naše nabídka

newsletter

Chcete být informováni o novinkách a zajímavostech z produkce webu Krasojízda.cz?


Žádný problém!
Zde zapište svůj email.



oblíbená témata

oblíbené weby
všechny weby   

partneři
další partneři   

Téma: 

tabulka potravin s vápníkem


Facebook Twitter Pinterest email tisk

VÁPNÍK V POTRAVINÁCH

Tabulka potravin podle obsahu vápníku.

Doporučená denní dávka vápníku pro dospělého člověka je 1 200 mg.

Abecední seznam potravin, které obsahují přírodní vápník.

Potravina 100g Ca (mg)
Ananas 16 
Angrešt 29 
Artyčok 53 
Avokádo 10 
Banán
Banán sušený 32 
Borůvky 10 
Bramborová mouka 20 
Bramborové lupínky 37 
Brambory syrové
Brokolice 105 
Broskve
Brusinky 14 
Burské ořechy nepražené 60 
Burské ořechy solené pražené 52 
Celer 68 
Cibule 31 
Citron 11 
Coca cola
Cuketa 30 
Cukrová kukuřice
Čekanka 26 
Čočka 59 
Černý kořen 53 
Červená řepa 29 
Červené zelí 35 
Česnek 38 
Čínské zelí 40 
Čokoláda bílá 187 
Čokoláda hořká 38 
Čokoláda mléčná 103 
Čokoládové bonbony plněné 92 
Datle 38 
Datle sušené 63 
Droždí 25 
Dýně 20 
Džem - průměrné hodnoty 10 
Džus grapefruitový 100% 14 
Džus hroznový 100% 19 
Džus jablečný 100%
Džus pomerančový 100% 10 
Džus rajčatový 100% 10 
Endivie (štěrbák) 54 
Fazolky zelené 57 
Fenykl 109 
Fíky čerstvé 54 
Fíky sušené 193 
Grapefruit 18 
Hlávkový salát 20 
Hořčice plnotučná 130 
Houby sušené 70 
Houby syrové
Housky,veky 21 
Hrách 57 
Hrášek zelený 24 
Hroznové víno 18 
Hrušky 10 
Husa 10 
Chléb pšenično-žitný 20 
Chřest 26 
Jablko nelupané
Jablko sušené 30 
Jahody 26 
Játra - průměr 12 
Jogurt bílý 180 
Kachna 14 
Kakao - prášek 136 
Kapr 10 
Kapusta 115 
Karamely míchané 95 
Kaštany jedlé 46 
Kedlubna 68 
Kefír 120 
Kiwi oloupané 38 
Klobásy vinné 16 
Knäcke Brot 64 
Kokos strouhaný 23 
Krupice pšeničná 23 
Kukuřice pražená přírodní 10 
Kukuřičné lupínky 68 
Kuře 12 
Květák 205 
Ledvinky 10 
Lilek 13 
Mák 1400 
Maliny 40 
Mandarinky 12 
Mandle - jádra 240 
Mango 12 
Potravina 100g

Ca

(mg)

Máslo 15 
Máslo z burských ořechů 37 
Maso hovězí
Maso telecí - kýta 10 
Maso vepřové - bůček
Maso vepřové libové 24 
Med včelí
Meloun cukrový
Meloun vodní 11 
Meruňky 16 
Meruňky sušené 82 
Mléko polotučné - 2 % tuku 112 
Mouka pšeničná hladká 25 
Mouka pšeničná hrubá 23 
Mrkev 39 
Nektarinky
Okurky kyselé 14 
Okurky salátové 10 
Olivy 61 
Oplatky s náplní 13 
Ořechy kešu - jádra 35 
Ořechy lískové - jádra 140 
Ořechy Macadamia 47 
Ořechy míchané - jádra 78 
Ořechy para - jádra 170 
Ořechy pekanové 61 
Ořechy piniové 11 
Ořechy pistáciové neloupané 61 
Ořechy vlašské - jádra 94 
Ostružiny 44 
Ovesné vločky 56 
Papriky zelené
Párky 42 
Paštika 14 
Petržel 89 
Piškoty dětské 36 
Pomeranče 42 
Pór 80 
Rajčata 13 
Rajčatový protlak 51 
Rozinky 80 
Rybí filé 25 
Rybíz černý 46 
Rybíz červený 29 
Ryngle 13 
Rýže 24 
Ředkvičky 37 
Řepa červená 27 
Salám šunkový 12 
Salám uherský 31 
Salám Vysočina 16 
Salám hlávkový 22 
Sardinky v oleji 354 
Semena sezamu 670 
Semena slunečnice 110 
Smetana 12 % tuku 106 
Strouhanka 26 
Sýr Eidam 30% tuku v sušině 690 
Sýr Ementál 887 
Sýr Hermelín, Enciál 157 
Sýr Lučina 285 
Sýr Niva 634 
Sýr tavený 420 
Sýr tavený smetanový 585 
Sýr žervé 322 
Šlehačka 33 % tuku 80 
Špenát 81 
Šunka 10 
Švestky 14 
Švestky sušené 71 
Těstoviny 25 
Tlačenka světlá 77 
Tresčí játra 36 
Třešně 17 
Turecký med 23 
Tvaroh měkký netučný 101 
Tvaroh měkký tučný 366 
Tvaroh na strouhání 152 
Tyčinka Mars Bar 160 
Tyčinka Twix 110 
Vánočka 19 
Vejce (100g = 2 ks) 60 
Vejce - bílek (1ks = 30g) 20 
Vejce - žloutek (1ks = 20g) 140 
Višně
Zelenina do polévky 63 
Zelí bíle 46 
Zmrzlina mléčná 57 
Zmrzlina ovocná

Detail odstavce: Tabulka potravin podle obsahu vápníku.
Zdroj: Vápník v potravinách
Zveřejněno: 11.1.2012


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: tabulka správného tlaku krve

Je mi 68 let, tak podle tabulky tady už asi nemam co dělat. ?

Zdroj: diskuze Tabulka správného tlaku krve
Odesláno: 15.1.2019 uživatelem Jiří Ondráček
Počet odpovědí: 0

TABULKA POTRAVIN S PURINY

Puriny v potravinách

Už několik let se lidé snaží vyhýbat všem možným typům „éček“, nezdravému cukru, velkému množství soli, palmového oleje a dalším složkám. V poslední době se k tomu postupně přidávají i další látky, a to puriny, jejichž velký obsah ve stravě může negativně ovlivnit zdravotní stav jedince. Zatím je zkoumání obsahu purinů v potravinách záležitostí obyvatel jen několika zemí, postupně se ale rozšiřuje.

Detail odstavce: Puriny v potravinách
Zdroj: Tabulka potravin s puriny
Zveřejněno: 20.12.2017


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Hořčík a vápník

Stále jsem se nedozvěděl, zda je nutné brát hořčík s vápníkem a v jakém poměru. Někde se zase píše, že vápník zabraňuje vstřebání hořčíku anebo naopak.
Děkuji za odpověď
R.S.

Zdroj: diskuze Hořčík a vápník
Odesláno: 18.10.2015 uživatelem Rostislav Sarvaš
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

PURINY TABULKA

Puriny – tabulka

V následujících tabulkách jsou odhady celkového obsahu purinů v různých potravinách, které jsou uvedeny v sestupném pořadí. Celkový obsah purinů je založen na součtu všech čtyř purinových bází. Maso a masné výrobky mají vysoký celkový obsah purinů a obilné potraviny mají nízký obsah purinů. Obecně existuje pozitivní souvislost mezi obsahem bílkovin a puriny ve stravě.

Detail odstavce: Puriny – tabulka
Zdroj: Puriny tabulka
Zveřejněno: 18.2.2019


Facebook Twitter Pinterest email tisk

PURINY TABULKA

Dělení

Celkový obsah purinů (mg na 100 gramů krmiva) Kategorie

  • > 300  Velmi vysoký
  • 200–300  Vysoký
  • 100 až 200  Mírný
  • 50–100  Nízký
  • < 50  Velmi nízký

Detail odstavce: Dělení
Zdroj: Puriny tabulka
Zveřejněno: 18.2.2019


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: jang potraviny

Prosím Vás,
je nškde seznam jang potravin?
Děkuji

Zdroj: diskuze Jang potraviny
Odesláno: 2.8.2018 uživatelem Stanislav Zdražil
Počet odpovědí: 0

TABULKA POTRAVIN S PURINY

Co jsou puriny?

Puriny jsou přírodní látky, které se nachází nejen v lidských buňkách, ale i v některých potravinách. V lidském těle se puriny pak metabolizují na kyselinu močovou, která je pro správné fungování lidského těla nezbytná (například pro fungování cév). Lidské tělo tedy puriny potřebuje, ale jejich větší příjem může způsobit člověku řadu onemocnění. Puriny totiž mají vliv i na kardiovaskulární onemocnění, nemoci ledvin a celého metabolismu. Některé studie doporučují, aby denní příjem purinů byl nižší než 400 mg. Zvýšený příjem purinů, totiž způsobuje vyšší množství kyseliny močové v těle a to může u člověka vyvolat dnu a hyperurikemii (=zvýšená hladina kyseliny močové v krvi). Při zvýšeném příjmu purinů je až pětkrát vyšší riziko těchto onemocnění.

