Informace od zdravotní sestry

Prodlužování vlasů, paruky

HLAVNÍ STRÁNKA

  

KREVNÍ TLAK

  

LÉKY

  

RTY

  

BRADAVICE

  
Téma

VAŘENÍ MÝDLA

Historie výroby mýdla

Dnes se mýdlo vyrábí trochu jinak než dříve, kdy se z odpadního tuku doma vařilo jednoduché domácí mýdlo. V současnosti používáme pouze dobré tuky a oleje. Prakticky jsou v kvalitě potravin. Jako srážedlo mýdla se používá čistý hydroxid sodný - všem dobře známý louh. Louh a tuk jsou dvě základní složky domácího mýdla. K tomu se dále přimíchávají drahé rostlinné oleje a hodnotné extrakty, jako prostředky pro ošetření pokožky a k provonění mýdla. Přinášíme vám zde jednoduchý recept, pomocí kterého můžete uvařit vlastní domácí mýdlo, navíc šetrné k vaší pleti.

Zdroj: Návod na vaření mýdla

Diskuze: Re: Re: Výroba tekutého mýdla

Díky!
Z. Němcová

Zdroj: diskuze Výroba tekutého mýdla
Počet odpovědí: 1

Průmyslově vyráběná kosmetická mýdla

Při průmyslové výrobě kosmetického mýdla se používá v podstatě stejný postup přeměny tuků v mýdlo, jako jsme si ho zde popsali výše. Jen se lyší způsob zahřívání tuků a následná doplňující procedura, která mýdlo obohacuje o další vlastnosti. Určitě si tedy položíte otázku, zda-li je toto mýdlo zdravější, než mýdlo domácí. Dnešní průmyslová výroba kosmetických mýdel klade důraz především na péči o pokožku, proto se do mýdel přimíchávají vzácné oleje, aby mýdlo hydratovalo nebo různé antibakteriální látky, aby mýdlo lépe desinfikovalo pokožku a podobně. Existují také léčivá mýdla, například léčivé mýdlo s Ichtiolem a Ichtamolem, takzvané dehtové mýdlo. Dalo by se tedy říci, že domácí mýdlo dopňuje pestrou paletu kvalitních kosmetickcýh mýdel, která jsou nyní dostupná na našem trhu a rozhodně naší pokožce neškodí. Jen je třeba si dobře vybrat to správné.

Zdroj: Návod na vaření mýdla

Diskuze: extrémně suché a popraskané ruce

ahoj) já používám méně mýdla, heřmankový krem a spim v rukavičkach.. Je toho opravdu hodně.

Zdroj: diskuze Extrémně suché a popraskané ruce
Počet odpovědí: 0

Dehty v léčbě pokožky

V současnosti se od původních preparátů s obsahem dehtu ustupuje pro jejich možné negativní účinky. Nicméně i dnes hrají poměrně důležitou roli v dermatologii, proto bylo potřeba upravit množství účinné látky v přípravcích. V současnosti jsou dehtová mýdla nahrazována přípravky s účinnou složkou ichtamol. Ichtamol (ammonium bituminosulfát) je směs amonamonných solí sulfonových kyselin, obsahující zhruba 10% organicky vázané síry. Dalším podobným dehtem je leukichtol, který je získáván opatrnější sulfonací výchozí suroviny. Hlavní předností těchto dehtů je minimální možnost podráždění, nejsou karcinogenní či jedovaté, a to umožňuje jejich bezpečné používání. Dehtová mýdla zakoupíte na http://www.zbozi-kosmetika.cz/MERCO-Sano-mydlo-s-ichtyolem-100g-8-g6016.html.

