naše nabídka

newsletter

Chcete být informováni o novinkách a zajímavostech z produkce webu Krasojízda.cz?


Žádný problém!
Zde zapište svůj email.



oblíbená témata

oblíbené weby
všechny weby   

partneři
další partneři   

Téma: 

tabulka potravin s vápníkem


VÁPNÍK V POTRAVINÁCH

Tabulka potravin podle obsahu vápníku.

Doporučená denní dávka vápníku pro dospělého člověka je 1 200 mg.

Abecední seznam potravin, které obsahují přírodní vápník.

Potravina 100g Ca (mg)
Ananas 16 
Angrešt 29 
Artyčok 53 
Avokádo 10 
Banán
Banán sušený 32 
Borůvky 10 
Bramborová mouka 20 
Bramborové lupínky 37 
Brambory syrové
Brokolice 105 
Broskve
Brusinky 14 
Burské ořechy nepražené 60 
Burské ořechy solené pražené 52 
Celer 68 
Cibule 31 
Citron 11 
Coca cola
Cuketa 30 
Cukrová kukuřice
Čekanka 26 
Čočka 59 
Černý kořen 53 
Červená řepa 29 
Červené zelí 35 
Česnek 38 
Čínské zelí 40 
Čokoláda bílá 187 
Čokoláda hořká 38 
Čokoláda mléčná 103 
Čokoládové bonbony plněné 92 
Datle 38 
Datle sušené 63 
Droždí 25 
Dýně 20 
Džem - průměrné hodnoty 10 
Džus grapefruitový 100% 14 
Džus hroznový 100% 19 
Džus jablečný 100%
Džus pomerančový 100% 10 
Džus rajčatový 100% 10 
Endivie (štěrbák) 54 
Fazolky zelené 57 
Fenykl 109 
Fíky čerstvé 54 
Fíky sušené 193 
Grapefruit 18 
Hlávkový salát 20 
Hořčice plnotučná 130 
Houby sušené 70 
Houby syrové
Housky,veky 21 
Hrách 57 
Hrášek zelený 24 
Hroznové víno 18 
Hrušky 10 
Husa 10 
Chléb pšenično-žitný 20 
Chřest 26 
Jablko nelupané
Jablko sušené 30 
Jahody 26 
Játra - průměr 12 
Jogurt bílý 180 
Kachna 14 
Kakao - prášek 136 
Kapr 10 
Kapusta 115 
Karamely míchané 95 
Kaštany jedlé 46 
Kedlubna 68 
Kefír 120 
Kiwi oloupané 38 
Klobásy vinné 16 
Knäcke Brot 64 
Kokos strouhaný 23 
Krupice pšeničná 23 
Kukuřice pražená přírodní 10 
Kukuřičné lupínky 68 
Kuře 12 
Květák 205 
Ledvinky 10 
Lilek 13 
Mák 1400 
Maliny 40 
Mandarinky 12 
Mandle - jádra 240 
Mango 12 
Potravina 100g

Ca

(mg)

Máslo 15 
Máslo z burských ořechů 37 
Maso hovězí
Maso telecí - kýta 10 
Maso vepřové - bůček
Maso vepřové libové 24 
Med včelí
Meloun cukrový
Meloun vodní 11 
Meruňky 16 
Meruňky sušené 82 
Mléko polotučné - 2 % tuku 112 
Mouka pšeničná hladká 25 
Mouka pšeničná hrubá 23 
Mrkev 39 
Nektarinky
Okurky kyselé 14 
Okurky salátové 10 
Olivy 61 
Oplatky s náplní 13 
Ořechy kešu - jádra 35 
Ořechy lískové - jádra 140 
Ořechy Macadamia 47 
Ořechy míchané - jádra 78 
Ořechy para - jádra 170 
Ořechy pekanové 61 
Ořechy piniové 11 
Ořechy pistáciové neloupané 61 
Ořechy vlašské - jádra 94 
Ostružiny 44 
Ovesné vločky 56 
Papriky zelené
Párky 42 
Paštika 14 
Petržel 89 
Piškoty dětské 36 
Pomeranče 42 
Pór 80 
Rajčata 13 
Rajčatový protlak 51 
Rozinky 80 
Rybí filé 25 
Rybíz černý 46 
Rybíz červený 29 
Ryngle 13 
Rýže 24 
Ředkvičky 37 
Řepa červená 27 
Salám šunkový 12 
Salám uherský 31 
Salám Vysočina 16 
Salám hlávkový 22 
Sardinky v oleji 354 
Semena sezamu 670 
Semena slunečnice 110 
Smetana 12 % tuku 106 
Strouhanka 26 
Sýr Eidam 30% tuku v sušině 690 
Sýr Ementál 887 
Sýr Hermelín, Enciál 157 
Sýr Lučina 285 
Sýr Niva 634 
Sýr tavený 420 
Sýr tavený smetanový 585 
Sýr žervé 322 
Šlehačka 33 % tuku 80 
Špenát 81 
Šunka 10 
Švestky 14 
Švestky sušené 71 
Těstoviny 25 
Tlačenka světlá 77 
Tresčí játra 36 
Třešně 17 
Turecký med 23 
Tvaroh měkký netučný 101 
Tvaroh měkký tučný 366 
Tvaroh na strouhání 152 
Tyčinka Mars Bar 160 
Tyčinka Twix 110 
Vánočka 19 
Vejce (100g = 2 ks) 60 
Vejce - bílek (1ks = 30g) 20 
Vejce - žloutek (1ks = 20g) 140 
Višně
Zelenina do polévky 63 
Zelí bíle 46 
Zmrzlina mléčná 57 
Zmrzlina ovocná

Zdroj: Vápník v potravinách
Zveřejněno dne: 11.1.2012


KOŽNÍ VYRÁŽKA Z POTRAVIN

Prevence alergie

Vyvarovat se kontaktu s látkami, o kterých víme, že nás alergizují.

Zdroj: Kožní vyrážka z potravin
Zveřejněno dne: 30.7.2013

Diskuze: Hořčík a vápník

Stále jsem se nedozvěděl, zda je nutné brát hořčík s vápníkem a v jakém poměru. Někde se zase píše, že vápník zabraňuje vstřebání hořčíku anebo naopak.
Děkuji za odpověď
R.S.

Zdroj: diskuze Hořčík a vápník
Odesláno dne: 18.10.2015 uživatelem Rostislav Sarvaš
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi


KOŽNÍ VYRÁŽKA Z POTRAVIN

Jaké potraviny způsobují alergii?

Různí lidé trpí různými potravinovými alergiemi. Závisí pouze na vyvarování se konzumace látek způsobujících potravinovou alergii. Pokud přestanete jíst alergenní potravinu, zabráníte tím i tvorbě vyrážky a jiným alergickým projevům.

Zdroj: Kožní vyrážka z potravin
Zveřejněno dne: 30.7.2013

Diskuze: Re: Re: Re: Re: Vyrážka okolo úst

Děkuji,může to být třeba alergie z některých potravin nebo přísady co se dávají do jídel?
Petra

Zdroj: diskuze Vyrážka okolo úst
Odesláno dne: 3.11.2016 uživatelem Petra
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

OBEZIN NA HUBNUTÍ

Potlačení sladkých potravin

Vedle změny stravovacích návyků je třeba potlačit i chuť na sladké. Obezin obsahuje výtažek z řasy Spirulina platensis, zejména konkrétní složku aminokyseliny fenylalaninu potlačující chuť. Působí na chuťové centrum v mozku, které ji efektivně snižuje. Pokud nedokážete vydržet bez rafinovaného cukru, Obezin je ta správná volba, jak začít.