Puriny do svého těla člověk přijímá z potravin, které jsou současně zdrojem energie (například maso, ryby, orgány, kvasnice). V potravinách se vyskytují čtyři typy purinů: adenin, guanin, hypoxanthin, xantin. I proto jsou onemocnění typu dny a hyperurikémie spojovány se špatnou životosprávou, kdy člověk konzumuje velké množství masa, zvířecích vnitřností, ryb a mořských plodů.

Množství purinů ve stravě se řeší hlavně v Japonsku, i proto je následující soupis potravin zaměřený na japonské potraviny. Kromě Japonska, se tyto studie projevují v terapiích ve Spojených státech amerických a ve Spojeném království Velké Británie a severního Irska. V tabulce se navíc také u některých potravin liší obsah purinů v závislosti na úpravě dané potraviny.

Detail odstavce: Co jsou puriny?
Zdroj: Tabulka potravin s puriny
Zveřejněno: 20.12.2017


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: VYSOKÝ KREVNÍ TLAK

Když máte tlak 120/100 jen nárazově (ne stále), tak to není nijak významně rizikové. Pokud by to byl trvalý stav, tak musíte učinit změnu svého režimu: přestat solit, zhubnout, omezit spotřebu cukru a tuků, doplňovat draslík s vápníkem a vyhýbat se stresu. Také je potřeba se začít zdravě hýbat. Pro podrobnější informace sledujte články o vysokém krevním tlaku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze VYSOKÝ KREVNÍ TLAK
Odesláno: 15.9.2015 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 4 Zobrazit odpovědi


KREVNÍ TLAK A HODNOTY PODLE VĚKU

Tabulka s krevním tlakem podle věku pro ženy


Věk


Systolický (mm Hg)


Diastolický (mm Hg)


Krevní tlak pro ženy do 20 let


15 - 19 let


117


77


Krevní tlak žen starších 20


20 - 24 let


120


79


25 - 29 let


121


80


Krevní tlak pro ženy nad 30 let


30 - 34 let


122


81


35 - 39 let


123


82


Krevní tlak pro ženy nad 40 let


40 - 44 let


125


83


45 - 49 let


127


84


Krevní tlak pro ženy nad 50 let


50 - 54 let


129


85


55 - 59 let


131


86


Krevní tlak pro ženy starší 60 let


60 - 64 let


134


87

Detail odstavce: Tabulka s krevním tlakem podle věku pro ženy
Zdroj: Krevní tlak a hodnoty podle věku
Zveřejněno: 29.5.2017


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: Re: Re: Re: Vyrážka okolo úst

Děkuji,může to být třeba alergie z některých potravin nebo přísady co se dávají do jídel?
Petra

Zdroj: diskuze Vyrážka okolo úst
Odesláno: 3.11.2016 uživatelem Petra
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi


PURINY TABULKA

Tabulky potravin s puriny

Potravinové zdroje purinu Celkový obsah purinů (mg/100 g)

  • Játra 286,4
  • Ledviny 230,8
  • Drůbež 130,7
  • Jehněčí, pečené, kotlety 127,5
  • Vepřová, pražená, kotleta 119,0
  • Ryby, bílé, čerstvé 115,9
  • Houba, čerstvá 46,9
  • Chléb, křupavý 15,7
  • Chléb, bílé 12,2
  • Pšeničná mouka 11,5
  • Tvaroh 8,0
  • Bílý jogurt 7,0
  • Rýže, vařené 5,9

Obsah purinů se také liší v závislosti na typu masa nebo daného orgánu.

Obsah purinů v kuřecím, vepřovém, jehněčím a hovězím

Kuřecí:

Purinové zdroje Celkový obsah purinů (mg /100 g)

  • Kuřecí ledvina 243
  • Kuřecí játra 236,1
  • Kuře, srdce 223
  • Kuře, palička 132,3
  • Kuřecí prso 130,7
  • Kuře, žaludek 130,5
  • Kuřecí stehno 126,5
  • Kuřecí kůže 104,6

Vepřové, hovězí a jehněčí orgány

Purinové zdroje Celkový obsah purinů (mg/100 g)

  • Vepřová játra 289
  • Hovězí ledviny 213
  • Hovězí játra 197
  • Hovězí srdce 171
  • Jehněčí srdce 171
  • Hovězí mozek 162
  • Jehněčí játra 147

Porovnání obsahu volných a celkových purinů v masných výrobcích (steak, hovězí játra a treska treska) před a po vaření. Zdá se, že vaření zvyšuje hladinu volných a celkových purinových bází ve stravě.

Celkový obsah purinů v surových a vařených potravinách

Masné výrobky Celkový obsah purinů (mg/100 g)

  • Játra syrová 202,2
  • Játra vařená 237,0
  • Játra pečená 236,1
  • Steak syrový 105,9
  • Steak vařený 107,8
  • Steak pečený 121,0
  • Treska jednoskvrnná syrová 101,7
  • Treska jednoskvrnná vařená 94,7
  • Treska jednoskvrnná zapečená 118,7

Obsah purinů v mořských potravinách (ryby a korýši, čerstvé a konzervované) a zelenina (luštěniny)

Purinové zdroje potravin Celkový obsah purinů (mg/100 g)

  • Sardele 411
  • Sardinky 345
  • Losos 250
  • Makrela 194
  • Clams 136
  • Oliheň 35

Konzervované mořské plody

Purinové zdroje potravin Celkový obsah purinů (mg/100 g)

  • Sardinky 399
  • Sleď 378
  • Sardele 321
  • Makrela 246
  • Krevety 234
  • Tuňák 142
  • Ústřice 107
  • Losos 88
  • Škeble 62

Sušené luštěniny

Purinové zdroje potravin Celkový obsah purinů (mg/100 g)

  • Hrášek 230
  • Čočka 222
  • Velké severní fazole 213
  • Malé bílé fazole 202
  • Hrách 195
  • Pinto fazole 171
  • Červená fazole 162
  • Dětské lima fazole 144
  • Garbanza fazole 56

Alkoholové nápoje obsahují také puriny. Existuje souvislost mezi konzumací alkoholických nápojů a hladinami kyseliny močové v krvi a následně dnou. Níže jsou uvedeny odhady purinového obsahu alkoholických nápojů.

Obsah purinů v alkoholických nápojích (pivo)

Alkoholický nápoj Celkový obsah purinů (mg /1 litr)

  • Tradiční britské pivo 20,3–27,5
  • Guinness pivo 23,8
  • Ležák 17,7
  • Domácí pivo 3,9
  • Jablečný mošt 0,4

Obsah purinů v koření a doplňcích

Potraviny Celkový obsah purinu (mg/100 g)

  • Grilovací omáčka 14,9
  • Miláček 68,7
  • Ústřicová omáčka 134,4
  • Rýžové otruby 100,2
  • Sójová omáčka, tmavá barva 45,2
  • Sójová omáčka, světlá barva 55,3
  • Pivní kvasnice 2 995,7
  • Spirulina 1 076,8

Doplňky a obsah purinů

Doplněk Celkový obsah purinu (mg/100 g)

  • Pivní kvasnice 2 995,7
  • Výrobek z pivních kvasnic 1 206,2
  • Chlorella 3 182,7
  • Chondroitin a pivní kvasnice 186,1
  • Mateří kašička 403,4
  • Sójový izoflavon 6,9
  • Spirulina 1 076,8

Detail odstavce: Tabulky potravin s puriny
Zdroj: Puriny tabulka
Zveřejněno: 18.2.2019


Facebook Twitter Pinterest email tisk

KREVNÍ TLAK A HODNOTY PODLE VĚKU

Tabulka s krevním tlakem podle věku pro muže

Systolický krevní tlak pro muže

Systolický krevní tlak
Stáří Minimální Průměrný Maximum
15-19 let 105 117 120
20-24 let 108 120 132
25-29 let 109 121 133
30-34 let 110 122 134
35-39 let 111 123 135
40-44 let 112 125 137
45-49 let 115 127 139
50-54 let 116 129 142
55-59 let 118 131 144
60-64 let 121 134 147

Diastolický krevní tlak pro muže

Diastolický krevní tlak
Stáří Minimální Průměrný Maximum
15-19 let 73 77 81
20-24 let 75 79 83
25-29 let 76 80 84
30-34 let 77 81 85
35-39 let 78 82 86
40-44 let 79 83 87
45-49 let 80 84 88
50-54 let 81 85 89
55-59 let 82 86 90
60-64 let 83 87 91

Detail odstavce: Tabulka s krevním tlakem podle věku pro muže
Zdroj: Krevní tlak a hodnoty podle věku
Zveřejněno: 29.5.2017


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: Warfarin a zelenina.

Ideální hodnoty INR pro velkou část pacientů jsou v rozmezí od 2 do 3. V některých případech má význam ředit krev ještě více a norma se zvýší na 3,5. Vašich 3,61 je hodnota zvýšená a může souviset s nepřesností při dělení tablety a nebo v příliš velkém omezení potravin s vitamínem K. Obecně platí, že více potravin s vitamínem K způsobí nižší INR. Zkuste v jídelníčku trochu přidat zeleného a nechte si do týdne změřit INR, ať víte, jak se to projeví.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léčba warfarinem
Odesláno: 18.9.2017 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

PURINY TABULKA

Dieta a výše purinů za den

Purinový metabolismus, což je rozpad purinových molekul, produkuje v játrech kyselinu močovou. Kyselina močová je antioxidant a má příznivé účinky při zachytávání volných radikálů, když se hromadí v krvi, ale může způsobit dnu, hyperurikémii a další zdravotní problémy. Dna je forma artritidy způsobená nahromaděním krystalů kyseliny močové v kloubech.