Zdroj: Dehtové mýdlo

Diskuze: mýdlo

A kolik je výsledená váha mýdla (této várky)

Zdroj: diskuze Mýdlo
Počet odpovědí: 0

Tekuté nebo tuhé mýdlo

Do tekutého mýdla se přidává glycerin (pH cca 5), právě kvůli němu je třeba mýdlo konzervovat, což se provádí většinou kyselinou citronovou, takže na rozdíl od tuhého mýdla, které je zásadité, vzniká mýdlo kyselé. Dle výše uvedeného je tedy jasné, že tekuté mýdlo je ke každodennímu používání vhodnější.

Zdroj: pH u mýdla

Diskuze: Re: Re: Re: babské rady na ekzem mokvavé stroupky které svědí

Tady je cena dehtového mýdla: www.zbozi.cz/vyrobek…
A tady je cena šamponů s dehtem: www.zbozi.cz/hledani…
Vše je možné koupit v ČR bez předpisu.

Zdroj: diskuze Babské rady na ekzem mokvavé stroupky které svědí
Počet odpovědí: 1

Mýdlo s kyselým pH

Kyselá mýdla jsou ideální pro mytí všech typů pokožky. Kyselé mýdlo je pomocný prostředek při léčbě a prevenci bakteriálních vaginóz a recidivujících infekcí močových cest. Jeho používání je obzvláště prospěšné u recidiv a po léčbě antibiotiky. Kyselé mýdlo podporuje růst přirozené laktobacilové flóry, a to i během těhotenství. V neposlední řadě mýdlo s pH 5,5 zabraňuje množení plísní a bakterií na povrchu pokožky.

Zdroj: pH u mýdla

Diskuze: Re: Re: Výroba tekutého mýdla

Tekuté mýdlo? Vždyť je to jen olej s louhem. Není někde chyba? Neumím si představit že se např. na zahrádce umyju olejem.

Zdroj: diskuze Výroba tekutého mýdla
Počet odpovědí: 1

Potřebné ingredience

  • 1 šálek hnědého cukru;
  • ½ šálku mandlového oleje;
  • hrst ovsa;
  • ½ šálku tekutého neparfémovaného tělového mýdla DOVE.

Zdroj: Cukrové mýdlo

Diskuze: glycerínové mydlo na pigment krku

mám na krku pigment. používala jsem glycerínové mydla,elecom mast, bioderma čistiaca voda a ne pomohlo.děkuji

Zdroj: diskuze Glycerínové mydlo na pigment krku
Počet odpovědí: 0

Neutrální mýdlo

Neutrální mýdlo pomáhá uchovávat přirozenou vlhkost pokožky a zabraňuje jejímu vysoušení. Obsahuje ochranu, která jemně čistí a pomáhá chránit proti široké škále bakterií. Je vhodné pro každodenní použití.

Zdroj: pH u mýdla

Diskuze: Re: Výroba tekutého mýdla

800 gramů olivového oleje, 200 gramů kokosového oleje, 130 g louhu a 380 ml destilované vody.

Zdroj: diskuze Výroba tekutého mýdla
Počet odpovědí: 1

Mýdlo a pH

Povrch naší kůže je lehce kyselý – průměrná hodnota pH činí 5,5. Mírně kyselý povrch totiž chrání kůži před patogeny. Změny hodnoty pH pak oslabují ochrannou funkci kyselého pláště, což může způsobit dehydrataci, podráždění, či dokonce kožní infekce nebo alergie.

Zdroj: pH u mýdla

Diskuze: Výroba tekutého mýdla

Dobrý den,

čtu pořád dokola Váš návod, ale nenašla jsem tam přesná množství ingrediencí, pouze 20% kokosového a 80% olivového oleje. Kolik má být louhu a kolik vody, prosím?
Děkuji předem za informaci.