Zdroj: Obezin na hubnutí
Zveřejněno dne: 25.2.2013

Diskuze: Re: VYSOKÝ KREVNÍ TLAK

Když máte tlak 120/100 jen nárazově (ne stále), tak to není nijak významně rizikové. Pokud by to byl trvalý stav, tak musíte učinit změnu svého režimu: přestat solit, zhubnout, omezit spotřebu cukru a tuků, doplňovat draslík s vápníkem a vyhýbat se stresu. Také je potřeba se začít zdravě hýbat. Pro podrobnější informace sledujte články o vysokém krevním tlaku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze VYSOKÝ KREVNÍ TLAK
Odesláno dne: 15.9.2015 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 3 Zobrazit odpovědi

OBEZIN NA HUBNUTÍ

Změna životního stylu

Pokud chcete snížit hmotnost, nespoléhejte na zázračné tobolky. Díky Obezinu shodíte kila navíc, ale důležitá je i úprava celkové životosprávy. Pravidelný přísun menšího množství potravin a pohyb způsobuje úbytek váhy, následné udržování váhy je prospěšné. Obezin je velkým pomocníkem, který podporuje vaše správné rozhodnutí něco udělat se svým tělem. Jakmile se dostaví i sebemenší výsledek, určitě vám to dodá energii do dalšího boje a v neposlední řadě navrátí sebevědomí.

Zdroj: Obezin na hubnutí
Zveřejněno dne: 25.2.2013

Diskuze: Re: Warfarin a zelenina.

Ideální hodnoty INR pro velkou část pacientů jsou v rozmezí od 2 do 3. V některých případech má význam ředit krev ještě více a norma se zvýší na 3,5. Vašich 3,61 je hodnota zvýšená a může souviset s nepřesností při dělení tablety a nebo v příliš velkém omezení potravin s vitamínem K. Obecně platí, že více potravin s vitamínem K způsobí nižší INR. Zkuste v jídelníčku trochu přidat zeleného a nechte si do týdne změřit INR, ať víte, jak se to projeví.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léčba warfarinem
Odesláno dne: 18.9.2017 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

SUŠIČKA NA OVOCE

Nejlepší sušička s časovačem

Sušička čerstvých potravin Sedona SD-P9000 je vybavena jedinečnými prvky, jako je digitální termostat, technologie duálního větrání a průhledné skleněné dveře. Všechny tyto „vychytávky“ se doplňují a přinášejí tak nesrovnatelnou možnost kontroly a nejtiššího provozu. Díky digitální regulaci teploty je při sušení udržována stálá teplota a dochází k zachování živin a vitamínů.

Rozdíl mezi běžnými sušičkami potravin a sušičkou Sedona spočívá v horizontálním proudění vzduchu místo svislého. Směr proudění vzduchu zezadu dopředu zajišťuje rovnoměrné sušení ovoce, zeleniny i bylin. Navíc nabízí možnost výroby ovocných koláčků, zeleninových tyčinek a dalších sušených produktů.

Intuitivní ovládání pomocí displeje umožňuje nastavit přesně požadovanou teplotu a čas sušení. Můžete tak vždy zkontrolovat, v jaké fázi se proces sušení nachází. Dále nastavení umožňuje uspořit energii a v případě menšího množství potravin sušit jen v horní části sušičky. Sušička také nabízí přepnutí mezi denním a nočním režimem, kde při nočním režimu dojde k omezení hluku ventilátoru a proudění vzduchu. To je zajištěno pomalejším otáčením ventilátoru, čímž dochází ke zpomalení procesu sušení.

Rozměry této sušičky jsou 37 x 43,3 x 50 cm. Příkon je 600 W při maximálním zaplnění, 300 W při poloviční náplni.

Jedná se o velmi kvalitní sušičku, ale tomu odpovídá i její cena, kterou je možné dohledat na heureka.cz.

Zdroj: Sušička na ovoce
Zveřejněno dne: 4.3.2016

Diskuze: triky na skvrny kožní a také na obleceni

Zdravím potřebuji znát uciny preparát z domácích potravin které odstraní make up z mě nové tyrkysové halenky tak ať. Zachava se její barva..poraďte prosím

Zdroj: diskuze Triky na skvrny kožní a také na obleceni
Odesláno dne: 19.6.2016 uživatelem Marketa Ranglova
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

SUŠIČKA NA OVOCE

Test sušiček na ovoce

Kromě velikosti a designu se sušičky liší řadou parametrů. Velmi důležitá je možnost nastavení teploty a přítomnost zadního ventilátoru, který napomáhá rovnoměrnému vysoušení, aniž by bylo nutné posouvat jednotlivá síta a střídat tak jejich umístění. Kvalitní sušičky proto využívají sušicí systémy s horizontálním prouděním vzduchu a nastavitelný termostat. Většina sušiček však bývá konstruována tak, že teplý vzduch stoupá pouze směrem nahoru, tácy (síta) je tak nutné stále prohazovat.

Pokud jde o nastavení teploty, měli byste mít možnost vybrat si aspoň ze tří stupňů intenzity sušení, případně mít provedení s termostatem. Ten se nastavuje zpravidla v rozpětí přibližně od 30 do 70 °C. Sušička vám pak uchová to nejlepší z potravin téměř v nezměněném stavu (obsah a stav vitamínu včetně chuti je velice podobný jako u čerstvých potravin).

Při výběru sušičky potravin (ovoce a hub) je potřeba se zaměřit na čtyři základní věci – výkon, velikost, funkce a cena. Vše ostatní je u sušičky potravin (ovoce) téměř zbytečné a nedůležité.

Výkon – obvykle se u sušiček potravin (ovoce a hub) pohybuje v rozmezí 200–700 W. Ve výjimečných případech (u profesionálních sušiček) kolem 1 000 W. I když je výkon důležitý, je nutné u sušičky potravin (ovoce) využívat možnosti regulace teploty, která se obvykle pohybuje od 30°C do 70 °C. U všech potravin je nutné, aby prošly pozvolným sušením při správné teplotě (při rychlém a intenzivním sušení nebude výsledek co do chuti a obsahu vitamínů přijatelný).

Velikost – pro menší rodinu je ideální sušička potravin (ovoce a hub) se sedmi platy (tácy). Na trhu jsou však k dostání sušičky potravin se třemi až patnácti platy (ta je ideální, pokud máte v sušení potravin zálibu a využíváte sušené potraviny častěji).

Funkce – u sušiček potravin (ovoce) nenajdete mnoho rozmanitých funkci, a to z jednoho prostého důvodu: nejsou zde téměř zapotřebí. Nejdůležitější je termostat s dostatečným rozsahem regulace teploty (ideálně 30 °C až 70 °C) a časovač, který umožní uživateli sušičky potravin jednoduché nastavení času, po který má proces sušení potravin (ovoce) vykonávat.

Cena – u úplně nejjednodušších přístrojů se pohybuje cca okolo 1 000 Kč. U výkonnějších, praktičtějších a spolehlivějších sušiček ovoce může cena přesáhnout i 10 000 Kč. Záleží jen na vás, pro jakou variantu se rozhodnete, ale můžete si být jisti, že sušička ovoce za 10 000 Kč se při pravidelnějším užívání určitě vyplatí.