Puriny v potravinách, jako je maso a mořské plody, jsou spojeny s vysokým rizikem dny. Zatímco vyšší míra spotřeby mléčných výrobků, zejména sušených druhů, je spojena se sníženým rizikem dny. Mírný příjem zeleniny a bílkovin bohatých na puriny není spojován se zvýšeným rizikem dny. Udává se i pozitivní vztah mezi dnou a fruktózou, typ cukru nalezeným v ovoci.

Podle mezinárodní společnosti se doporučuje udržovat spotřebu purinů pod 400 mg za den. Ale například v Americe nemají doporučený denní příjem purinů nebo kyseliny močové.

Dle zahraničí lze potraviny rozdělit do pěti skupin na základě celkového purinového obsahu a úrovně rizika hyperurikémie a dny.

Detail odstavce: Dieta a výše purinů za den
Zdroj: Puriny tabulka
Zveřejněno: 18.2.2019


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: jídelníček při užívání warfarinu

Já užívám warfarin již tři roky a nemám problém jíst stejnou stravu, jako před tím. Musí se omezit příjem potravin s velkým obsahem vitaminu K, ne zcela vyloučit.

Zdroj: diskuze Jídelníček při užívání warfarinu
Odesláno: 27.2.2018 uživatelem Krupka Jiří
Počet odpovědí: 4 Zobrazit odpovědi

SACHARIDY

Sacharidy v potravinách

Existují tři základní druhy potravin s vysokým obsahem sacharidů.

Přílohy, obiloviny, ovoce a zelenina

  • těstoviny
  • brambory
  • rýže
  • pečivo
  • ovesné vločky, müsli, corn flakes (všechny možné Nesquik, CINI minis a podobně)
  • ovoce a zelenina

Sladká jídla

  • bonbóny
  • čokoláda
  • mléčné dezerty, pudinky
  • zákusky
  • sladké nápoje

Skryté sacharidy

Jedná se o potraviny, které nejsou zase tak známé.

  • kečup
  • omáčky
  • oříšky, luštěniny
  • mléko a mléčné výrobky

Detail odstavce: Sacharidy v potravinách
Zdroj: Sacharidy
Zveřejněno: 23.5.2014


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: jaterní testy

mam jaterni testy 5 co muze tuto hodnotu ovlivnit vyjma a lkoholu a mastnych potravin treba pomerance nebo jine

Zdroj: diskuze Jaterní testy
Odesláno: 28.1.2019 uživatelem slavomir fisar
Počet odpovědí: 0

CO ZNAMENÁ HCG

Tabulka hCG

Následující tabulka zachycuje množství hCG v krvi těhotné ženy v průběhu jejího těhotenství.

Doba od početí

Doba od menstruace

Hladina hCG (mIU/ml)

7 dní

21 dní (3 týdny)

0 – 5

14 dní

28 dní (4 týdny)

3 – 426

21 dní

35 dní (5 týdnů)

18 – 7 340

28 dní

42 dní (6 týdnů)

1 080 – 56 500

35 – 42 dní

49 – 56 dní (7 – 8 týdnů)

7 650 – 229 000

43 – 64 dní

57 – 78 dní (8 – 11 týdnů)

25 700 – 288 000

57 – 78 dní

79 – 100 dní (11 – 15 týdnů)

13 300 – 253 000

17. – 24. týden

Druhý trimestr

4 060 – 65 400

Od 25. týdne

Třetí trimestr

3 640 – 117 000

V některých případech se může stát, že jak krevní testy, tak i testy z moči vyjdou pozitivně, přestože žena těhotná není. Stává se to v případě, že žena prodělala spontánní potrat, nebo po interrupci případně i v několika dnech po porodu. Falešně pozitivní výsledek může vyvolat i řada cyst a nádorů stejně tak může dojít i k tomu, že test je falešně negativní, to nastává obvykle v okamžiku, kdy ho žena provede příliš brzy a hladina hCG ještě v těle nevzrostla, z toho důvodu, když žena i nadále nemenstruuje, je třeba test provést znovu.

Množství hCG v krvi neslouží jen k tomu, aby žena a její gynekolog poznali, že je těhotná, množství hormonu totiž ukazuje, jestli těhotenství probíhá tak, jak má. Podle hladiny hCG v krvi se totiž pozná, i jestli je plod v pořádku. V případě že se totiž jedná o mimoděložní těhotenství, tak hladina hCG v krvi roste velmi pomalu a nezdvojnásobuje se každé dva dny. Naopak v případě, že hladina hCG v krvi klesá, tak pravděpodobně došlo k tomu, že těhotenství zamlklo.

Důležité je, aby jak mimoděložní těhotenství, tak i to zamlklé bylo potvrzené i ultrazvukem a nevycházelo se jen z hladiny hormonu hCG.

- hladina hCG na začátku těhotenství

Hormon hCG se v krvi ženy dá zjistit nejdříve sedmý až devátý den od početí, ale jen u malého množství žen (5 %), zbývajících 95 % žen má tento hormon v krvi až zhruba od jedenáctého dne od oplodnění. O další dva dny později se hormon dostává také do jejich moči. Počátek těhotenství je spojován s hladinou 2 mIU/ml, potvrzené je ale až od hladiny 5 mIU/ml.

- hodnota hCG ve 4. týdnu těhotenství

Jak již z tabulky vyplývá, hodnoty hormonu hCG se ve čtvrtém týdnu těhotenství pohybují mezi 3 – 426 mIU/ml, rozpětí je velké a u každé ženy individuální.

- hodnota hCG v 5tt

U pátého týdne těhotenství jsou v tabulce uvedeny hodnoty 15 – 7 340.

Detail odstavce: Tabulka hCG
Zdroj: Co znamená hCG
Zveřejněno: 20.12.2017

SACHARIDY

Optimální příjem sacharidů

Průměrná denní dávka sacharidů u dospělého zdravého člověka by se měla pohybovat kolem 300–400 g. Důležitým zdrojem energie jsou zejména takzvané polysacharidy, konkrétně obilniny, brambory, rýže a částečně také luštěniny. Tělo si bere energii i z dalších sacharidů, jako je například řepný cukr. Ten obsahuje celá řada potravin a není zrovna vhodným zdrojem energie pro naše tělo, protože se při jeho metabolismu spotřebovává také řada minerálů a vitamínů, konkrétně například hořčík nebo vápník. Částečně se také tento cukr přeměňuje na tuk, který se pak může ukládat.

Detail odstavce: Optimální příjem sacharidů
Zdroj: Sacharidy
Zveřejněno: 23.5.2014

SACHARIDY

Glykemický index

Glykemický index potravin (GI) vyjadřuje, jak rychle po konzumaci sacharidové potraviny (= potravina s obsahem škrobů nebo cukrů) stoupne hladina cukru (glukózy) v krvi. Čím je GI potraviny vyšší, tím více a rychleji stoupá po snědení této potraviny hladina glukózy v krvi. Po potravinách s vysokým GI (nad 70) máme dříve hlad, zvyšuje se riziko vzniku nadváhy a cukrovky. Vysoký GI mají hlavně potraviny s takzvanými „rafinovanými sacharidy“: bílé a sladké pečivo, loupaná rýže, pufované obilniny a většina sladkostí. Nižší GI mají potraviny, ze kterých se škroby a cukry vstřebávají pomaleji – luštěniny, ovoce a zelenina, celozrnné obilniny, ořechy a semena, mléčné výrobky.

Detail odstavce: Glykemický index
Zdroj: Sacharidy
Zveřejněno: 23.5.2014

KYSELINA MOČOVÁ, JAK NA NI

Jak snížit kyselinu močovou

Nízkopurinová dieta je jen jedna část prevence při onemocnění dnou. Bylo prokázáno, že se při této dietě obsah purinů v krvi sníží maximálně o 10–15 %. Puriny jsou obsaženy nejen v živočišných potravinách, jsou také součástí rostlin. Při dlouhodobé nízkopurinové dietě by tedy došlo k závažnému nutričnímu nedostatku.

Snížení kyseliny močové:

  • redukcí a udržováním optimální váhy
  • denním pohybem – prokrvené tělo lépe vylučuje kyselinu močovou
  • omezením konzumace potravin s vysokým obsahem purinů
  • střídmostí při pití alkoholu
  • omezením konzumace živočišných tuků
  • denním zařazením ovoce a zeleniny do jídelníčku
  • dodržováním pitného režimu – min. 3 l denně

Detail odstavce: Jak snížit kyselinu močovou
Zdroj: Kyselina močová, jak na ni
Zveřejněno: 7.4.2017

KYSELINA MOČOVÁ, JAK NA NI

Léčba

Dna je jednou z nejbolestivějších nemocí, a navíc když vás přepadne záchvat, léky vám mohou pomoci zbavit se těch nejhorších bolestí. Je důležité poradit se s lékařem ohledně toho, které léky jsou pro vás vhodné. Lékař vám může doporučit léky proti bolesti, které vám skutečně pomohou:

  • protizánětlivé léky, které jsou volně prodejné
  • kortikosteroidy
  • kolchicin – tento lék funguje nejlépe během prvních 12 hodin po záchvatu dny
  • léky na snížení obsahu kyseliny močové v krvi
  • v akutním stadiu jsou podávány protizánětlivé léky; postižené místo se leduje
  • přírodní produkty – třešně, sušené meruňky, jahody

Prvním krokem při léčbě je však úprava stravování a životního stylu. Jde o vynechání všech potravin, které zvyšují množství kyseliny močové v těle. Je nutné vynechat potraviny, které obsahují více než 40–50 mg purinů na 100 g. Dieta při dně klade důraz na omezení potravin s vysokým obsahem purinů, mezi které patří například maso, vnitřnosti (játra, ledvinky), masové extrakty, uzeniny.