Zdraví Z. Němcová

Zdroj: diskuze Výroba tekutého mýdla
Počet odpovědí: 1

Alkalická mýdla

Alkalická mýdla mají důležitý význam pro všechny, kdo trpí překyselením organismu. Lidé, kterým byla diagnostikována artritida, artróza, prodělávají záněty a plísně v těle, mívají deprese, rakovinu, trápí je chronické zdravotní problémy, jsou velmi překyselení. Prvními signály překyselení organismu bývají nezpracované stresy, únava, vyčerpání, psychická nevyrovnanost, špatný spánek a časté chození na toaletu během noci. Objevují se tmavé kruhy nebo otoky pod očima, kožní vyrážky, opary, praskají koutky úst, tvoří se bradavice, ječná zrna a podobně. Zažívání mívá zhoršenou funkci projevující se průjmy, zácpou, nadýmáním, plynatostí, bolestmi břicha a dalšími problémy. Překyselení těla bývá také častým důsledkem výkyvů váhy, příčinou vzniku hemoroidů, zánětů močového měchýře, problémů se slinivkou, ledvinami, játry, štítnou žlázou a prostatou. Snažíme-li se odkyselit organismus, je velmi důležité nejen změnit stravovací návyky, ale i používat alkalická mýdla.

Chcete-li se dozvědět, kde se na stupnici překyselení nacházíte, proveďte jednoduchý test. Kupte si ve zdravé výživě lakmusový papírek na měření pH moči. Měření provádějte podle návodu na příbalovém letáčku. Optimální hodnoty pH moči se pohybují kolem 5,5.

Zdroj: pH u mýdla

Diskuze: Svědění kůže

Dobrý den prosík o radu. Svědí mně kůže na celém těle po umytí vodou. Přestala jsem používat mýdla sprchové gely i mléka do sprchy. Prostě po osprchování mně začne do pár minut vše svědět je to síla. Tak by mi pomohl třeba lék našich babiček nebo něco podobného.

Zdroj: diskuze Svědění kůže
Počet odpovědí: 1

Vaření vajec v mikrovlnce

Úspěchem vaření vajec v mikrovlnce je nastavení nízkého výkonu mikrovlnné trouby, jinak vám vejce praskne, až bouchne. Vejce můžete rozklepnout, dát do misky nebo talířek a dát vařit do mikrovlnky.

Zdroj: Recepty z vařených vajec

Diskuze: Odstranění skvrny od oleje

Jak na odstranění skvrny od oleje na textilu, jednoduše, potřeme flek trochou tekutého mýdla, necháme působit, jemně promneme v rukou a vymácháme v čisté vodě. Potom oblečení vypereme jako obvykle. Pokud je skvrna od oleje na hedvábném textilu, tak na skvrnu nasypeme jen trochu bramborové moučky - škrobu, promneme a potom vypereme v jemném pracím mýdle a následně vymácháme.

Zdroj: diskuze Odstranění skvrny od oleje
Počet odpovědí: 0

Výroba mýdla

Experiment začíná – chceme si sami vyrobit své vlastní tekuté mýdlo. Dá se říct, že nejde o moc složitou a těžkou věc, jako spíše o dosti zdlouhavý proces. Při výrobě domácího tekutého mýdla se raději držte dál od přidávaných ingrediencí, které jsou i zdraví nebezpečné, není zapotřebí přidávat rozpouštědla, kyseliny nebo emulze. Ideální je naopak přidávání olejů, vody a louhu, díky čemuž vznikne lepší mýdlo. Také je možné přidat aroma, které zlepší vůni mýdla. Vybírejte vždy ingredience, s nimiž se pracuje bezpečně a jednoduše. Pokud si chcete vyrobit domácí mýdlo, potřebujete snadnější postup. Nakonec bude domácí výroba mýdla celkem jednoduchá, protože postačí pouze tekuté mýdlo míchat, vařit a poté už jen používat.

Potřebné ingredience

  • kokosový olej
  • olivový olej
  • destilovaná voda
  • hydroxid draselný

Přísady:

  • vůně nebo aroma
  • ředění (voda)

Postup

První várka výroby trvá asi hodinu. Většina tekutých mýdel nemá průhlednou barvu, takže není problém, když i domácí mýdlo bude zakalené, ale nesmí být mléčné.