Nejlépe hodnocenou sušičkou potravin je Sedona SD-P9000. Jedná se o sušičku ovoce, která je vybavena digitálním měřičem teploty, zachovává stálou teplotu, umožňuje zachování živin a vitamínů, poskytuje horizontální proudění vzduchu, má průhledné skleněné dveře. Rozdíl mezi běžnými sušičkami potravin a sušičkou Sedona spočívá především v horizontálním proudění vzduchu místo svislého. Směr proudění vzduchu zezadu dopředu zajišťuje rovnoměrné sušení ovoce, zeleniny i bylin. Navíc nabízí možnost výroby ovocných koláčků, zeleninových tyčinek a dalších sušených produktů.

Zdroj: Sušička na ovoce
Zveřejněno dne: 4.3.2016

Diskuze: Re: Puriny

Samotné množství purinů v potravinách není až tak rozhodující. Rozhodující je množství potravin, které se k nasycení spotřebuje. Obecně by se dalo říci, že potraviny s obsahem purinů pod 25 na 100g by neměly ublížit.

Zdroj: diskuze Puriny
Odesláno dne: 25.8.2015 uživatelem Kamča
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

KOŽNÍ VYRÁŽKA Z POTRAVIN

Projevy alergie na kůži

Na alergen v potravě může reagovat i kůže. 30 až 60 minut po snědení nevhodné potraviny se mohou objevit různé výsevy, zarudnutí, pocity svědění kůže. Přetrvávání kožních projevů může být různě dlouhé, někdy pár hodin, jindy pár dní. Pokud máte kožní problémy, je dobré myslet i na možnost alergie na některou potravinu. Pro potravinovou alergii je typické, že jsou kožní projevy souměrné. Pokud jsou například v loketních jamkách, tak jsou na obou rukou a podobně.

Zdroj: Kožní vyrážka z potravin
Zveřejněno dne: 30.7.2013

Diskuze: Re: Re: Umíte nakupovat léky na internetu?

Co je tohle za nesmysl? Vseho moc skodi a fanatizmus k uzivani zelenych potravin take. Nejsou to leky a to bychom si meli uvedomit.

Zdroj: diskuze Re: Umíte nakupovat léky na internetu?
Odesláno dne: 12.10.2010 uživatelem Eva
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

KOŽNÍ VYRÁŽKA Z POTRAVIN

Alergie a trávicí systém

Průjem, nechuť jíst, bolesti v břiše, pocity na zvracení nebo zvracení. Tyto projevy mohou signalizovat různé jiné potíže, ale mohou být i alergického původu. Pokud přetrvávají, řešte je s lékařem. Oteklé rty a svědění rtů či úst, jazyka, patra a hrdla. Tady už jde bezpochyby o alergii. Může jít o reakci na pokrm, který jíte, například na arašídy, nebo na jeho skrytou součást, například na plíseň. Mnohé potraviny se k nám dovážejí ve velmi špatném stavu a arašídy nejsou výjimkou. Také oříšky nebývají v pořádku, dokonce jsou někdy zkažené.

Zdroj: Kožní vyrážka z potravin
Zveřejněno dne: 30.7.2013

Diskuze: nevyhovující potravy při nedostatečné funkci ledvin

Prosím o seznam nejvíce nevyhovujících potravin při nedostatečné funkci ledvin i bylinek,které je naopak možné používat.Děkuji a myslím a doufám ,že pomůžete i více nemocným s touto chorobou.

Zdroj: diskuze Nevyhovující potravy při nedostatečné funkci ledvin
Odesláno dne: 5.6.2016 uživatelem Miroslava Podělová
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

CUKROVKA - NAMĚŘENÉ HODNOTY

Jak si vysvětlit naměřené hodnoty

Hodnota 9 

Z hlediska diagnostického je hodnota 9 mmol/l diagnostická pro porušenou glukózovou toleranci. Toxicita glykémie neroste s koncentrací lineárně, ale exponenciálně. To znamená, že způsobuje-li zvýšení glykémie z hodnoty 7,0 mmol/l na 8,0 mmol/l nárůst rizika o x%, pak zvýšení glykémie z hodnoty 10,0 mmol/l na 11,0 mmol/l zvýší riziko o násobek x%. Druhé vysvětlení přináší představa glykémie jako znamení selhávajících regulačních funkcí organismu kompenzujících inzulínorezistenci. Podle této představy není tedy primárním a jediným nositelem rizika pouze postprandiální glykémie, ale je zejména příznakem rizikového metabolismu.

Hladina cukru v krvi 15 

Hladina cukru v krvi 15 mmol je diagnostická pro diabetes mellitus. Aktuální hodnota potprandiální glykémie u pacienta s diabetem však závisí na léčbě a ostatních okolnostech. U zdravých osob je zachována plnohodnotná regulace krevního cukru, která brání patologickému vzestupu glykémie po jídle. U pacientů s postupně se rozvíjející poruchou glukózové tolerance se glykémie po zátěži sacharidy (postprandiální glykémie) v průběhu času zvyšuje absolutně více než glykémie nalačno. Důvodem je zejména inzulínorezistence jaterních buněk a ztráta první fáze uvolňování inzulínu. Jsou-li jaterní buňky inzulínorezistentní (necitlivé na inzulín), pak je posprandiální glykémie významně vysoká.

Hodnoty nad 20 

Hyperglykémii dosahující hodnot nad 20 mmol/l je nutno řešit neodkladně. Hyperglykémie je stav, který způsobuje nežádoucí cévní změny v organismu. Tyto změny jsou buď mikroangiopatické (dochází k poškození drobných cév s následkem postižení očí, nervů nebo ledvin), nebo makroangiopatické (poškozeny jsou větší cévy a postupně dochází k narušení krevního zásobení různých orgánů). Následkem poškození větších cév vznikají takzvané kardiovaskulární (srdečně-cévní) choroby, jako je mozková mrtvice (neboli cévní mozková příhoda, nověji pak nazývaná jako ischemická choroba centrálního nervového systému), ischemická choroba srdeční (často se srdečním infarktem) a ischemická choroba dolních končetin.

Je prokázáno, že u pacientů s diabetem 2. typu vzrůstá riziko kardiovaskulárních chorob dvou- až čtyřnásobně oproti nediabetické populaci. Na vině jsou změny na větších cévách způsobené právě hyperglykémií. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) stoupá tedy úmrtnost i onemocnění ischemickou chorobou srdeční u mužů i žen s cukrovkou. Výše uvedené změny postihují muže i ženy s diabetem stejnou měrou, vznikají už v mladším věku, a to rychleji než u nediabetiků. Postihují nejen velké cévy, ale i menší cévy po celém těle. Bylo prokázáno, že hyperglykémie je jednoznačně nezávislým rizikovým faktorem úmrtnosti na srdečně-cévní onemocnění.

Hodnoty při cukrovce – tabulka

Hodnoty při cukrovce můžete kontrolovat i pomocí tabulek týkajících se glykémie a cukrovky, které naleznete zde.