Určitě nekonzumujte tyto potraviny:

  • maso z mladých zvířat, zvěřina
  • smažená a grilovaná masa
  • uzeniny, masové polévky a vývary
  • vnitřnosti – játra, ledviny, srdce
  • zeleninu jako špenát, kapustu, rebarboru, česnek, křen, chřest
  • luštěniny
  • houby
  • tučné sýry, sójová omáčka
  • čokoláda, kakao
  • celozrnné výrobky
  • různé druhy alkoholu (ten je nejhorší ze všeho – obsahuje vysoké množství purinů)

Detail odstavce: Léčba
Zdroj: Kyselina močová, jak na ni
Zveřejněno: 7.4.2017

PURINY TABULKA

Obsah purinů v potravinách tabulka

Orientační tabulka mg purinů ve 100 g výrobku:

  • Kakaový prášek 1 900 
  • Telecí brzlík 400  Vnitřnosti
  • Šproty 337  Ryby
  • Sardinky v oleji 201  Ryby
  • Sójové maso 154  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Slávka 154  Ryby
  • Sardinky 144  Ryby
  • Sójová mouka 123  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Tuňák v oleji 122  Ryby
  • Tuňák 107  Ryby
  • Čočka 106  Přílohy – běžné množství 200 g
  • Červený okoun 100  Ryby
  • Sardele 100  Ryby
  • Játra 95  Vnitřnosti
  • Matjes 92  Ryby
  • Herinek 88  Ryby
  • Koňské maso 83  Maso a uzeniny
  • Pstruh 83  Ryby
  • Sójové boby 80  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Ledvinky 80  Vnitřnosti
  • Zelený hrášek 80  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Jehněčí 76  Maso a uzeniny
  • Platýs 75  Ryby
  • Kuřecí prsa s kůží 73  Maso a uzeniny
  • Mák 71  Tuky, ořechy, kakao
  • Husa 69  Maso a uzeniny
  • Sleď 69  Ryby
  • Mořský losos 68  Ryby
  • Kapr 67  Ryby
  • Zvěřina 67  Maso a uzeniny
  • Bažant 62  Maso a uzeniny
  • Pohanka 62  Mouka, pekárenské výrobky
  • Krab 62  Ryby
  • Krocan 62  Maso a uzeniny
  • Pstruh čerstvý bez kůže 62  Ryby
  • Garnát 61  Ryby
  • Skopové 61  Maso a uzeniny
  • Králičí 60  Maso a uzeniny
  • Telecí 60  Maso a uzeniny
  • Kaviár pravý 60  Ryby
  • Makrela 60  Ryby
  • Slunečnicové semínko 60  Tuky, ořechy, kakao
  • Vepřové 60  Maso a uzeniny
  • Uzená makrela 59  Ryby
  • Dršťky 59  Maso a uzeniny
  • Štika 58  Ryby
  • Kachna 58  Maso a uzeniny
  • Jazyk 55  Vnitřnosti
  • Fazole 54  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Čočka 53  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Paštika 52  Maso a uzeniny
  • Hovězí 50  Maso a uzeniny
  • Krůtí řízek 50  Maso a uzeniny
  • Humr 49  Ryby
  • Candát 46  Ryby
  • Cizrna 46  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Kuřecí stehno s kůží 46  Maso a uzeniny
  • Treska 46  Ryby
  • Rozinky 45  Ovoce
  • Zajíc 44  Maso a uzeniny
  • Ovesné vločky 42  Mouka, pekárenské výrobky
  • Hrách 40  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Ústřice 38  Ryby
  • Tapioka 37  Mouka, pekárenské výrobky
  • Dýňová semena 36  Tuky, ořechy, kakao
  • Proso 35  Mouka, pekárenské výrobky
  • Celozrnná mouka 35  Mouka, pekárenské výrobky
  • Pšeničná krupice 34  Mouka, pekárenské výrobky
  • Ječné kroupy 34  Mouka, pekárenské výrobky
  • Burské ořechy 33  Tuky, ořechy, kakao
  • Uzený úhoř 33  Ryby
  • Losos 31  Ryby
  • Celozrnné těstoviny 30  Přílohy – běžné množství 200 g
  • Hřiby 30  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Kvasnicové pivo – půllitr 30  Nápoje – běžné množství
  • Černý kořen 29  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Tofu 29  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Fíky, sušené 27  Ovoce
  • Švestky sušené 27  Ovoce
  • Sezamové semínko 26  Tuky, ořechy, kakao
  • Sójová omáčka 25  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Rak 25  Ryby
  • Žampiony 25  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Růžičková kapusta 25  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Anglická slanina 25  Maso a uzeniny
  • Křížaly 25  Ovoce
  • Pivo – půllitr 25  Nápoje – běžné množství
  • Šunka 24  Maso a uzeniny
  • Banán 24  Ovoce
  • Krupice 23  Mouka, pekárenské výrobky
  • Šťovík 23  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Kukuřice z plechovky 21  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Špenát 21  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Brokolice 21  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Datle 21  Ovoce
  • Džus – půllitr 20  Nápoje – běžné množství
  • Těstoviny 20  Přílohy – běžné množství 200 g
  • Rýže bílá 20  Přílohy – běžné množství 200 g
  • Žito 20  Mouka, pekárenské výrobky
  • Květák 19  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Zelí červené 17  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Pór 17  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Kapusta 17  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Česnek 17  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Knedlíky 16  Přílohy – běžné množství 200 g
  • Lískové ořechy 15  Tuky, ořechy, kakao
  • Rýže natur 15  Mouka, pekárenské výrobky
  • Mandle 15  Tuky, ořechy, kakao
  • Medový meloun 14  Ovoce
  • Bezinky 14  Ovoce
  • Chřest 14  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Celozrnný chléb 14  Mouka, pekárenské výrobky
  • Ovčí sýr 13  Mléko, sýry, vejce
  • Camembert 13  Mléko, sýry, vejce
  • Kedlubny 13  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Avokádo 13  Ovoce
  • Celer 13  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Kdoule 13  Ovoce
  • Zelí bílé 13  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Brambory 12  Přílohy – běžné množství 200 g
  • Hrozny 11  Ovoce
  • Vlašské ořechy 10  Tuky, ořechy, kakao
  • Chřest 10  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Polníček 10  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Rýže bílá 10  Mouka, pekárenské výrobky
  • Čínské zelí 10  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Švestka 10  Ovoce
  • Broskev 9  Ovoce
  • Jahody 9  Ovoce
  • Para ořechy 9  Tuky, ořechy, kakao
  • Pomeranče 8  Ovoce
  • Kiwi 8  Ovoce
  • Borůvky 8  Ovoce
  • Cuketa 8  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Vodní meloun 8  Ovoce
  • Maliny 8  Ovoce
  • Meruňky 8  Ovoce
  • Kysané zelí 8  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Řepa červená 8  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Ananas 8  Ovoce
  • Bílé pečivo 8  Mouka, pekárenské výrobky
  • Lilek 8  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Pšeničná mouka 8  Mouka, pekárenské výrobky
  • Angrešt 7  Ovoce
  • Fenykl 7  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Liška jedlá 7  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Gouda 7  Mléko, sýry, vejce
  • Třešně 7  Ovoce
  • Ostružina 6  Ovoce
  • Paprika červená 6  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Jablka 6  Ovoce
  • Grep 6  Ovoce
  • Brambory 6  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Bambusové výhonky 6  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Čekanka 6  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Kvasnicové pivo 6  Nápoje
  • Sójové výhonky 6  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Mrkev 6  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Fazolové lusky 5  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Rebarbora 5  Ovoce
  • Pomerančový džus 5  Nápoje
  • Cola – půllitr 5  Nápoje – běžné množství
  • Pivo 5  Nápoje
  • Žloutek 5  Mléko, sýry, vejce
  • Hrušky 5  Ovoce
  • Houby 5  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Brusinka 5  Ovoce
  • Ementál 4  Mléko, sýry, vejce
  • Grepový džus 4  Nápoje
  • Parmazán 4  Mléko, sýry, vejce
  • Cola 4  Nápoje
  • Tvaroh na strouhání 4  Mléko, sýry, vejce
  • Endivie 4  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Ředkev 4  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Reveň 4  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Paprika zelená 4  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Cibule 4  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Ředkvičky 4  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Salát hlávkový 4  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Rajčata 4  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Jablečný mošt 3  Nápoje
  • Okurky 3  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Brie 3  Mléko, sýry, vejce
  • Dýně 3  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Eidam 3  Mléko, sýry, vejce
  • Salátová okurka 2  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Mrkvový džus 2  Nápoje
  • Rajčatový džus 2  Nápoje
  • Vejce 2  Mléko, sýry, vejce
  • Hroznové víno 1  Ovoce
  • Cibule 1  Brambory, luštěniny, zelenina, houby
  • Rakytníkový džus 1  Nápoje
  • Bílek 1  Mléko, sýry, vejce
  • Mléko 1  Mléko, sýry, vejce
  • Cola light 1  Nápoje
  • Káva – šálek 0  Nápoje – běžné množství
  • Víno – 0,2 l** 0  Nápoje – běžné množství
  • Lihovina 0,1  0  Nápoje – běžné množství
  • Čaj černý – šálek 0  Nápoje – běžné množství
  • Rostlinný margarín 0  Tuky, ořechy, kakao
  • Limonáda – půllitr 0  Nápoje – běžné množství
  • Máslo 0  Tuky, ořechy, kakao
  • Olivový olej 0  Tuky, ořechy, kakao
  • Tvaroh 0  Mléko, sýry, vejce
  • Škrob 0  Mouka, pekárenské výrobky
  • Jogurt 0  Mléko, sýry, vejce
  • Káva 0  Nápoje
  • Sekt 0  Nápoje
  • Lihovina 0  Nápoje
  • Víno 0  Nápoje
  • Žitná, pšeničná mouka 0  Mouka, pekárenské výrobky
  • Čaj, černý 0  Nápoje

