

Cena: 439 Kč
Koupit  koupit
Stránky o Activ Aloe

Stránky www.zbozi-kosmetika.cz
nejčtenější články

jak snížit vysoký tlak | zazimování muškátů postup video | mančingová dieta jídelníček recepty | tepová frekvence | extrémní dráždění ženy video | mast na mykózu penisu | jak rychle snížit krevní tlak

SiteMAP