Zdroj: Cukrovka - naměřené hodnoty
Zveřejněno dne: 14.8.2017

Diskuze: Re: kyselina močová

Libeček je všeobecně prospěšný a i u dny může být hojně používán. Stejně tak lichořeřišnice velká. Brambory a houby patří do kategorie neutrálních potravin, to znamená, že mají vyšší obsah purinů, nikoliv však vysoký. Nejméně purinů z hub má liška jedlá a nejvíce pak hřiby a jim podobné houby a také žampiony.

Zdroj: diskuze Kyselina močová
Odesláno dne: 5.7.2015 uživatelem Kamča
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

JÍDELNÍČEK PŘI DNĚ S OHLEDEM NA PURINY

Dieta na dnu

Doporučuje se pití většího množství vody. Alkalické minerálky mají přednost, protože napomáhají alkalizaci moči, čímž udržují jinak špatně rozpustnou kyselinu močovou v roztoku, takže se předejde tvorbě močových konkrementů (kamenů). Nezapomínejte na pravidelnou pohybovou aktivitu.

Vhodné potraviny: hnědá rýže, kukuřice, vařené zelí nebo kapusta, celer, mrkev, pečené sladké brambory, cibule, datle, čerstvá dužina kokosu, avokádo, med, hrozinky, zakysané mléčné výrobky (jogurt, tvarohový farmářský sýr, kysaná smetana), čerstvé kaštany/mandle (ne vařené), banány, hrušky, jahody, třešně, pomeranče, kiwi, grepy, sójová omáčka (k ochucení rýže), čerstvé neslazené ovocné džusy (chlazené nebo mražené, ne z brusinek) a pečené brambory (ne bílé brambory).

Pečené brambory je vhodné jíst společně se zakysanou smetanou. Zařazujte některou z uvedených potravin do svého každodenního jídelníčku. Když máte záchvat dny, měli byste jíst především výše zmíněné potraviny. Například hnědá rýže, čerstvé mandle a kukuřice obsahují všechny bílkoviny a aminokyseliny, které jsou také v mase, ale bez purinů. Alkoholické nápoje jsou nevhodné, zejména destiláty a pivo.

Zdroj: Jídelníček při dně s ohledem na puriny
Zveřejněno dne: 25.3.2015

KOŽNÍ VYRÁŽKA Z POTRAVIN

Alergie na potraviny

V případě jakéhokoli podezření, že se u vás objevila alergická reakce, i malá, řešte ji neprodleně s lékařem-alergologem! Neodkládejte řešení na neurčito! Alergické reakce na potraviny mohou mít až nepříjemně pestrou škálu projevů. Běžné reakce mohou být spojeny s nesnášenlivostí, kdy potravina způsobí „jen“ průjem, zvracení nebo jiné zažívací problémy. Velmi častým příznakem potravinové alergie může být svědění v ústech, oteklé rty, kožní vyrážky, pocity únavy. Tyto reakce mohou nastat již za několik desítek sekund od zahájení jídla. Ve vzácných případech může taková reakce přerůst i do vážného stavu – velmi ztížené dýchání, otok. V takovém případě je nutné neprodleně volat lékařskou záchrannou službu, protože může jít o počínající projevy takzvané anafylaktické reakce nebo šoku, což je nejtěžší forma alergické reakce, která bez bleskového zásahu lékaře může končit úmrtím. Naštěstí jsou tyto vážné případy alergie relativně vzácné a velmi pravděpodobně se s nimi na vlastní kůži nesetkáte. Mnohem častější jsou méně závažné projevy alergií – různé kožní výsevy, otoky, svědění či rýma. I při takových projevech raději navštivte lékaře. Bez vhodné léčby by mohla v budoucnu proběhnout i mnohem závažnější reakce. Intenzita reakce totiž nezávisí jen na alergenu, ale i na jiných faktorech, které mohou být příště méně příznivé.

Zdroj: Kožní vyrážka z potravin
Zveřejněno dne: 30.7.2013

SUŠIČKA NA OVOCE

Princip sušení

Sušení potravin je nejjednodušší a nejpůvodnější konzervační metoda, kterou lidé praktikují už celá tisíciletí. Dnes mnohde upadlo sušení potravin v zapomnění, i když právě tímto šetrným způsobem můžeme zachovat důležité účinné i aromatické látky. Pouze vitamín C se při sušení odbourává, musíme ho tedy získat z jiné stravy.

Sušením se stávají potraviny nejen trvanlivějšími, ale jsou i lehčí a zmenší se jejich objem, takže pro jejich uskladnění potřebujeme málo místa. Spotřeba energie při sušení potravin je poměrně malá, zejména tehdy, když využíváte jen tepelné zdroje, které máte po ruce. Pokud chcete sušit větší množství potravin, vyplatí se pořídit si sušičku. Potraviny se takto konzervují bez jakýchkoliv přísad (v protikladu ke koupeným sušeným plodům), takže je konzumujeme přírodně čisté.

Bez vody nemůže existovat život – přesně tento princip se při sušení využívá. Sušeným potravinám se během hodin nebo dní odebírá za kontrolovaných podmínek voda, takže v nich nakonec žádné mikroorganismy nemohou žít. K sušení se nejlépe hodí ovoce, zelenina, houby a bylinky. Ideální teplota pro proces sušení je mezi 30 až 70 °C, přičemž je třeba se starat o pravidelné větrání, abychom se zbavili odpařené vlhkosti. Nejšetrnější je sušení při co možná nejnižší teplotě, protože pak zůstanou zachovány důležité živiny. Čím je vyšší teplota sušení, tím více živin se zničí.

Ovoce musíte pečlivě vybrat, umýt, dobře osušit a odstranit stopky. Peckovité ovoce se vypeckuje. Jádrové ovoce se zbaví jádřinců a dužina se pokrájí na kousky nebo kolečka. Vcelku se suší jen třešně, švestky a bobule. Všechno ostatní ovoce se krájí na nepříliš velké kusy, řezy nebo kolečka.

Druhy ovoce se světlou dužinou ponořte před sušením krátce do slané nebo citrónové vody nebo je postříkejte zředěnou kyselinou citrónovou, aby nezhnědly. Můžete je také blanšírovat v horkém cukerném roztoku s trochou citrónové šťávy, čímž se zvýrazní jejich sladká chuť. Ze zeleniny se hodí k sušení především kořenová a cibulová zelenina, ale v poslední době jsou vyhledávaná i sušená rajčata k rozmanitému použití v kuchyni. Zelenina se očistí, umyje a kuchyňsky připraví. Tvrdá zelenina se před sušením blanšíruje (to později zkrátí čas vaření).

Houby se jen přeberou a očistí, v žádném případě se neumývají. Otlačená nebo červavá místa velkoryse vykrojte. Houby, které už nejsou pevné (nedají se krájet), se k sušení nehodí. Větší houby nakrájejte na tenké plátky, malé se mohou navléct vcelku na provázek a usušit.

Bylinky na kořenění i na čaj se jen přeberou a malé snítky nebo větvičky se svážou do svazečků. Z heřmánku se používají pouze květy a suší se na sítu. Šípky se rozpůlí, odstraní se jádra a položí se řeznou stranou na síto na sušení.

Takto zpracované potraviny si zachovávají vysoký obsah vitaminů, stopových prvků a minerálů (až kolem 80 % z původního množství), a to bez použití chemie. Sušené ovoce dokonce dovoluje zdravě mlsat. Je rozhodně lepší si vzít jako pamlsek banánové chipsy než slané brambůrky. Jen pozor na to, že sušené ovoce má vyšší obsah cukru a tím i více kalorií než ovoce čerstvé, proto na zahnání chuti na sladké postačí jen hrst!