Detail odstavce: Obsah purinů v potravinách tabulka
Zdroj: Puriny tabulka
Zveřejněno: 18.2.2019

TABULKA POTRAVIN S PURINY

Tabulka

Následující tabulka obsahuje seznam potravin a údaje o tom, jaké množství purinů obsahují (mg/100 g)

Tabulka obsahuje seznam různých potravin a jejich obsah purinů (adenin, guanin, hypoxanthin, xantin), celkové množství purinů (součet), a z toho vycházející množství kyseliny močové. Množství kyseliny močové představuje množství kyseliny močové produkované v těle, poté co se dané potraviny absorbují a metabolizují.

Existuje pět klasifikačních tříd potraviny z hlediska množství purinů v potravinách: velmi nízká (méně než 50 mg/100 g), nízká (50 – 100 mg /100 g), mírná (100 – 200 mg / 100 g), vysoká (200 – 300 mg / 100 g), velmi vysoká (více než 300 mg / 100 g).

Legenda k tabulce

1 = Adenin v mg na 100 g potraviny

2 = Guanin v mg na 100 g potraviny

3 = Hypoxanthin v mg na 100 g potraviny

4 = Xanthin v mg na 100 g potraviny

5 = Celkové množství purinů v mg na 100 g potraviny

6 = Vypočítané množství kyseliny močové v mg na 100 g potraviny

7 = Klasifikační třída podle množství purinů v potravinách v mg na 100 g potraviny

NU = NU

Potravina

1

2

3

4

5

6

7

Obilniny a rýže

Chlebová mouka

12,2

13,6

0

0

25,8

30,3

Velmi nízká

Ječmen

21,6

22,7

0

0

44,3

52,1

Velmi nízká

Mouka na sladké pečivo

8,1

7,6

0

0

15,7

18,5

Velmi nízká

Mouka na pečivo

12,2

13,6

0

0

25,8

30,3

Velmi nízká

Pohanková mouka

35,1

40,8

0

0

75,9

89,1

Nízká

Rýže (loupaná)

10,8

15,1

0

0

25,9

30,3

Velmi nízká

Rýže (neloupaná)

16,2

21,2

0

0

37,4

43,7

Velmi nízká

Boby a ořechy

Arašídy

18,9

28,6

0

1,6

49,1

57,1

Velmi nízká

Bob obecný

14,1

19,9

1,3

0,2

35,5

41,5

Velmi nízká

Mandle

13,6

13,8

2,3

1,7

31,4

37,0

Velmi nízká

Sušená fazole Azuki

33,8

43,8

0

0

77,6

90,8

Nízká

Zelený hrách

9,8

12,1

0

NU

18,8

21,9

Velmi nízká

Sója

Fermentovaná sója

40,5

51,4

6,8

15,2

113,9

132,8

Mírná

Lyofilizované tofu

120,4

168,3

0,6

3,7

293,1

342,0

Vysoká

Okara (drť ze sójových bobů)

15,0

24,0

4,5

5,0

48,6

56,6

Velmi nízká

Sójové boby (sušené)

74,3

98,2

0

0

172,5

201,7

Mírná

Sójové mléko

7,7

11,7

2,5

0

22,0

25,8

Velmi nízká

Tofu (hluboce smažené)

20,3

32,4

0,5

1,2

54,4

63,2

Nízká

Tofu (kinu)

7,6

11,2

0,5

0,7

20,0

23,3

Velmi nízká

Tofu (Momen, 3 minuty vařené)

13,1

8,8

0

0

21,9

26

Velmi nízká

Tofu (Momen, chlazené)

14,0

16,7

0,4

0

31,1

36,5

Velmi nízká

Zelená sója

20,8

27,2

0

0

47,9

56,1

Velmi nízká

Sušené mořské řasy

Hijiki

31,1

76,5

25,1

0

132,8

154,9

Mírná

Kombu

18,0

21,8

4,7

1,9

46,4

54,5

Velmi nízká

Mozuku

5,6

9,4

0,5

0

15,4

18,0

Velmi nízká

Nori

216,0

299,2

73,3

3,2

591,7

695,6

Velmi vysoká

Wakame

67,7

148,1

46,6

0

262,4

306,5

Vysoká

Vejce

Slepičí vejce

0

NU

0

0

0

Velmi nízká

Křepelčí vejce

0

NU

0

NU

0

Velmi nízká

Mléčné výrobky

Jogurt

1,4

2,1

1,5

0,2

5,2

6,2

Velmi nízká

Mléko

0

0

0

0

0

0

Velmi nízká

Strouhaný sýr

8,2

4,2

NU

0,6

12,9

15,4

Velmi nízká

Sýr

2,7

3,0

0

0

5,7

6,7

Velmi nízká

Houby (japonské)

Bílá aragekikurage

2,3

4,1

0,4

0,1

6,9

8,0

Velmi nízká

Bílá hiratake

27,0

32,8

2,6

4,3

66,7

78,1

Nízká

Bunami

12,2

12,3

3,2

3,0

30,8

36,2

Velmi nízká

Bunashimeji

9,4

8,0

1,1

2,3

20,8

24,6

Velmi nízká

Enokidake

29,7

19,6

0

0

49,4

58,8

Velmi nízká

Eringi

5,0

5,3

0,7

2,4

13,4

15,7

Velmi nízká

Hatakeshimeji

9,1

5,7

0,7

0,5

16,0

19,1

Velmi nízká

Hiratake

74,3

68,0

0

0

142,3

168,1

Mírná

Houževnatec jedlý č. 15 – syrový

5,5

7,6

0,5

2,1

15,6

18,2

Velmi nízká

Houževnatec jedlý č. 240 - syrový

10,6

11,0

4,5

0

26,1

31,0

Velmi nízká

Houževnatec jedlý č. 697 - syrový

9,9

12,5

6,1

1,0

29,5

34,9

Velmi nízká

Houževnatec jedlý - sušený (shiitake)

202,7

167,7

0

9,1

379,5

448,8

Velmi vysoká

Houževnatec jedlý - syrový

8,3

10,0

1,6

0,9

20,8

24,4

Velmi nízká

Houževnatec jedlý – vysušený pro vývar (shiitake)

132,5

97,8

11,5

0,5

242,3

288,4

Vysoká

Maitake

47,4

38,9

7,9

4,4

98,5

116,7

Nízká

Šupinovka nameko

14,9

13,6

NU

0

28,5

33,6

Velmi nízká

Tsukuritake

28,4

21,2

0

0

49,5

58,8

Velmi nízká

Usu-hiratake

16,8

15,7

1,9

3,5

37,9

44,6

Velmi nízká

Yamabushitake

12,1

20,7

0,7

0

33,5

38,9

Velmi nízká

Yanagimatsutake

66,1

11,9

4,9

3,3

26,2

30,5

Velmi nízká

Židovské ucho (sušené)

54,8

93,0

7,9

0

155,7

181,4

Mírná

Ovoce

Banán

1,2

1,7

0,1

0

3,0

3,5

Velmi nízká

Jahoda

0,5

1,2

0,5

0

2,1

2,4

Velmi nízká

Zelenina

Avokádo

10,6

7,5

0,3

0

18,4

21,8

Velmi nízká

Balsam hruška (goya)

3,5

4,3

1,1

1,0

9,9

11,6 

Velmi nízká

Bambusové výhonky (vrchní část)

24,8

35,2

2,8

0,6

63,3

74,0

Nízká

Bambusové výhonky (spodní část)

12,8

17,0

0,7

0,4

30,8

36,1

Velmi nízká

Bílá ředkev (klíčky)

33,9

29,4

6,4

3,5

73,2

86,6

Nízká

Brambor

2,1

4,2

0,2

0

6,5

7,5

Velmi nízká

Brokolice

25,1

33,9

5,7

5,3

70,0

81,8

Nízká

Brokolicové klíčky

59,5

57,2

8,1

4,8

129,6

153,0

Mírná

Cibule

1,0

1,1

0,1

0

2,3

2,7

Velmi nízká

Cuketa

5,0

6,3

1,0

0,8

13,1

15,3

Velmi nízká

Česnek

6,0

6,9

3,4

0,7

17,0

20,1

Velmi nízká

Česnek (pažitka)