Pro výrobu je zapotřebí dvou olejů, a to 20 % kokosového oleje a 80 % olivového oleje. Při výrobě mýdla z těchto olejů je možné dosáhnout výsledku za pouhých 20 minut. Tato mýdla nemusejí být neutralizovaná kyselinou, protože nemají žádný vysoký přebytek louhu. Při finální výrobě tohoto mýdla je důležité, aby došlo k odpařování přebytečných ingrediencí, což nám umožní dosáhnout vyšší koncentrace tekutého mýdla.

Při výrobě mýdla nezapomeňte nejprve zvážit hliněný hrnec. Tato hmotnost bude zapotřebí po vaření pro výpočet vody na ředění.

Velmi důležité je také měření teploty oleje. Optimální hodnota je 71 °C. Pokud se olej jen zahřívá, mělo by dojít k měření louhu v destilované vodě. Ideální hodnota by pak měla být 60 až 70 °C. Nejideálnější hodnotou je 60 °C. Jakmile jsou oleje ohřáté na 71 °C a louh na 60 °C, vše se opatrně přelije a za stálého míchání kontroluje. K efektivnějšímu promíchání obsahu použijte nejlépe tyčový mixér. Výroba mýdla pomocí tohoto receptu trvá pouhých 20 minut.

Jakmile je vše hotovo, nechejte mýdlo odstát po dobu 5 nebo 10 minut. Hrnec s mýdlem přiklopte. Po uplynutí této doby dejte vše vařit při teplotě téměř 90 °C. Každých 15 minut obsah dobře promíchejte, abyste odstranili z mýdla veškerý vzduch, který celý proces prodlužuje a zpomaluje zmýdelnění.

Mezitím co se mýdlo vaří, si ohřejte vodu, kterou poté přilijte k mýdlu a vařte dalších 45 minut, dokud nevznikne z mýdla takzvaná kaše.

Test neutrality se provádí pomocí vzorku mýdla, který se kápne na hadřík a pouhým okem se zjistí, zda je mýdlo jasné. Pokud je jasné, nezakalené, znamená to, že je neutrální. Mýdlo se může i nadále vařit, aby vznikla vazelína. Pokud se při testování mýdla objeví narůžovělá barva, je jasné, že je v něm obsažen nadbytek alkalií, a proto by se mělo pokračovat ve vaření.

Jakmile je mýdlo hotové, zvažte a odečtěte hmotnost hrnce, který jste vážili před vařením. Takto nejlépe zjistíte hmotnost výsledného mýdla.

Při výrobě mýdla z olivového oleje je zapotřebí tento poměr oleje k vodě: 3 : 1. Pokud mýdlo zředíte málo, kapalina začne tuhnout, mýdlo nebude tekuté.

Pro změkčení mýdla se doporučuje nalít vroucí vody do hrnce a vše důkladně míchat, aby došlo k rozbití zbytků mýdla. Vše se zakryje a nechá se odstát několik minut. Tento postup může trvat i 45 minut. Pokud je mýdlo zředěné až moc, bude výsledkem velmi tekuté domácí mýdlo. Přitom postačí vše znovu zahřát na sporáku po dobu několika minut, aby došlo k odpaření přebytečné vody a ke zhoustnutí mýdla. Pro větší hydrataci můžete přidat glycerin.

Pokud chcete přidat do mýdla aroma, postačí jedna malá lahvička vůně nebo esenciálního oleje. Jakmile je mýdlo hotové, přelijte ho do velkých skleněných nádob.

Zdroj: Domácí tekuté mýdlo z draselného mýdla

Výroba cukrového mýdla

Do misky nasypte hnědý cukr, přilijte trochu mandlového oleje a směs pomocí ručního mixéru promíchejte. Díky důkladnému mixování cukru vznikne luxusně našlehaný krém.