V elektrických sušičkách můžeme sušit nejen tradiční ovoce, ale také bylinky, maso, či dokonce jogurt. Princip sušení spočívá v jemném zahřátí a postupném odpařování vody na takovou úroveň, která brání množení škodlivých mikroorganismů.

Zdroj: Sušička na ovoce
Zveřejněno dne: 4.3.2016

POTRAVINY VHODNÉ PRO DETOXIKACI

Seznam detoxikačních potravin

Ovoce na detoxikaci

Plody v tekuté formě pomáhají tělu vyplavovat toxiny. Ovocné plody jsou také velmi snadno stravitelné a obsahují mnoho antioxidantů, živiny, vlákninu a důležité vitamíny.

Zelené potraviny k detoxikaci těla

Tyto potraviny by při detoxikaci měly být ve vaší ledničce. Jedná se o modro zelenou řasu, ječmen, listovou zeleninu, kapustu, špenát, spirulinu, vojtěšku, mangold, rukolu nebo jinou listovou organickou zeleninu. Tyto rostliny vám pomohou dostat chlorofyl do těla. Chlorofyl má dobrý vliv na trávicí trakt. Chlorofyl zbavuje tělo škodlivých toxinů smogu, těžkých kovů, herbicidů, čisticích prostředků a pesticidů. Zelené potraviny pomáhají játrům v detoxikaci.

Citrusové plody na detoxikaci

Citrusové plody pomáhají tělu při odplavování toxinů. Také pomáhají trávicímu traktu s enzymatickými procesy. Mezi citrusové plody patří citron, pomeranč a limetka. Citronová šťáva pomáhá játrům v čisticím procesu. Jestli chcete zvýšit detoxikaci, tak se doporučuje každé ráno sklenice teplé citronové vody. Pamatujte si, že vitamin C je jedním z nejlepších detoxikačních vitamínů. Vitamin C přeměňuje toxiny do stravitelného materiálu.

Česnek a detoxikace organizmu

Česnek patří mezi jednu z nejlepších detoxikačních potravin. Pomáhá stimulovat játra při vzniku detoxikačních enzymů. Tyto enzymy pomáhají filtrovat toxiny ze zažívacího ústrojí. Doporučuje se přidávat česnek do jídel ve formě nakrájených kousků nebo ve vařené podobě. Česnek pomáhá při jakékoliv detoxikační dietě.

Brokolicové klíčky na detoxikaci

Brokolicové klíčky jsou extrémně bohaté na antioxidanty. Brokolicové klíčky stimulují detoxikační enzymy v trávicím traktu. Výhonky brokolice jsou účinnější nežli plně vzrostlá rostlina.

Zelený čaj na detoxikaci těla

Zelený čaj je plný antioxidantů. Odstraňuje toxiny díky jeho kapalnému obsahu. Zelený čaj obsahuje speciální typ antioxidantu s názvem Katechina. Tento speciální antioxidant je znám díky tomu, že zvyšuje funkci jater.

Mungo při detoxikaci

Jedná se o mungové fazole, které byly používány po tisíce let ajurvédskými lékaři. Mungo je lehce stravitelné a absorbuje toxické zbytky na stranách střevní stěny.

Čerstvá zelenina

Čerstvá zelenina je nejideálnější v odšťavněné nebo syrové podobě. Patří sem cibule, mrkev, artyčok, chřest, brokolice, zelí, kapusta, růžičková kapusta, květák, česnek, řepa, kurkuma a oregano. Kombinace těchto potravin vám pomůže s odstraněním toxinů z jater. Tyto potraviny mají čistící účinek. Čerstvá zelenina je přirozeným zdrojem síry a glutationu. Síra pomáhá játrům detoxikovat škodlivé chemikálie.

Semena a ořechy k detoxikaci těla

Měli byste začlenit do své stravy semena a ořechy. Semena a ořechy jsou lehce stravitelné. Zejména se jedná o tato semena a ořechy: lněné semínko, dýňová semínka, mandle, vlašské ořechy, konopná semena, sezamová semínka, semínka Chia, ořechy Sibiřského cedru a slunečnicová semínka. Tyto potraviny mají vynikající detoxikační účinky. Během detoxikace byste se měli vyhnout ořechovým máslům.

Omega-3 oleje detoxikují tělo

Je velice prospěšné použití konopného, avokádového a olivového oleje během detoxikace. Tyto oleje vám mohou promazat střevní stěnu. Díky tomu se toxiny vstřebávají do oleje a jsou vyloučeny z těla ven.

Provedení pravidelné tělesné očisty může být velmi prospěšné. Jedná se o vaše zdraví, protože odstranění toxinů z těla je velmi důležité. Pomocí detoxikace se uleví a omladí vaše orgány.


Zdroj: Potraviny vhodné pro detoxikaci
Zveřejněno dne: 12.11.2012

KOŽNÍ VYRÁŽKA Z POTRAVIN

Projevy alergie

Začněme tím, že se alergická reakce nemusí spustit vždy. Zpravidla je ve hře několik faktorů, které mohou, pokud působí společně, způsobit masivní, život ohrožující reakci, i když například ještě před několika dny stejný člověk snědl stejné jídlo a výsledkem byla jen mírná, či dokonce žádná reakce. Častým spouštěčem alergické reakce bývá fyzická námaha, například sport. To znamená, že sníte potravinu, po které vám „nic není“. Například sníte rajčata. Pak si jdete zacvičit. Déletrvající aerobní aktivita může spustit alergickou reakci na rajčata. Bez námahy by se nic nedělo. Dalším velmi častým faktorem, který může výrazně zhoršit či spustit projevy alergie, je virové onemocnění právě překonávané nebo nedávno překonané. Alergické reakce po požití jídla, na které člověk reaguje alergií, mohou být velmi pestré. Mohou se projevit nejen v trávicím systému, ale i na kůži, může se zhoršit dýchání, objevit se rýma, může bolet hlava. Nástup příznaků může být téměř okamžitý, ale může se projevit až za několik hodin. Také trvání příznaků může být různé – někdy trvají pár minut, jindy několik hodin či dní. Je jasné, že při tak široké škále možností není možné sestavit nějaký univerzální a jednoduchý návod. Pamatujte si proto alespoň některé příznaky potravinové alergie. Pokud je máte, nebo je má někdo z vašich blízkých, nepodceňujte tyto příznaky a navštivte lékaře, nejlépe alergologa. Pokud máte nějaké potíže s trávením či alergií a nevíte, co je způsobilo, snažte se zjistit, co jste jedli před tím, než se potíže objevily. Zapisujte si, co jste jedli i 24 hodin před problémy a poznámky si někam odložte. Časem se vám možná podaří vysledovat, která potravina vám dělá problémy. Pak se jí můžete vyhýbat.

