naše nabídka

newsletter

Chcete být informováni o novinkách a zajímavostech z produkce webu Krasojízda.cz?


Žádný problém!
Zde zapište svůj email.



oblíbená témata

oblíbené weby
všechny weby   

partneři
další partneři   

Téma: 

želatina


KLOUBNÍ VÝŽIVA ALAVIS

Geloren

Geloren je chutné želé pro intenzivní výživu kloubů. Jde o nutriční doplněk s vysokým obsahem hyaluronátu sodného, chondroitin sulfátu a želatiny pro péči o klouby.

Účinky

Geloren HA je kloubní výživa určená pro ochranu a regeneraci pohybového aparátu. Obsahuje 3 nejúčinnější látky v maximální koncentraci. Podává se v unikátní formě želatinových žvýkacích tablet s oblíbenou višňovou příchutí, které zaručují jasnou kontrolu dávkování.

Geloren HA slouží jako prevence a podpora léčby jakýchkoliv savců, zejména těch ve sportovní zátěži nebo vyšším věku. Nejčastěji se využívá jako doplněk stravy pro sportovní koně. Koně je však potřeba nejprve na přípravek naučit, protože 40 % z nich zprvu bojuje s nedůvěrou k želatinové formě přípravku, kterou si poté naopak velmi oblíbí. Problémy s přijímáním lze řešit vysušením kostek do tvrdé podoby (kostku necháte jeden až dva dny volně ležet). Vysušení nemá žádný vliv na aktivní látky a jejich funkčnost, dojde pouze ke ztrátě vody.

Složení

V jedné žvýkací tabletě:

  • 60 mg kyseliny hyaluronové
  • 285 mg chondroitin sulfátu
  • 2 334 mg želatiny

Balení obsahuje 90 gelových tablet v podobě želatinových kostek a vystačí na měsíční kúru pro dospělého koně. Dle doporučení se Geloren HA užívá denně po dobu 2 měsíců, poté se na 2 měsíce vysadí a následně se celý cyklus nejméně dvakrát opakuje. Celoroční užívání nemá žádné negativní následky, nicméně je nadbytečné a nemá žádný významný efekt. Účinek produktu se objevuje již po 2 týdnech užívání a naplno se projeví po 2 měsících. V poslední fázi artrózy Geloren HA zastavuje degeneraci, pomáhá od bolesti a navrací kloubní prostředí do správné rovnováhy.

Želatinová forma zajišťuje snadné dávkování a jemně nasládlá višňová příchuť zajišťuje vynikající chutnost, kterou může ochutnat i chovatel. Geloren HA je vyráběn výhradně se surovin potravinářské kvality českou farmaceutickou firmou.

Hlavní účinnou látkou Gelorenu je Nutrihyl, speciálně upravená kyselina hyaluronová pro výživu kloubů. Geloren obsahuje největší koncentraci kyseliny hyaluronové v porovnání s konkurenčními přípravky. Receptura přípravku je založena na 15 let vyráběném léčivu kloubních onemocnění, které je nejužívanějším přípravkem k léčbě kloubních problémů u koní v ČR.

Dávkování:

  • 3 ks pro dospělé koně
  • 2 ks pro poníky a mladé koně

Vedlejší účinky

Vedlejší účinky nebyly zaznamenány. Dle informací jedinci produkt vyzkoušeli nejen pro koně, ale i pro „lidskou“ rodinu a produkt doporučují. Nevýhodou je jen želatina, kterou někteří koně nechtěli přijmout.

Zdroj: Kloubní výživa Alavis
Zveřejněno dne: 4.5.2017

Diskuze: Želatina agar agar

Nevíte náhodou někdo, kolik jsou tři sáčky želatiny agar gramů? A taky by mě zajímalo, jestli je tato želatina vhodná také pro přípravu pleťových krémů? Co to dělá s pletí? Bylo by možné tím nahradit včelý vosk?