Přidejte tekuté tělové mýdlo DOVE, oves a zbytek mandlového oleje do misky se směsí a pomocí ručního mixéru opět vše zamíchejte. Přísady důkladně míchejte do té doby, než opět vznikne vláčný krém.

Přelijte směs s cukrovým mýdlem do plastové nádoby pomocí gumové stěrky. Plastová nádoba by měla mít bezpečné víko, které udrží cukrové mýdlo čerstvé a zamezí jeho znečištění.

Vezměte malé množství cukrového mýdla a použijte jej při koupeli. Opláchněte se, namydlete a následně třete kůži pomocí tohoto peelingu, poté zůstaňte v lázni, nebo se jen osprchujte.

Cukrové mýdlo uložte do chladničky. Cukrové mýdlo můžete uchovat až po dobu dvou týdnů. Po uplynutí této doby nevyužitou směs vyhoďte a vyrobte si novou.

Zdroj: Cukrové mýdlo

Recept na domácí mýdlo

Budete potřebovat:

500 g sádla a 500 g oleje na smažení. Dále budete potřebovat 130 g louhu (hydroxid sodný NaOH) a 380 ml destilované vody.

Postup:

Sádlo a olej slejte dohromady a pomalu zahřívejte ve velkém hrnci dokud e sádlo voleji nerozpustí. Teplota tuků nesmí překročit 90 °C. Když se vše rozpustí, nechte to schladnout na 60 °C. Při chladnutí je čas na přípravu roztoku louhu. Nalijte přesně odměřenou a studenou destilovanou vodu do dostatečně velké nádoby a pak do vody pomalu nasypte všechny vločky louhu. Zamíchejte to než se louh ve vodě dokonale rozpustí. Při rozpouštění sodného louhu se voda silně zahřeje! Budou se rovněž uvolňovat nebezpečné leptavé výpary, proto je nutné prostor dobře odvětrat nejlépe digestoří. Horký rozpuštěný louh se opatrně nalije do hrnce s tukem a olejem, který by měl stále ještě mít 50 až 60°C. Ihned se z toho vytvoří mléčná hmota. Kdo má tyčový mixér, může jím nyní několik minut mýdlo míchat. Tuk a olej se pořádně promíchají. Po několika minutách je hmota hustější, asi jako pudink. Když je hmota pevná tak, že na ní kuchyňská lžíce může zanechávat stopy, mělo by se to celé přelít do připravené formy na mýdlo. Při míchání mýdla vzniká také teplo. Celá hmota dosáhne 60 a více °C. Kdo míchá příliš dlouho a do velkých teplot, bude dostávat mýdlovou hmotu z hrnce do formy na mýdlo pouze s velkými obtížemi. Výsledné mýdlo pak bude hrubé a drobivé. Od smíchání louhu s tukem již nesmí být hrnec na plotně!

Mýdlo ve formě brzy ztvrdne a  je dobré, když ho v ní necháte stát ještě alespoň 24 někde v teple. Formu dobře přikryjte ručníky, aby dobře udržovala vlastní teplo a nechte mýdlo aby mohlo “vyzrát”. Po této době mýdlo vyjměte a nařezejte ho na vhodně velké kousky velikosti mýdla. Tyto kousky mýdla nechte ještě několik dní ležet a schnout. Tato mýdla mohou být skladována měsíce, ale kvůli přetučnění mohou po delší době začít trochu žlukle páchnout. To je ale jen zápach na povrchu, který při mytí ihned zmizí. Doma vyrobené domácí mýdlo je totiž přírodní produkt, který neobsahuje žádné chemické stabilizátory.

Zdroj: Návod na vaření mýdla

Vhodný způsob přípravy

Doporučuje se vyhýbat se při přípravě potravin smažení; používání koření, které může způsobit podráždění sliznice, jako je například pepř; dále omezovat tuky a oleje, jako je máslo, margarín; nepoužívat nevhodné dresinky na salát, například majonézu a zakysanou smetanu.