Zdroj: Kožní vyrážka z potravin
Zveřejněno dne: 30.7.2013

UHLOHYDRÁTY V POTRAVINÁCH

Potraviny s vysokým obsahem uhlohydrátů

Sacharidy se nacházejí téměř ve všech živých bytostech a hrají rozhodující roli ve správném fungování imunitního systému, hojení, srážení krve a vývoji člověka. Nedostatek sacharidů může vést k poškození fungování všech těchto systémů, avšak v západním světě je takovýto nedostatek spíše vzácný. Nadměrná konzumace sacharidů, zejména těch rafinovaných, jako je cukr nebo kukuřičný škrob, může vést k obezitě, diabetu typu II a rakovině. Mezi nezdravé potraviny s vysokým obsahem sacharidů patří slazené cereálie, sušenky, koláče, mouky, džemy, zavařeniny, chlebové výrobky, rafinované produkty z brambor a sladké nápoje. Ke zdravým zdrojům potravin s vysokým obsahem sacharidů patří zelenina, luštěniny (fazole), celozrnné výrobky, ovoce, ořechy a jogurt.

Cukry, sirupy a sladidla s vysokým obsahem sacharidů:

  • fruktóza obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 4 g,
  • aspartam obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 3,6 g,
  • med obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 3,3 g,
  • cukr moučka obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 3 g,
  • hnědý cukr obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 2,9 g,
  • javorový sirup obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 2,7 g.

Sladkosti s vysokým obsahem sacharidů:

  • mandlový nugát obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 129 g,
  • čokoláda Tootsie Rolls obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 61 g,
  • tvrdé bonbony obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 59 g,
  • nízkokalorické gumové bonbony obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 44 g,
  • žvýkačky obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 29 g,
  • žvýkačky bez cukru obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny) – 19 g.

Obiloviny s vysokým obsahem sacharidů:

  • rýže obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 28,5 g,
  • kakaové křupky obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 27,2g,
  • popcorn obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 26,9 g,
  • Marshmallow Froot Loops & Cocoa Dyno-Bites obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 25,9 g,
  • müsli obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 23,3 g.

Svačiny a mlsání s vysokým obsahem sacharidů:

  • popcorn obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 25,2 g,
  • preclíky obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 22,8 g,
  • rýžové koláčky z bílé rýže obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 22,7 g,
  • ochucené Tortilla Chips obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 17,7 g.

Sušenky a dorty s vysokým obsahem sacharidů:

  • sušenky obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 21,9 g,
  • perník obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 21,8 g,
  • čokoládové sušenky & Animal Crackers obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 21 g,
  • jemné trvanlivé pečivo obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 20,8 g,
  • Vanilka Cream Sandwich obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 20,7 g
  • ovocný koláč obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 26,5 g,
  • piškotový dort obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 23,2 g.

Druhy mouky s vysokým obsahem sacharidů:

  • bramborová moučka obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 133 g,
  • bílá rýžová mouka obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 126,6 g,
  • rafinovaná mouka obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 123,7 g,
  • bílá chlebová mouka obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 99,4 g,
  • žitná mouka obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 78,2 g.

Marmelády a džemy s vysokým obsahem sacharidů:

  • marmelády obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 13,3 g,
  • meruňkový džem obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 12,9 g
  • dietní džem obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 7,5 g.

Pečivo s vysokým obsahem sacharidů:

  • francouzský chléb obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 72,1 g,
  • pizza obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 39,5 g,
  • sladké pečivo obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 35,5 g,
  • pita chléb obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 33,4 g,
  • křupavá pizza obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 27 g,
  • muffin obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 26,2 g,
  • tortilla obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 15,4 g,
  • bílý chléb obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 14,3 g.

Výrobky z brambor s vysokým obsahem sacharidů:

  • bramborová kaše obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 35,3 g,
  • instantní bramborová kaše obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 33,9 g,
  • sladké brambory obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 33,7 g,
  • hranolky obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 21,2 g,
  • bramborák obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 10,3 g.

Nápoje a ovoce šťávy s vysokým obsahem sacharidů:

  • jahodový koktejl obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 53,3 g,
  • Guava Nektar obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 40,8 g,
  • Fruit Smoothie obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 40 g,
  • ovocné ochucené nápoje obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 38,2 g,
  • hroznová šťáva obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 37,4 g,
  • Passion Fruit Juice obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 35,7 g,
  • Orange snídaňový nápoj obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 33,4 g,
  • Green Smoothie obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 32,8 g,
  • šťáva z granátových jablek obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 32,7 g,
  • ananasová šťáva obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 32,2 g.

Zdroj: Uhlohydráty v potravinách
Zveřejněno dne: 10.5.2016

UHLOHYDRÁTY V POTRAVINÁCH

Potraviny s nízkým obsahem uhlohydrátů

Sacharidy jsou nedílnou součástí naší stravy, a tudíž je nelze vyloučit z jídelníčku. Pokud však máte malý energetický výdej, je lépe vybírat z potravin s nízkým obsahem sacharidů:

Cuketa

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 7 g.
  • Můžete ji použít jako náhradu mouky v pokrmu.
  • Výživový bonus: vitamín B6, draslík, mangan a vitamín C.

Květák

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 5 g.
  • Květák je nazýván hubeným škrobem. Uvařený může být použit na kaši jako alternativa bramborové kaše, tím ušetříte asi 23 gramů sacharidů na porci. Jako rozemletý můžete použít místo kuskusu nebo rýže.
  • Výživový bonus: spolu s brokolicí a kapustou je květák antioxidantem.

Mangold

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí pouhý 1 g.
  • Mangold je listová zelenina, která se objevovala v jídelníčku obyvatel Středomoří již před více než dvěma tisíci lety. I dnes je typickým druhem zeleniny středomořské stravy. Obsah nutričně hodnotných látek ho řadí mezi top zeleninu. Husté, tmavé listy této rostliny by měly být součástí každého vašeho nákupu. Listový i řapíkatý mangold lze použít syrový nebo tepelně zpracovaný. Listový nevydrží příliš dlouho, musí se zpracovat rychle, při vaření ztrácí barvu. Oba druhy lze využít podobně jako špenát. Listy i řapík lze připravovat společně nebo odděleně. Samotné řapíky lze upravovat podobně jako chřest nebo brokolici.
  • Výživový bonus: obsahuje obrovské množství vitamínu K.

Houby

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 2 g.
  • Všechny druhy hub mají nízký obsah sacharidů a mají charakteristickou chuť. Velké, masité klobouky hub čepice lze použít jako alternativu hamburgeru, nebo jako náhradu za podklad pizzy s položením všech oblíbených ingrediencí.
  • Výživový bonus: houby všech typů mají vysoké množství sloučenin posilujících imunitní systém.

Celer

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí pouhý 1 g.
  • Celer obsahuje asi 95 procent vody, takže není žádným překvapením, že je v něm málo sacharidů. Můžete jej přidávat do salátů.
  • Výživový bonus: obsahuje značné množství vitamínu K.

Cherry rajčátka

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 6 g.
  • Cherry rajčátka jsou oblíbená pro svou chuť a velikost, dají se konzumovat syrová nebo tepelně upravená. Také jsou výtečná sušená nebo pražená místo oblíbených brambůrek.
  • Výživový bonus: jsou zdrojem lykopenu, který je účinný proti rakovině, jako antioxidant.

Špagetová dýně

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 7 g.
  • Špagetová dýně se hodí jako náhražka těstovin, má ořechovou chuť. Postup přípravy nedá moc práce, dýně se vloží do trouby a peče se.
  • Výživový bonus: přináší významné množství vitamínu C, pomáhá snížit bolesti svalů a oxidační poškození po intenzivním slunění.