Zdroj: diskuze Želatina agar agar
Odesláno dne: 5.11.2013 uživatelem Kecka
Počet odpovědí: 0


KOLAGEN

Živočišný kolagen

S přibývajícím věkem může být obtížné doplnit kolagen pouze z přírodních zdrojů, tedy z potravin. Naštěstí je na trhu v současné době řada potravinových doplňků, které obsahují kolagen. Prodává se také kolagen v čisté formě, například jako výtažek z rybího tuku.

Živočišný kolagen je obsažen v želatině, tučných rybách (losos, tuňák), kuřecí kůži a játrech.

V případě želatiny se jedná o částečně denaturovanou živočišnou bílkovinu, u níž je délka molekulových řetězců větší než 100 000 daltonů. Díky tomu poskytuje želatina svou základní vlastnost a tou je schopnost tvořit za určitých podmínek gel. Z běžného života pak známe želatinu v podobě aspiků, želatinových bonbonů, případně želatinových kapslí, a v řadě dalších potravinářských výrobků. Pro zdravotní účely, pro použití do zvláštní výživy a pro doplňky stravy nelze kolagen, respektive želatinu ve své nativní formě použít. Jednak proto, že pro výrobu i pro vlastní konzumaci je nežádoucí tvorba gelu. Hlavně však proto, že nativní forma je pro člověka téměř nestravitelná. Člověk nemá dostatečně nízkou kyselost v žaludku, aby dokázal želatinu naštěpit a pak dále využít pro svoji výživu.

Zdroj: Kolagen
Zveřejněno dne: 27.2.2016

Diskuze: Re: Agar Agar

Já kupuju želatinu z agaru normálně v Albertu. Vypadá to jako pitlíček s kypřícím práškem. Tady je vidět v jakém provedení se dá koupit na internetu želatina z agaru a i kolik stojí: www.zbozi.cz/?q=%C5%…

Zdroj: diskuze Agar Agar
Odesláno dne: 6.4.2013 uživatelem Katka
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi


RECEPT NA DOMÁCÍ KOFEINOVÝ ZÁBAL

Recept na kofeinový zábal

Kofeinový nebo také kávový zábal není žádný zázrak. Je to extrakt z kávových zrnek, která mimo barviva, vůně a dalších látek také obsahuje veliké množství rychlého kofeinu. Jenže představte si jak byste se asi opatlávali kávovou sedlinou nebo kávovým lógrem, to totiž všude padá, nebo když je to řídké, tak to nemá účinnost a ten bordel od mleté a mokré kávy všude kolem. Vtip našeho receptu spočívá právě ve vychytávce, kterou se kávová sedlina stuží a lépe se vám tak nanese na tělo bez bordelu a bez vztekání.

Pro přípravu půl litru kofeinového zábalu budete potřebovat:

  • pytlíček Agar Agar - přírodní želatina
  • 50 gramů umletá levná káva
  • 200 a 300 ml vody
  • špetka soli
  • potravinářská fólie

Postup výroby kávového zábalu
Nejprve připravíme želatinu. Z Agar Agar pytlíčku odebereme jednu kávovou lžičku prášku. Tuto jednu čajovou lžičku agaru necháme rozpouštět 10 minut v 300 ml vlažné vody. Pak přidáme špetku soli a vše to vaříme 10 až 20 minut, podle návodu na pytlíčku od Agar Agar. Po uvaření to necháme zchladnout asi na 40*C, tím to i pěkně zhoustne. Pro přípravu extraktu z kávy nasypte do kastrólku mletou kávu a zalijte ji 200 ml vařící vody a míchejte. Mělo by se z toho udělat tmavé blátíčko s hnědou pěnou nahoře. Míchejte to až do zchladnutí také na 40*C. Nyní pomocí metličkového mixéru na nejnižší otáčky spojte želatinu s kávovým extraktem i včetně lógru – kávová sedlina, vše to pěkně smíchejte, až se vytvoří kompaktní emulze, podobná například hustému sprchovému gelu. Váš kofeinový zábal je hotov a připraven k aplikaci.