9,4

8,5

1,4

0,1

19,4

23,0

Velmi nízká

Čínské zelí

2,6

2,9

1,2

0,3

7,0

8,2

Velmi nízká

Fazolové klíčky

14,1

14,2

3,2

3,5

35,0

41,2

Velmi nízká

Cherry rajče

1,6

1,5

0

0

3,1

3,7

Velmi nízká

Chřest (horní část)

20,7

30,5

3,8

0,3

55,3

64,7

Nízká

Chřest (nižší část)

3,6

4,8

1,7

0,1

10,2

12,0

Velmi nízká

Japonská dýně

23,2

29,1

1,9

2,5

56,6

66,3

Nízká

Japonský pór

12,0

26,8

2,6

0

41,4

48,0

Velmi nízká

Japonský zázvor

3,1

3,5

0,7

0,4

7,8

9,2

Velmi nízká

Klíčky (s fazolkami)

28,1

28,2

0

1,1

57,3

67,4

Nízká

Komatsuna (list)

4,2

6,3

0

0

10,6

12,3

Velmi nízká

Komatsuna (mladý list)

13,0

24,7

0

1,4

39,0

45,1

Velmi nízká

Kukuřice

4,7

6,9

0,1

0,1

11,7

13,7

Velmi nízká

Květák

27,0

30,2

NU

0

57,2

67,2

Nízká

Lilek

11,0

31,6

6,6

1,6

50,7

58,7

Mírná

Mrkev

0,7

1,4

0

0

2,2

2,5

Velmi nízká

Okurka

4,2

5,0

0,1

0,1

9,4

11,1

Velmi nízká

Perilla (listy)

19,1

19,1

3,1

0,2

41,4

49,0

Velmi nízká

Petržel

121,5

135,1

32,3

0

288,9

341,3

Vysoká

Sladká brambora

6,7

7,3

2,4

0,6

17,0

20,1

Velmi nízká

Špenát (list)

29,8

13,8

0

7,7

51,4

61,0

Nízká

Špenát (mladý list)

83,5

88,3

0

0

171,8

202,1

Mírná

Zázvor

0,4

1,4

0

0,5

2,3

2,5

Velmi nízká

Zelený pepř

15,9

35,5

7,0

10,7

69,2

79,8

Nízká

Zelí

1,3

1,7

0,2

0

3,2

3,8

Velmi nízká

Maso

Hovězí (clod)

18,9

9,1

65,3

10,6

104,0

126,1

Mírná

Hovězí (holeň)

17,6

13,6

58,5

16,7

106,4

127,8

Mírná

Hovězí (hrudí)

13,5

7,6

49,0

9,1

79,2

95,8

Nízká

Hovězí (játra)

86,5

83,1

NU

50,2

219,8

255,5

Vysoká

Hovězí (jazyk)

24,3

12,1

44,9

9,1

90,4

109,3

Nízká

Hovězí (krk)

18,9

13,6

54,4

13,7

100,6

121,0

Mírná

Hovězí (ledviny)

67,6

63,5

8,2

35,0

174,2

203,4

Mírná

Hovězí (plecená svíčková)

16,2

9,1

55,8

9,1

90,2

109,3

Nízká

Hovězí (Ribloin)

13,5

7,6

39,5

13,7

74,2

89,1

Nízká

Hovězí (srdce)

45,9

27,2

96,6

15,2

185,0

223,6

Mírná

Hovězí (svíčková)

16,2

9,1

64,0

9,1

98,4

119,4

Nízká

Hovězí (tlusté střevo)

27,1

38,6

15,2

7,3

88,0

103,3

Nízká

Hovězí (vrchní šál)

18,9

10,6

72,1

9,1

110,8

134,5

Mírná

Hovězí (vrchní šál) - syrové

20,3

15,1

77,3

22,5

135,2

162,4

Mírná

Hovězí (vrchní šál) – tepelně upravené

27,1

15,8

87,2

13,3

143,5

173,8

Mírná

Hovězí (žaludek)

28,4

21,2

17,7

16,7

83,9

99,2

Nízká

Hovězí (žebra)

14,9

9,1

36,7

16,7

77,4

92,5

Nízká

Koňské maso

10,0

10,0

77,8

15,2

113,1

136,5

Mírná

Kuřecí (bílé maso)

27,0

16,6

110,2

0

153,9

188,3

Mírná

Kuřecí (játra)

121,6

151,1

NU

39,5

312,2

363,1

Velmi vysoká

Kuřecí (křídlo)

28,4

16,6

92,5

0

137,5

168,1

Mírná

Kuřecí (kůže)

48,6

43,8

27,2

NU

119,7

142,9

Mírná

Kuřecí (noha)

27,0

19,6

76,2

0

122,9

149,6

Mírná

Kuřecí (prsa)

20,5

21,4

98,4

1,0

141,2

171,8

Mírná

Kuřecí (srdce)

31,3

36,1

52,6

5,4

125,4

150,0

Mírná

Kuřecí (stehno)

17,0

21,9

23,2

6,7

68,8

81,6

Nízká

Kuřecí (žaludek)

45,9

51,4

39,5

6,1

142,9

169,8

Mírná

Skopové maso

17,6

10,6

68,1

NU

96,2

117,7

Nízká

Velrybí maso

18,9

12,1

80,3

NU

11,3

136,2

Mírná

Velrybí maso z ocasu

13,5

6,0

68,1

NU

87,6

107,6

Nízká

Vepřové (hřebínek)

13,5

10,6

51,7

0

75,8

92,5

Nízká

Vepřové (játra)

81,1

102,7

34,0

66,9

284,8

331,2

Vysoká

Vepřové (jazyk)

24,3

21,2

58,5

0

104,0

126,1

Mírná

Vepřové (koleno)

21,6

16,6

69,4

0

107,6

131,1

Mírná

Vepřové (krk)

14,9

12,1

43,6

0

70,5

85,7

Nízká

Vepřové (kýta)

20,3

15,1

77,6

0

113,0

137,8

Mírná

Vepřové (ledviny)

64,8

77,1

53,1

0

195,0

232,0

Mírná

Vepřové (plecená svíčková)

18,9

13,6

62,6

0

95,1

116,0

Nízká

Vepřové (rameno)

16,2

12,1

53,1

0

81,4

99,2

Nízká

Vepřové (srdce)

39,2

24,2

55,8

0

119,2

144,6

Mírná

Vepřové (svíčková)

17,6

12,1

61,2

0

90,9

110,9

Nízká

Vepřové (žebra)

16,2

10,6

64,0

0

90,8

110,9

Nízká

Zpracované maso

Francouzská klobása

8,1

7,6

32,7

1,5

49,8

60,5

Velmi nízká

Hovězí v konzervě

8,1

6,0

31,3

1,5

47,0

57,2

Velmi nízká

Játrová paštika

25,7

30,2

15,0

9,1

80,0

94,1

Nízká

Lisovaná šunka

8,1

4,5

51,7

0

64,4

79,0

Nízká

Prosciutto

23,4

22,8

92,1

0

138,3

168,2

Mírná

Salám

16,2

13,6

83,0

7,6

120,4

146,2

Mírná

Slanina

12,2

6,0

43,6

NU

61,8

75,6

Nízká

Vykostěná šunka

10,8

7,6

55,8

0

74,2

90,8

Nízká

Vinná klobása

6,8

6,0

32,7

NU

45,5

55,5

Velmi nízká

Ryba

Aju

17,6

25,7

89,8

0

133,1

161,4

Mírná

Arabesce greenling

18,9

34,0

94,7

2,4

150,0

181,

Mírná

Barakuda

13,5

24,2

110,2

NU

147,9

179,9

Mírná

Halibut křížený

17,6

15,1

100,7

0

133,4

163,1

Mírná

Japonský mořský vlk

13,5

12,1

93,9

0

119,5

146,2

Mírná

Japonský úhoř

13,5

24,2

54,4

NU

92,1

110,9

Nízká

Kapr obecný

16,2

12,1

74,9

NU

103,2

126,1

Mírná

Kranas Dumerilův

18,9

12,1

89,8

0

120,8

147,9

Mírná

Letající ryba

13,5

22,7

118,4

0

154,6

188,3

Mírná

Losos

17,6

10,6

91,2

0

119,3

146,2

Mírná

Makrela

13,5

10,6

98,0

0

122,1

149,6

Mírná

Mořský ďas (játra upravená na páře)

158,2

211,4

26,6

3,1

399,2

468,2

Velmi vysoká

Mořský ďas (syrová játra)

38,2

55,6

6,0

4,4

104,3

121,8

Mírná

Mořský ďas (maso)

17,5

19,5

32,6

0,5

70,0

84,2

Nízká

Pstruh duhový

25,7

55,9

99,4

NU

180,9

216,8

Mírná

Sardinka

17,6

105,8

87,1

NU

210./,4

247,1

Vysoká

Španělská makrela

12,2

6,0

121,1

NU

139,3

171,5

Mírná

Tuňák

17,6

10,6

129,3

0

157,4

193,3

Mírná

Žlutý pruhovaný platýs

14,9

28,7

69,4

0

113,0

136,2

Mírná

Části ryb, plody moře, měkkýši

Běžná orientální škeble

45,9

24,2

5,4

28,9

104,5

122,7

Mírná

Červený královský krab

56,7

19,6

9,5

13,7

99,6

119,4

Nízká

Drcená oliheň (sušená)