Meruňky

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 8 g.
  • Meruňky jsou vhodné jako svačina, přidané do jogurtu, do ovesných vloček, a dokonce i do salátů.
  • Výživový bonus: obsahují vysoké množství beta-karotenu.

Avokádo

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 8 g.
  • Avokádo je prakticky bez cukru. Ve skutečnosti 75 procent jeho sacharidů pochází z nestravitelné vlákniny.
  • Výživový bonus: obsahuje nenasycené tuky.

Jahody

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 11 g.
  • Jahody svou chutí uspokojí chuť na sladké.
  • Výživový bonus: jsou zdrojem vitamínu C.

Červený grapefruit

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 9 g.
  • Tento druh obsahuje asi o 20 procent méně cukru než jeho oranžová varianta. Jen nezkoušejte zkrotit jeho kyselou sílu obalením v cukru.
  • Výživový bonus: je zdrojem vitamínu C.

Další prospěšné ovoce: rebarbora, vodní meloun, broskve, ananasový meloun, ostružiny.

Sumec

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny rovná se 0 g.
  • Sumec obsahuje vysoce kvalitní bílkovinu. Filety z této ryby jsou skvělé dušené, grilované, pečené v troubě nebo na pánvi.
  • Výživový bonus: maso sumce je dobrým zdrojem vitamínu B12, který náš nervový systém potřebuje, aby správně fungoval.

Konzervy z lososa

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny rovná se 0 g.
  • Výživový bonus: tato forma pokrmu je zdrojem omega-3 mastných kyselin, které si tělo neumí samo vytvořit.

Kuřecí paličky

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny rovná se 0 g.
  • Kuřecí paličky mají bohatší chuť než kuřecí prsa. Pokud se bojíte zbytečného tuku v kůži, tak tu můžete jednoduše odstranit a upéct paličky samostatně.
  • Výživový bonus: obsahují selen, což je výborný antioxidant.

Krůta

  • Jedna porce krůtího masa obsahuje 0 gramů sacharidů.
  • Mleté krůtí maso je dobrou alternativou hamburgerů.
  • Výživový bonus: obsahuje úplný arzenál esenciálních aminokyselin, které mohou „napumpovat“ svaly.

Vepřová panenka

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny rovná se 0 g.
  • Vepřová panenka, pokud je správně připravená, má dobrou šťavnatou chuť. Má vynikající poměr bílkovin a tuků.
  • Výživový bonus: je dobrým zdrojem thiaminu (vitamín řady B).

Svíčková

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny rovná se 0 g.
  • Výživový bonus: červené maso je přirozeným zdrojem kreatinu.

Rostbíf

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny rovná se 0 g.
  • Zkuste několik plátků rostbífu s restovanou červenou paprikou a dijonskou hořčicí. Jde o výborný pokrm.
  • Výživový bonus: obsahuje vysoce vstřebatelnou normu železa.

Další vhodné druhy masa a ryb: slepice, platýs, mleté hovězí maso, krůtí prsa, kuřecí stehna, konzervované sardinky.

Niva

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny) rovná se 0 g.
  • Niva má ořechovou příchuť a je výborná s dušenou brokolicí.
  • Výživový bonus: je zdrojem prvotřídního vápníku.

Máslo

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny rovná se 0 g.
  • Máslo si díky svému složení opět našlo své místo v naší kuchyni, zkuste smíchat dušený květák s máslem, čerstvým tymiánem a ochutit solí.
  • Výživový bonus: náhražky másla mohou cholesterol ovlivnit hůř než nasycené tuky obsažené v másle.

Vejce

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí pouhý 1 g.
  • Protein ve vejcích je považován za kvalitu vyšší, než jakou lze nalézt v jiném pokrmu.
  • Výživový bonus: vědci zjistili, že vejce jsou překvapivě dobrým zdrojem antioxidantů.

Cottage cheese

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 6 g.
  • Výživový bonus: Cottage cheese je napěchovaný proteinem s nízkým obsahem sacharidů. Je tak dobrou volbou stravy ve večerních hodinách.

Řecký jogurt

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 9 g.
  • Výživový bonus: obsahuje probiotika, která jsou důležitá pro náš organismus.

Kozí mléko

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 11 g.
  • Kozí mléko obsahuje méně sacharidů než kravské mléko a je snadněji stravitelné, a podle nedávného výzkumu je bohatší v řadě živin, jako jsou omega mastné kyseliny.
  • Výživový bonus: obsahuje konjugované kyseliny linolové (CLA) a mastné kyseliny.

Další prospěšné mléčné výrobky s nízkým obsahem uhlohydrátů: hermelín, kozí sýr, ricotta, kefír, zakysaná smetana, tavený sýr.

Tofu

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 3 g.
  • Tofu je nejen pro vegetariány, nabízí levnou variantu bílkovin i pro „masožravce“. Samotné je bez chuti, ale když přidáte tofu do omáčky, tak brilantně pohltí její chuť. Tofu lze marinovat a opékat jako maso na grilu.
  • Výživový bonus: obsahuje isoflavony, které jsou pro organismus prospěšné.

Tempeh

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 9 g.
  • Tempeh je masitá placička, která je vyrobena z fermentovaných sójových bobů, což je slušný zdroj bílkovin. Jeho chuť lze popsat jako kouřovou, ořechovou a zemitou. Hodí se do polévek, omáček a k opékání.
  • Výživový bonus: obsahuje zdravá probiotika.

Fazole

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 18 g.
  • Fazole mají vyšší obsah sacharidů, ale mohou se pochlubit značným množstvím rostlinných bílkovin – 12 gramů ve 100 g. Můžete je použít do salátů a s míchanými vejci.
  • Výživový bonus: obsažená vláknina může pomoci snížit prudký vzestup hladiny krevního cukru způsobený sacharidy v potravě.

Dýňová semínka

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 5 g.
  • Dýňová semínka jsou zdrojem bílkovin (asi 7 gramů v porci). Používají se do salátů, ovesných vloček, jogurtu nebo tvarohu.
  • Výživový bonus: obsahují velké množství zinku, který má pozitivní vliv na tvorbu testosteronu.

Další prospěšné potraviny z této řady: konopná semínka, neslazené sójové mléko.

Sýr

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny rovná se 0 g.
  • Sýr je vhodný pro děti i dospělé.
  • Výživový bonus: nabízí dostatek vápníku pro kosti.

Vlašské ořechy

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 4 g.
  • Vlašské ořechy jsou vhodnou svačinou na cestách. Obsahují omega-3 mastné kyseliny a sodík.
  • Výživový bonus: dodávají organismu měď, která je potřebná pro správnou produkci energie v těle.

Kapusta

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 8 až 12 g.
  • Výživový bonus: obsahuje dostatečné množství vitamínu C, vitamínu K a vitamínu A.

Mandlová moučka

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 6 g.
  • Mandlová moučka je vyrobena z jemně mletých mandlí. Používá se jako přísada do palačinkového těsta.
  • Výživový bonus: má vyšší množství bílkovin a vitamínu E než běžně používané mouky.