Zdroj: Recept na domácí kofeinový zábal
Zveřejněno dne: 8.1.2012

Diskuze: Re: kyselina močová jak na ni

Dna je v mnoha případech výsledkem životního stylu a skladby stravování. Bohužel dlouhodobé pití piva taktéž podporuje vznik dny. Želatina a ani omega 3 nehrají při dně zásadní roli. Věnujte se dodržování vhodného stravování, omezte maso, kakao a zařaďte potraviny s nízkým obsahem purinů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kyselina močová jak na ni
Odesláno dne: 19.10.2016 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

KIWI DORT SE ŽELATINOU

Svěží nepečený kiwi dort

Ingredience:

  • 2 balíčky piškotů
  • 3 kelímky zakysané smetany
  • 100 g moučkového cukru (dle chuti)
  • 1 sáček čiré želatiny

Postup:

Připravte si dortovou formu, vyložte ji pečicím papírem a strany vymažte máslem a vysypte kokosem. Podle návodu na obalu si připravte čirou želatinu, nechte ji trochu vychladnout, ale nezapomeňte ji občas zamíchat (želatina nesmí úplně vystydnout, pokud by vám přece jen vystydla, a tudíž ztuhla, můžete ji opět zahřát). Do mírně vychladlé želatiny přidávejte po lžících zakysanou smetanu a moučkový cukr dle chuti.

Dno dortové formy vyložte piškoty a ty zakryjte vrstvou připravené zakysané smetany. Tento postup opakujte pořád dokola, dokud všechnu smetanu nespotřebujete. Poslední vrstva by měla být smetanová.

Ingredience – želatina:

  • 1 kg kiwi
  • 200 g moučkového cukru
  • 30 g želatiny v prášku

Postup:

Kiwi oloupejte a rozmixujte, vložte do hrnce, přidejte moučkový cukr a želatinu rozmíchanou v troše vody. Vše důkladně promíchejte a za stálého míchání nechte zahřát. Kiwi by mělo začít želírovat podobně jako želatina, v takovém případě můžete hrnec odstavit z plotny, nechat chvíli chladnout a poté želatinu opatrně přelít na připravený dort. Až želatina úplně ztuhne, můžete dort přendat na talíř a podávat.

Zdroj: Kiwi dort se želatinou
Zveřejněno dne: 10.4.2016

Diskuze: svědění kůže po celém těle

Posledních asi 14 dní se mi na celém těle střídavě oběvují zčervenalé plochy, nejvíce na rukou a nohou, ale i na krku, břiše, obličeji.dnes večer mě strašně svedily celé šlapky nohou, po osprchování svědí celé koleno. Nejvíce se toto svědění projeví buď hned po probuzení nebo večer doma při sledování televize to začne svědit a když se poškrabu, tak to ihned napuchne a zčervená, jako po popálení jedovatou trávou.
před těmito asi 14 dny jsem začala brát doplněk stravy z Nahrinu který se jmenuje ArtiFit Caps Plus na podporu chrupavek.obsahuje glukosamin solfát sodný, chondroitin sulvát sodný,hydroxypropylmetylcelulóza, hydrolyzovaná vepřová želatina,kukuřičný škrob, extrakt z harpagofytu ležatého, citrát manganatý, citrát měďnatý,chlorid chromitý.
Dále jsem jedla denně 2-3 mandarinky, tak si myslím, že by to mohlo být z těchto dvou věcí.