24,9

20,6

47,9

1,0

94,4

114,2

Nízká

Chobotnice

21,6

18,1

36,7

60,8

137,3

159,7

Mírná

Chobotnice (orgány)

29,1

42,0

4,8

4,0

79,8

93,1

Nízká

Humr

31,1

9,8

61,2

0,1

102,1

125,2

Mírná

Japonská lastura

63,6

6,6

5,3

1,0

76,5

94,2

Nízká

Japonská létající oliheň

47,3

21,2

80,3

38,0

186,8

223,6

Mírná

Jikry krevet

75,0

53,0

34,5

0

162,5

194,9

Mírná

Jikry létající ryby

9,9

14,5

41,4

2,1

67,8

81,8

Nízká

Jikry létajících ryb (v sójové omáčce)

21,3

47,7

20,4

2,2

91,5

107,1

Nízká

Jikry lososa (Ikura)

0

0

2,5

1,1

3,7

4,4

Velmi nízká

Jikry sleďů

6,8

15,1

0

0

21,9

25,2

Velmi nízká

Jikry tresek (Tarako)

35,1

66,5

19,1

NU

120,7

141,2

Mírná

Jikry tresek (marinované Mentaiko)

32,9

81,0

36,9

8,6

159,3

186,3

Mírná

Kaviár

7,5

46,1

39,4

1,7

94,7

111,1

Nízká

Krab

42,5

105,8

3,9

0

152,2

175,4

Mírná

Krevety (kuruma)

58,1

15,1

87,1

35,0

195,3

235,3

Mírná

Krevety

8,3

16,4

28,7

0

53,4

64,0

Nízká

Mlíčí (striped pigfish)

67,0

211,5

19,4

7,7

305,5

351,1

Velmi vysoká

Mořský ježek

40,0

65,7

22,5

9,1

137,3

160,7

Mírná

Oliheň

51,4

57,6

15,6

3,4

128,1

151,2

Mírná

Orientální krevety

40,5

12,1

103,4

117,1

273,2

321,1

Vysoká

Sakura krevety (sušené)

83,9

124,0

512,2

29,0

749,1

907,0

Velmi vysoká

Shiba krevety

43,2

16,6

84,8

NU

144,2

176,5

Mírná

Sněžný krab

75,7

13,6

0

47,2

136,4

161,4

Mírná

Škeble

63,5

39,3

12,2

30,4

145,5

171,5

Mírná

Ústřice

55,4

34,8

12,2

82,1

184,5

213,5

Mírná

Rybí produkty, sušené ryby

Hanpen

1,6

3,3

7,4

0,2

12,5

15,0

Velmi nízká

Chikuwa

14,9

15,1

17,7

0

47,7

57,2

Velmi nízká

Kamaško

9,5

6,0

10,9

0

26,4

31,9

Velmi nízká

Katsuobushi (sušený tuňák)

51,3

78,6

363,4

0

493,3

600,1

Velmi vysoká

Makrela (sušená)

14,9

119,4

11,6

NU

245,8

289,1

Vysoká

Narutomaki

8,1

12,1

12,2

0

32,4

38,7

Velmi nízká

Niboshi (sušené malé sardinky)

133,7

355,1

257,2

0

746,1

879,2

Velmi vysoká

Rybí konzerva: losos

24,3

37,8

70,8

0

132,9

159,7

Mírná

Rybí konzerva: tuňák

14,9

13,6

88,5

0

116,9

142,9

Mírná

Rybí klobása

6,8

9,1

6,8

0

22,6

26,9

Velmi nízká

Rybí koule

12,2

24,2

31,3

0

67,6

80,7

Nízká

Sardel (sušený)

258,3

464,6

381,8

4,0

1 108,6

1 314,2

Velmi vysoká

Sardinka (polosušená)

20,3

157,1

125,2

3,0

305,7

358,1

Velmi vysoká

Sasakamaboko

14,9

16,6

16,3

0

47,8

57,2

Velmi nízká

Satsuma age

6,8

10,6

4,1

0

21,4

25,2

Velmi nízká

Japonské občerstvení

Japonské nudle Ramen

7,5

6,8

0

7,3

21,6

25,0

Velmi nízká

Japonské nudle Ramen do polévky

4,7

9,9,

16,5

1,5

32,7

39,0

Velmi nízká

Smažená rýže

0

4,3

4,2

5,7

14,1

16,2

Velmi nízká

Koření

Grilovací omáčka

0,1

0

14,6

0,2

14,9

18,4

Velmi nízká

Med

0,7

0,1

0

0

0,9

1,1

Velmi nízká

Mirin

0

0,2

0,5

0,5

1,2

1,4

Velmi nízká

Nam pla

0

0,8

82,0

10,3

93,1

113,6

Nízká

Polévka v prášku (Clam chowder –polévka ze škeblí)

5,6

12,5

28,4

0,6

47,1

56,6

Velmi nízká

Polévka v prášku (Consommé)

18,3

82,9

72,8

5,8

179,8

211,3

Mírná

Polévka v prášku

(Čínská polévka)

15,4

17,3

141,1

12,2

185,9

226,1

Mírná

Polévka v prášku (Matsutake)

5,7

112,8

113,7

1,2

233,4

274,4

Vysoká

Polévka v prášku (Potage)

8,1

6,6

21,1

1,8

37,6

45,5

Velmi nízká

Prášek na smažení

10,6

21,8

31,9

4,4

68,7

81,8

Nízká

Práškový vývar (Umami)

6,8

19,5

657,0

1,5

684,8

843,3

Velmi vysoká

Rýžové otruby

36,1

57,2

6,0

0,9

100,2

116,9

Mírná

Sójová omáčka (světlá)

0,7

5,0

28,5

21,0

55,3

64,9

Nízká

Sójová omáčka (tmavá)

0

2,5

33,7

9,0

45,2

54,3

Velmi nízká

Ústřicová omáčka

12,9

23,1

87,1

11,3

134,4

161,8

Mírná

Doplňky potravin

DNA/RNA

12 706,9

8 247,7

452,1

86,9

21 493,6

25 640,8

Velmi vysoká

Glukosamin

7,9

1,3

2,6

0

11,8

14,4

Velmi nízká

Chitin, chitosan

0,3

0,3

0

0

0,6

0,7

Velmi nízká

Chlorella

1 528,0

1 612,0

42,7

0

3 182,7

3 747,3

Velmi vysoká

Chondroitin a pivní kvasnice

54,5

60,2

65,0

6,3

186,1

222,1

Mírná

Kolagen

0,4

1,2

1,3

0

2,9

3,4

Velmi nízká

Mateří kašička

322,2

50,9

25,1

5,3

403,4

494,3

Velmi vysoká

Pivní kvasnice

1 646,0

1 203,9

100,1

45,7

2 995,7

3 561,5

Velmi vysoká

Polysacharid

6,7

15,1

26,8

9,5

58,1

68,7

Nízká

Sójový isoflavon

1,9

4,9

0

0

6,9

7,9

Velmi nízká

Spireina

515,8

536,2

20,9

3,9

1 076,8

1 268,5

Velmi vysoká

Šťávy z nukleových kyselin

2,8

4,3

0,1

1,1

8,3

9,6

Velmi nízká

Zeleninový prášek z kapusty

12,9

27,3

0

0

40,2

46,4

Velmi nízká

Zeleninový prášek z ječmene

30,7

57,1

0

0,7

88,5

102,5

Nízká

Detail odstavce: Tabulka
Zdroj: Tabulka potravin s puriny
Zveřejněno: 20.12.2017

JÍDELNÍČEK PŘI DNĚ S OHLEDEM NA PURINY

Dieta na dnu

Doporučuje se pití většího množství vody. Alkalické minerálky mají přednost, protože napomáhají alkalizaci moči, čímž udržují jinak špatně rozpustnou kyselinu močovou v roztoku, takže se předejde tvorbě močových konkrementů (kamenů). Nezapomínejte na pravidelnou pohybovou aktivitu.

Vhodné potraviny: hnědá rýže, kukuřice, vařené zelí nebo kapusta, celer, mrkev, pečené sladké brambory, cibule, datle, čerstvá dužina kokosu, avokádo, med, hrozinky, zakysané mléčné výrobky (jogurt, tvarohový farmářský sýr, kysaná smetana), čerstvé kaštany/mandle (ne vařené), banány, hrušky, jahody, třešně, pomeranče, kiwi, grepy, sójová omáčka (k ochucení rýže), čerstvé neslazené ovocné džusy (chlazené nebo mražené, ne z brusinek) a pečené brambory (ne bílé brambory).

Pečené brambory je vhodné jíst společně se zakysanou smetanou. Zařazujte některou z uvedených potravin do svého každodenního jídelníčku. Když máte záchvat dny, měli byste jíst především výše zmíněné potraviny. Například hnědá rýže, čerstvé mandle a kukuřice obsahují všechny bílkoviny a aminokyseliny, které jsou také v mase, ale bez purinů. Alkoholické nápoje jsou nevhodné, zejména destiláty a pivo.