Skleněné nudle

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny rovná se 0 g.
  • Tyto průsvitné želatinové nudle jsou vyrobeny z práškového kořene asijské rostliny a mají většinou nestravitelná vlákna s názvem glucomannan. Shirataki nudle mají poněkud nepopsatelnou chuť, ovšem jako příloha k omáčkám jsou velmi vhodné.
  • Výživový bonus: Obsahují glucomannan, který může pomoci zlepšit hladiny cholesterolu a glykémii u jedinců s cukrovkou.

Amaranth

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 23 g.
  • Výživový bonus: Toto bezlepkové obilí dodává významné množství manganu, což je minerál nezbytný pro správný metabolismus.

Další prospěšné mouky: z lískových oříšků, kokosová moučka, arašídová mouka.

Neslazený ledový čaj

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny rovná se 0 g.
  • Nápoj vyrobený z čerstvého čaje a vody zažene žízeň a nezpůsobí ztrátu v boji s nadváhou.
  • Výživový bonus: správě připravený zelený čaj je výborný antioxidant a nastartuje váš metabolismus k lepšímu spalování tuků.

Kupované slazené lahvové čaje jsou však doslova cukrovou bombou!

Neslazené mandlové mléko

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 2 g.
  • Výživový bonus: obsahuje vitamín E.

Javorový nápoj

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 3 g.
  • Každý doušek této tekutiny má jemnou a stejnou chuť. Javorovým nápojem je možné zalít ranní lívance.
  • Výživový bonus: sirup je bohatý na mangan.

Rajčatová šťáva

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 10 g.
  • Rajčatová šťáva má mnohem méně cukru než obsahuje pomerančová šťáva.
  • Výživový bonus: je to výborný antioxidant.

Další prospěšné nápoje: sodovka, voda, neslazené konopné mléko, bylinné čaje.

Zdroj: Uhlohydráty v potravinách
Zveřejněno dne: 10.5.2016

diskuse k tomuto tématu

8 potravin pro vyšší testosteron

Díky za článek Dalších 8 potravin pro zvýšení hladiny testosteronu můžete najít ZDE: www.primulus.cz/8-po… Více...

více >>

Hořčík a vápník

Stále jsem se nedozvěděl, zda je nutné brát hořčík s vápníkem a v jakém poměru. Někde se zase píše, že...

více >>

Re: Re: Re: Re: Vyrážka okolo úst

Děkuji,může to být třeba alergie z některých potravin nebo přísady co se dávají do jídel? Petra

více >>

Re: VYSOKÝ KREVNÍ TLAK

Když máte tlak 120/100 jen nárazově (ne stále), tak to není nijak významně rizikové. Pokud by to byl...

více >>

Re: Warfarin a zelenina.

Ideální hodnoty INR pro velkou část pacientů jsou v rozmezí od 2 do 3. V některých případech má význam...

více >>

další diskuse   

nabídka obchodu

Pharmanex BONE FORMULA 180cps.

Pharmanex  BONE FORMULA 180cps.

Tato komplexní směs vitamínů a minerálů vám poskytne veškeré živiny, které potřebujete ke správnému vývoji a zachování normálního stavu kostí. Vápník potřebujete k posílení vašich kostí a vitamín D k tomu, aby vašemu tělu pomohl vápník vstřebávat. Až 40 %* celkové evropské populace trpí nedostatkem vitamínu D, protože netráví dostatek času venku, používá ve zvýšeném množství opalovací přípravky v důsledku...

Cena: 1550 Kč
Koupit  koupit

Avita PROBIOTIC FIBER 60 tbl.

Avita PROBIOTIC  FIBER 60 tbl.

Probiotika v kombinaci s vlákninou a rostlinnými výtažky pro podporu trávení. Obsahuje přírodní bylinné výtažky, které působí blahodárně pro trávicí systém. Doplněk stravy. Dostatečné množství probiotik snižuje výskyt nežádoucích mikrobů ve střevech, proto je jejich každodenní příjem velmi důležitý v prevenci poruch trávení, průjmu či zácpy i v prevenci oslabení imunity a tím zvýšení chorobnosti. Patří...

Cena: 296 Kč
Koupit  koupit

Cal-Mag + vit.C + vit.D3, 150g

Cal-Mag + vit.C + vit.D3, 150g

Obsahuje optimální množství vápníků, hořčíků, vitamínu C a D3 uvolní vaše svaly a nervy a zajistí bezproblémové fungování imunitního systému. Je ideální před a po namáhavé práci, cvičení či v případech stresu, zajistí vám žádoucí zklidnění a relaxaci. Pokud občas „počítáte“ ovečky a nemůžete usnout, tento nápoj se stane vaším oblíbeným pomocníkem. Stačí rozpustit dvě lžičky ve vodě a máte před sebou...

Cena: 445 Kč
Koupit  koupit

Avita Erex 90 cps

Avita Erex 90 cps

Pro lepší prokrvení periferních tkání. Vhodný pro dospělé a dospívající jedince. Obsahuje hlavni složku aminokyselinu L-arginín, jež je základním stavebním prvkem bílkovin. Aminokyselina L- arginín plní v lidském organismu mnoho funkcí, například podporuje prokrvení cév, vylučování růstového hormonu což ovliňuje růst svalové hmoty, zvyšuje citlivost buněk na inzulín, pomáhá při erektilních disfunkcích....

Cena: 950 Kč
Koupit  koupit

Energy čaj Maytenus ilicifolia

Energy čaj Maytenus ilicifolia

Listy Maytenus ilicifolia obsahují fytoestrogeny, které působí na hormonální systém a menstruační cyklus, zmírňují návaly v menopauze. Snižují nebezpečí vzniku osteoporózy a zpomalují stárnutí. Jsou významným zdrojem vápníku a hořčíku, proto ovlivňují pevnost kostí a pružnost chrupavek, snižují otoky dolních končetin. Prokázán byl i protinádorový účinek, především u rakoviny kůže a leukémie. Maytenus...

Cena: 176 Kč
Koupit  koupit

Barnys Mike™ Benexia® - semínka Chia

Barnys Mike™ Benexia® - semínka Chia

Mike™ Benexia® – semínka Chia – nejbohatší přírodní zdroj omega 3 nenasycených mastných kyselin, dále obsahuje vysoké množství vitamínů, antioxidantů, minerálů, proteiny a vlákninu. Obrovská nutriční kapacita zajišťuje organizmu významné látky zcela přirozenou a využitelnou cestou. Mike™ Benexia® – její místo je někde uprostřed mezi léky a doplňky stravy. Mike™ Benexia® splňuje standardy pro udělení...

Cena: 249 Kč
Koupit  koupit

Energy Skeletin 135 kapslí

Energy Skeletin 135 kapslí

Doplněk stravy s obsahem sépiové kosti, kolagenu, rybího oleje, šípkového a kopřivového výtažku a manganu. Účinky této kombinace se uplatní zejména u zánětlivých nebo degenerativních kloubních onemocnění a při podpoře zdravého růstu kostí. Lidská kostra se skládá přibližně ze 206 kostí, které jsou vzájemně spojeny v důmyslný opěrný systém. Ve spojení jednotlivých kostí hraje zásadní roli chrupavčitá...

Cena: 553 Kč
Koupit  koupit
Stránky o Activ Aloe

Stránky www.zbozi-kosmetika.cz
nejčtenější články

kostivalová tinktura výroba | léčba svrabu octem | svědivé pupínky po těle | arnica montana | furolin a nežádoucí účinky | šípkový olej domácí výroba | mančingová dieta jídelníček

SiteMAP