Zdroj: diskuze Svědění kůže po celém těle
Odesláno dne: 31.1.2015 uživatelem Yvonna Grygerová
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

RECEPT NA DOMÁCÍ VAŘENOU ŠUNKU

Recept na domácí vařenou šunku

  • 1,20 kg masa, může být drůbeží nebo vepřové, které je nejlepší z plece;
  • 20 g soli;
  • 1 lžička medu nebo hnědého cukru;
  • ½ lžičky dusitanové soli (rychlosůl) kvůli barvě, protože je pak šunka bez ní bledá nebo šedá;
  • 1 lžíce čiré kuchyňské želatiny;
  • 100 ml vody.

Postup výroby domácí šunky

Maso se nakrájí na kostky a promíchá se se solemi a s medem a dá se na dva dny do lednice uležet. Želatina se namočí do vody, nechá se 3 hodiny nabobtnat a poté se promíchá do uleželého masa. Šunkovar se vyloží mikrotenovým sáčkem a maso se do formy pěkně napěchuje. Poté se šunkovar uzavře. Vaří se 2 hodiny na 80 stupňů ve větším hrnci s vodou tak, aby se dovnitř nedostala voda. Po uvaření se dá šunka v šunkovaru zchladnout do lednice a pak se z něho teprve vytáhne.

Zdroj: Recept na domácí vařenou šunku
Zveřejněno dne: 18.11.2013

KOLAGEN PRO PSY

Doplňky stravy

Novodobé farmaceutické firmy se snažily vytvořit produkt, který by organismu přinášel kolagen co nejrychleji a v co nejvstřebatelnější i chuťově přijatelné formě. Na svět tak přišel želatinový prášek a kapsle. Želatina je klihovitá hmota vyluhovaná vařením z kostí a kůží. Její vstřebatelnost a využitelnost organismem je však také minimální. Donedávna se zdálo, že tato forma je jedinou možnou formou podání kolagenu. Vzhledem k jejímu minimálnímu efektu se na kolagen jako takový v kloubní výživě více méně zapomnělo a další rozvoj chondroprotektiv se zaměřil hlavně na preparáty podporující amorfní složku kloubní chrupavky (například glukosamin sulfát, chondroitin sulfát).

Ne každý zdroj kolagenu je tedy zcela vhodný. Například často nejdostupnější klasická želatina, která není hydrolyzována, je velmi špatně stravitelná a jako proteinový zdroj nevhodná. Je potřeba vybírat produkty, které budou pro vašeho psa ty nejoptimálnější. Kolagen ovlivňuje regeneraci a růst svalů. Zejména vytrvalostní zátěží vznikají ve svalech a v jejich kolagenních pouzdrech mikrotrhlinky, které organismus vnímá jako únavu a bolest.

Zdroj: Kolagen pro psy
Zveřejněno dne: 2.4.2016

KIWI DORT SE ŽELATINOU

Nepečený kiwi dort se želatinou a zakysanou smetanou

Ingredience:

  • 2 balíčky piškotů
  • 1 kelímek jogurtu
  • 3 kelímky zakysané smetany
  • 100 g moučkového cukru (dle chuti)
  • 2–3 sáčky zelené nebo žluté želatiny
  • 1 sáček čiré želatiny
  • 5 kusů čerstvého zralého kiwi

Postup:

Připravte si dortovou formu, na jejíž dno dejte pečicí papír a strany vymažte máslem a vysypte kokosem (dort se díky tomu pak bude dobře oddělovat od formy). Připravte si čirou želatinu dle návodu na obalu nebo dle vlastní zkušenosti (vody raději dávejte o kapku méně, aby želatina krásně ztuhla). Nechte ji trochu zchladnout, ale nezapomeňte občas zamíchat. Želatina nesmí úplně vystydnout, protože byste ji nerozmíchali do smetany. Pokud by vám přece jen ztuhla, můžete želatinu opět zahřát. Do mírně vychladlé želatiny přidejte po lžících zakysanou smetanu a jogurt a na závěr moučkový cukr dle chuti.