Detail odstavce: Dieta na dnu
Zdroj: Jídelníček při dně s ohledem na puriny
Zveřejněno: 25.3.2015

KYSELINA MOČOVÁ, JAK NA NI

Příznaky kyseliny močové v krvi

Vysoká koncentrace kyseliny močové v krvi způsobuje krystalizaci této látky zejména v kloubech, kde svými ostrými hranami opotřebovávají klouby a působí bolesti. Nejčastěji jsou postiženy malé klouby na dolních i horních končetinách.

Prvním postiženým kloubem bývá nejčastěji palec u nohy. Palec napuchne a červená, zůstane bolestivý na dotek a kůže je na něm leskle napnutá. Tvrdou bolest obvykle spustí nadměrná konzumace jídla a alkoholu, únava, stres nebo také chirurgický zákrok. Při neléčení dny hrozí poškození kloubů či poškození ledvin. Prvním krokem při léčbě je úprava stravování a životního stylu. I po pominutí akutního záchvatu je nutné, aby pacient dodržoval přísnou dietu a nepil alkohol. Tento symptom se zpravidla objevuje až po desítkách let zvýšené hladiny kyseliny močové v krvi (u mužů nad 420 μmol/l, u žen více než 360 μmol/l). Jde o akutní záchvat dnové artritidy, nemoci, která je způsobena ukládáním solí kyseliny močové do kloubů. Může postihnout a poškodit jakýkoli kloub, nejčastěji postihuje menší klouby. Dna postihuje častěji obézní muže. Toto onemocnění je známé již od pradávna, ale v současné době díky špatnému životnímu stylu a snadné dostupnosti rizikových potravin stoupá počet lidí s tímto onemocněním.

Detail odstavce: Příznaky kyseliny močové v krvi
Zdroj: Kyselina močová, jak na ni
Zveřejněno: 7.4.2017

diskuse k tomuto tématu

tabulka správného tlaku krve

Je mi 68 let, tak podle tabulky tady už asi nemam co dělat. ?

více >>

Hořčík a vápník

Stále jsem se nedozvěděl, zda je nutné brát hořčík s vápníkem a v jakém poměru. Někde se zase píše, že...

více >>

8 potravin pro vyšší testosteron

Díky za článek Dalších 8 potravin pro zvýšení hladiny testosteronu můžete najít ZDE: www.primulus.cz/8-po… Více...

více >>

jang potraviny

Prosím Vás, je nškde seznam jang potravin? Děkuji

více >>

Re: VYSOKÝ KREVNÍ TLAK

Když máte tlak 120/100 jen nárazově (ne stále), tak to není nijak významně rizikové. Pokud by to byl...

více >>

další diskuse   

nabídka obchodu

Pharmanex BONE FORMULA 180cps.

Pharmanex  BONE FORMULA 180cps.

Tato komplexní směs vitamínů a minerálů vám poskytne veškeré živiny, které potřebujete ke správnému vývoji a zachování normálního stavu kostí. Vápník potřebujete k posílení vašich kostí a vitamín D k tomu, aby vašemu tělu pomohl vápník vstřebávat. Až 40 %* celkové evropské populace trpí nedostatkem vitamínu D, protože netráví dostatek času venku, používá ve zvýšeném množství opalovací přípravky v důsledku...

Cena: 1527 Kč
Koupit  koupit

Avita LIPOSOMAL VITAMIN B12 120 ml

Avita LIPOSOMAL VITAMIN B12 120 ml

Lipozomální vitamín B12. Popis: Přispívá ke správné tvorbě červených krvinek Používáme aktivní metylkobalaminovou formu B12, ne kyanokobalaminovou B12 Vitamin B12 podporuje naši nervovou soustavu a duševní schopnosti Přispívá ke správně fungujícímu a zdravému metabolizmu Je nezbytný pro zdraví srdce Je velmi důležitý pro náš mozek, který díky němu může produkovat hormony potřebné pro klidný spánek Pomáhá...

Cena: 1035 Kč
Koupit  koupit

Avita CHEWING C 500

Avita CHEWING C 500

Pastilky rozpustné v ústech s obsahem 500 mg vitamínu C. Vhodný pro všechny, kteří chtějí podpořit normální funkci svého imunitního systému. Těm, kteří podávají intenzivní fyzický výkon nebo hodně pracují, pociťují únavu a vyčerpání, vhodný při zvýšené psychické činnosti a koncentraci.Vzhledem ke své formě (žvýkací tablety) je CHEWING C 500 oblíbený výživový doplněk pro celou rodinu. Obsah jedné...

Cena: 396 Kč
Koupit  koupit

Avita CHEWING C 500 (60 tbl.)

Avita CHEWING C 500 (60 tbl.)

Tablety rozpustné v ústech s obsahem 500 mg vitamínu C. Vhodný pro všechny, kteří chtějí podpořit normální funkci svého imunitního systému. Těm, kteří podávají intenzivní fyzický výkon nebo hodně pracují, pociťují únavu a vyčerpání, vhodný při zvýšené psychické činnosti a koncentraci.Vzhledem ke své formě (žvýkací tablety) je CHEWING C 500 oblíbený výživový doplněk pro celou rodinu. Složení Obsah...

Cena: 396 Kč
Koupit  koupit

Avita PROBIOTIC FIBER 60 tbl.

Avita PROBIOTIC  FIBER 60 tbl.

Doplněk stravy s obsahem probiotických bakterií a vlákniny. Přispívá k normální funkci střevního traktu a pomáhá optimalizovat trávicí soustavu. Pomáhá udržovat normální hladinu cholesterolu. Vhodný pro podporu a udržení tělesné hmotnosti. Výtažky z papriky podporují normální funkci žaludku. Psylium přispívá k normální funkci střevního traktu, k normální hladině cholesterolu v krvi. Máta přispívá k...

Cena: 396 Kč
Koupit  koupit

Pharmanex OVERdrive® - snížení únavy a vyčerpání 90 cps

Pharmanex OVERdrive® - snížení únavy a vyčerpání 90 cps

OVERdrive® poskytuje směs vitamínů B, antioxidantů, minerálních kofaktorů, proteolytických enzymů a unikátních elektrolytů. Tyto složky společně podporují normální metabolismus energie během fyzické námahy a zotavení svalů po cvičení, zatímco také pomáhají chránit proti volným radikálům, které jsou produkovány během cvičení. Dodání je do cca 5-7 pracovních dnů. OVERdrive® PŘÍNOSY Doplňování vitamíny...

Cena: 825 Kč
Koupit  koupit

YOUNG 4 EVER by Brandeis Clinic

YOUNG 4 EVER by Brandeis Clinic

Obsahuje 9 látek s antioxidačním účinkem, které přispívají k zpomalení stárnutí buněk, tkání i celého organismu. Pomáhá zpomalovat stárnutí všech buněk v organismu Stárnutí je zcela normální fyziologický proces, který je bohužel nezvratitelný. Nepřipravili jsme pro vás tedy elixír věčného mládí, ale účinný doplněk stravy, který je schopen díky unikátnímu složení přispět ke zpomalení stárnutí tělesných...

Cena: 790 Kč
Koupit  koupit

Energy Skeletin 135 kapslí

Energy Skeletin 135 kapslí

Doplněk stravy s obsahem sépiové kosti, kolagenu, rybího oleje, šípkového a kopřivového výtažku a manganu. Účinky této kombinace se uplatní zejména u zánětlivých nebo degenerativních kloubních onemocnění a při podpoře zdravého růstu kostí. Lidská kostra se skládá přibližně ze 206 kostí, které jsou vzájemně spojeny v důmyslný opěrný systém. Ve spojení jednotlivých kostí hraje zásadní roli chrupavčitá...

Cena: 553 Kč
Koupit  koupit

Energy BIOTERMAL 350 g

Energy BIOTERMAL 350 g

Koupel připravená ze solí vřídla Podhájská působí příznivě na problémy horních cest dýchacích, astma i záněty průdušek. Je bioinformační koupelová sůl z termální vody vřídla Podhájská. Účinné látky obsažené v soli jsou podpořeny bioinformacemi, které výrazně posilují celkový léčivý a regenerační efekt. 1 900 metrů hluboký vrt, který je zdrojem léčivého geotermálního vřídla s blahodárnými účinky na...

Cena: 284 Kč
Koupit  koupit

Cal-Mag + vit.C + vit.D3, 150g

Cal-Mag + vit.C + vit.D3, 150g

Obsahuje optimální množství vápníků, hořčíků, vitamínu C a D3 uvolní vaše svaly a nervy a zajistí bezproblémové fungování imunitního systému. Je ideální před a po namáhavé práci, cvičení či v případech stresu, zajistí vám žádoucí zklidnění a relaxaci. Pokud občas „počítáte“ ovečky a nemůžete usnout, tento nápoj se stane vaším oblíbeným pomocníkem. Stačí rozpustit dvě lžičky ve vodě a máte před sebou...

Cena: 445 Kč
Koupit  koupit
Stránky o Activ Aloe

Stránky www.zbozi-kosmetika.cz
nejčtenější články

jak bezbolestně přijit o panenstvi videa | furolin | venofarmaka na předpis | malé dirky v chodidlech | jak vyrobit růžový olej | růžový olej výroba | vysoká hladina testosteronu u žen

SiteMAP