Doporučuje se používat takové způsoby vaření, které vyžadují omezené množství přidaného tuku:

  • horkovzdušné pečení bez tuku
  • vaření v páře
  • grilování

Při přípravě pokrmů je vhodné používat sprej na vaření v pánvi spíše než máslo nebo olej.

Zdroj: Vředy na dvanácterníku - vhodná strava

Vaření s česnekem

Při přípravě potravin dělá chuť česneku doslova zázraky. Chuť a ostrost syrového česneku se liší v závislosti na odrůdě. Všechny druhy česneků při vaření změknou. Česnek můžeme přidávat do polévek, dušených i smažených pokrmů. Zkuste ochutnat: celé stroužky osmažíte na olivovém oleji s trochou soli a pak jimi potřete topinku.

Zdroj: Jak pěstovat česnek

Tipy

Variace receptu cukrového mýdla mohou být vyrobeny například kombinací jednoho šálku bílého cukru, ½ šálku medu, 1 lžíce zeleného čaje a 1 lžičky vanilkového extraktu. Tyto přísady se opět smíchají pomocí ručního mixéru a směs se uloží v chladničce. Zelený čaj v cukrovém mýdle pomáhá s peelingem odumřelé pokožky a zároveň ji zvláčňuje.

Oves má na kůži blahodárný vliv, ale pokud zjistíte, že je v cukrovém mýdle příliš drsný, můžete jej před přidáním do receptu rozmělnit. Pokud oves stále vyvolává na kůži dráždivé účinky, raději jej z receptu odstraňte.

Zdroj: Cukrové mýdlo

Léčba

Léčba je jednoduchá, musíte snížit přísun fluoridu sodného při běžném používání. Ovšem pokud se u vás kromě mýdlové chuti v ústech objeví zvracení, průjmy, kolaps či šok, okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc. V těchto případech je důležitá diagnostika, která se provádí laboratorním vyšetřením ze zvratků, z moči a rentgenem plic. Poté ve většině případů následuje žaludeční výplach.

Pokud jste vy nebo vaše dítě pozřeli více zubní pasty, je dobré sníst tyto potraviny:

  • pomeranče;
  • mandle;
  • mléčné výrobky, jako je sýr nebo mléko;
  • zelenou zeleninu, jako je brokolice,

Zdroj: Pocit mýdla v ústech

Dehtové mýdlo

Dehty se běžně používají pro léčbu psoriázy, přičemž uhelný dehet patří mezi ty nejúčinnější. Ropný dehet se používal ve starověkém Egyptě při mumifikaci zhruba v období 1 000 př. n. l. Podobně jako dehet z borovice lze i uhelný dehet použít v léčebných šamponech, mýdlech a mastích pro léčbu lupů a psoriázy. V USA jsou tyto přípravky dostupné bez předpisu a podléhají regulacím FDA. Pro improvizované použití je v americkém lékopisu k dispozici dehtový roztok k povrchovému použití, který obsahuje 20 % dehtu v etanolu s přídavkem 5% polysorbátu 80. Tento roztok musí být rozředěn do masťového základu, například do vazelíny. Uhelný dehet se používá také k syntéze paracetamolu (acetaminofenu).

Zdroj: pH u mýdla

Vaření vajec

Vejce se dají vařit několika způsoby. Nejčastější je asi tento. Do malého kastrůlku dáme tolik vody, aby vejce byla ponořená. Vodu osolíme, přivedeme k varu a vaříme tak dlouho, jak potřebujeme, naměkko, nahniličku nebo natvrdo. Vychladlá vejce oloupeme a můžeme podávat.

  • Aby vejce nepraskala, ohřejeme je nejdřív na pokojovou teplotu.
  • Aby vejce nepraskla, propíchneme širší stranu vejce jehlou.
  • Aby vejce nepraskla, do vody přidáme trochu octa.
  • Aby se vejce dobře loupala, po vaření je prudce zchladíme studenou vodou.
  • Vejce naměkko (ztuhlý bílek a syrový žloutek) vaříme 2–3 minuty.
  • Vejce na hniličku (ztuhlý bílek a napůl vařený žloutek) vaříme 5–6 minut.
  • Vejce natvrdo (ztuhlý bílek i žloutek) vaříme 8–10 minut.