Dno dortové formy vyložte piškoty (dávejte jeden vedle druhého) a ty zakryjte vrstvou připravené zakysané smetany. Tento postup opakujte, dokud nezaplníte celou formu. Dejte pozor na to, aby vrchní vrstva byla smetanová, ne piškotová. Při druhé vrstvě můžete dát piškoty i na boční stěny, už vám tam budou pěkně držet. Lze použít i dlouhé cukrářské piškoty, které dortu dodají kouzlo. Na poslední vrstvu naskládejte oloupaná a na kolečka pokrájená kiwi. Ovoce skládejte úhledně, poněvadž želatina bude průhledná. Nyní si připravte barevnou želatinu dle návodu na sáčku, nechte ji mírně vychladnout a pak ji po lžících pomalu nalévejte na dort, až zakryjete všechno ovoce. Teď už jen dort nechte ztuhnout v lednici do druhého dne. Poté ho můžete opatrně přendat na talíř a podávat.

Zdroj: Kiwi dort se želatinou
Zveřejněno dne: 10.4.2016

KIWI DORT SE ŽELATINOU

Kiwi dort se želatinou

Ingredience – těsto:

  • 3 vejce
  • 150 g moučkového cukru
  • 150 g polohrubé mouky
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce vody

Postup:

Oddělte bílky od žloutků a z bílků ušlehejte sníh, do kterého pak po částech zašlehejte asi 100 g moučkového cukru (vše je potřeba vyšlehat do husta). Oddělené žloutky vyšlehejte se zbylým cukrem do husté pěny. Do ní poté pomalu vmíchejte prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva, olej, vodu a nakonec zlehka vmíchejte i tuhý sníh. Chcete-li mít korpus hnědý, je možné přidat asi 30 g kakaa a trochu mléka. Z této dávky ingrediencí vznikne asi 2 cm vysoký korpus o průměru cca 26 cm. Jestliže chcete mít dort vyšší, zdvojnásobte dávku. Připravené těsto rozetřete do dortové formy, kterou předtím vymažte máslem či olejem a vysypte hrubou moukou. Formu vložte do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečte asi 20 minut. Jestli je korpus hotový, poznáte pomocí špejle, na kterou se vám při zapíchnutí do korpusu nesmí těsto lepit. Hotový (upečený) korpus vyklopte z formy a nechte vystydnout na mřížce.

Ingredience – krém:

  • 250 g tuku Hera
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1/2 l mléka
  • 1 a 1/2 sáčku vanilkového pudinku
  • 100 g moučkového cukru

Postup:

Hned po upečení korpusu si uvařte pudink z mléka a pudinku a za občasného promíchání ho nechte vychladnout. Až bude pudink studený, vyšlehejte si Heru, přidejte tvaroh, studený pudink, vanilkový a moučkový cukr a ze všeho ušlehejte jemný krém. Studený korpus podélně rozřízněte na dva stejné díly, na spodní díl naneste část krému a přiklopte. Nechte si krém i na vrchní díl, strany a zdobení dortu.

Ingredience – želatina a ovoce:

  • 2 sáčky čiré želatiny
  • 500 ml vody
  • 5 lžic cukru
  • 4–5 kusů čerstvého zralého kiwi

Postup:

Kiwi oloupejte a nakrájejte na plátky. Do menšího hrnce nalijte studenou vodu, přidejte cukr a želatinu a důkladně promíchejte. Za neustálého míchání začněte želatinu zahřívat, ale musíte dávat pozor, aby se nezačala vařit (želatina se nesmí vařit). Až bude dostatečně horká, zkuste, zda již želíruje: ponoříte do želatiny lžičku, a když ji vyndáte, želatina by měla po zchladnutí přestat stékat a měla by ztuhnout. Pakliže tomu tak je, můžete želatinu odstavit z plotny, jinak ji zahřívejte dále. Povrch korpusu potřete krémem a vraťte ho zpět do dortové formy, na krém naskládejte plátky kiwi tak, aby se jemně překrývaly (dobře bude vypadat, když kiwi naskládáte dokola, ne na přeskáčku). Ovoce pak po lžících polévejte mírně vychladlou želatinou, dokud nebude celé ponořené. Poté nechte želatinu úplně ztuhnout, odstraňte obvod dortové formy a dozdobte bok dortu zbylým krémem. Nechte vychladit a dort můžete podávat.