Zdroj: Recepty z vařených vajec

Jak uvařit amarant

Vaření amarantu není úplně jednoduché. Jestliže s novým druhem kuchyňského zrní teprve začínáte koketovat, doporučuji vzít nejdřív na „seznamovačku“ třeba pohanku nebo quinou a pak se teprve pustit do přípravy amarantu.

Při vaření amarantu byste měli vždy vzít v úvahu hlavně dva doprovodné jevy:

První nezvyklostí amarantových zrníček je tuhá slupka obalující měkký vnitřek. Uvařená zrníčka amarantu křoupou v ústech podobně jako miniaturní kaviár. Nikdy se ho proto nesnažte uvařit úplně doměkka, tedy aby změkly i slupky, protože ony nezměknou za žádných okolností. Amarant, přestože je maličký, potřebuje k uvaření dobrých 25−30 minut.

Druhá netypická vlastnost amarantu spočívá v jeho zahušťovacích schopnostech. Při vaření amarant uvolňuje škrob a ten následně zahušťuje tekutinu, ve které vaření probíhá. Tekutina tak postupně houstne a získává gelovou konzistenci, zejména ke konci vaření. Kdybyste zkusili připravit amarant dušením pod pokličkou podobně jako rýži nebo bulgur, nebude rozhodně nadýchaný a načechraný, nýbrž slepený.

Před vařením odvážíme potřebné množství amarantu, dáme ho do kastrůlku a zalijeme nejméně pětkrát až šestkrát větším množstvím studené vody. Jemně osolíme. Přivedeme k varu a za občasného promíchání zvolna vaříme 25−30 minut, dokud nebude amarant měkký na skus. Slijeme, velmi krátce propláchneme za pomoci cedníku studenou vodou a ihned podáváme jako přílohu k jídlům, která mají dost vlastní šťávy nebo omáčky.

Zdroj: Amarant

Prevence

Prevence je jednoduchá, hlídejte si příjem fluoridu sodného. Nízká hladina fluoridu v dentálních výrobcích a pitné vodě je pro většinu lidí bezpečná. Nicméně děti mladší 2 let by neměly používat fluoridové zubní pasty. Důležité je rovněž kontrolovat množství fluoridu sodného u jiných zubních výrobků, například u ústní vody.

Při běžném používání kvalitní zubní pasty a pití zdravé vody se otravy fluoridem sodným bát nemusíte. Jak se říká, všeho s mírou.

Pravidla prevence

  • Udržujte zubní výrobky obsahující fluorid sodný z dosahu dítěte.
  • V prostředí výskytu fluoridu sodného používejte respirátor, který chrání plíce. Používejte ochranný oděv, jako jsou rukavice a obličejové štíty, které chrání pokožku.
  • Při opětovném použití vyperte a umyjte veškeré oděvy, které přišly do kontaktu s fluoridem sodným. Nezanechávejte kontaminovaný oděv doma, může kontaminovat rodinné příslušníky.
  • Nejezte, nepijte ani nekuřte v oblastech, které by mohly být kontaminovány.
  • Umyjte si ruce před jídlem, pitím, kouřením nebo použitím koupelny.
  • Umyjte pokožku, která byla odhalena, abyste zabránili spálení.

Zdroj: Pocit mýdla v ústech

Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Gabriela Štummerová

Mgr. Michal Vinš

Nina Vinšová

Mgr. Jana Fábryová


KRASOJIZDA

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS

NABÍDKA OBCHODU

Barnys Effective

Barnys Effective

Cena: 249 Kč

Barny´s VirusBlock

Barny´s VirusBlock

Cena: 203 Kč