Zdroj: Kiwi dort se želatinou
Zveřejněno dne: 10.4.2016

KLOUBNÍ VÝŽIVA PRO PSY

Geloren pro psy

Geloren dog je unikátní preparát pro komplexní výživu kloubů a šlach psů. Díky svému složení s pěti aktivními látkami jde o ideální řešení pro podporu celého pohybového aparátu. Hlavní účinnou látkou je nutrihyl®, což je speciálně upravená kyselina hyaluronová pro výživu kloubů, která je maximálně efektivní při perorálním podávání. Dalšími látkami obsaženými ve vysoké koncentraci jsou chondroitin sulfát, glukosamin, hydrolyzovaný kolagen a želatina.

Želatinové tablety Geloren dog s příchutí uzené šunky psům velmi chutnají a díky jednoduchému dávkování lze snadno kontrolovat denní příjem účinných látek. Želé není nutné mísit s krmivem, a tak nedochází ke ztrátám jako v případě prášků a sirupů.

Kyselina hyaluronová je jednou z hlavních složek mezibuněčné hmoty a je přirozenou součástí všech pojivových tkání v těle. Je tedy důležitou součástí chrupavky a kloubní tekutiny, kde funguje jako lubrikant a tlumič nárazů. Kyselina hyaluronová potlačuje degradaci kloubní chrupavky a má protizánětlivé účinky.

Chondroitin sulfát dodává chrupavce pružnost a obnovuje rovnováhu v kloubní tekutině. Je důležitým stavebním kamenem kloubní chrupavky a ostatních pojivových tkání – kostí, šlach, vazů. Navíc brání degradaci kolagenu, proteoglykanů a agrekanu a tím udržuje integritu mezibuněčného prostoru.

Glukosamin zajištuje spojení mezi kostí a chrupavkou, ovlivňuje metabolismus kloubů, napomáhá regeneraci kloubní chrupavky, zmírňuje zánět a bolestivost kloubů. Ve formulaci Geloren dog se jedná o podpůrnou látku, kterou psi přirozeně získávají například ze žvýkání kostí.

Hydrolyzovaný kolagen je vysoce vstřebatelná forma kolagenu, který je hlavním stavebním kamenem chrupavek, šlach a vazů. Urychluje regeneraci pojivových tkání, pozitivně ovlivňuje kvalitu srsti, kůže a drápů. Dále se předpokládá, že snižuje bolestivost kloubů a zlepšuje jejich funkčnost.

Želatina hraje velmi podstatnou roli při tvorbě a regeneraci vazivových tkání a ve výživě kloubů a chrupavek. Také je důležitým zdrojem aminokyselin glycinu a prolinu, látek významných pro tvorbu kolagenu.

Balení obsahuje 90 žvýkacích tablet, což představuje měsíční dávku pro středně velkého psa. Běžná dávka žvýkacích tablet Geloren dog se pohybuje od dvou do pěti tablet dle velikosti psa. Pro maximální účinnost je doporučeno podávat 60 dní nepřetržitě, kúru je vhodné následně 2–3x ročně opakovat. Pro rychlejší nástup účinku nebo při silnějších artritických potížích podávejte první týden dvojnásobné množství běžné dávky.

Účinnost přípravku Geloren dog byla testována na 19 psech s pohybovými problémy. Po dvouměsíčním užívání Gelorenu bylo pozorováno zlepšení hybnosti u 79 % psů. Ze studie dále vyplývá, že Geloren má velmi rychlý nástup účinku a první zlepšení se projevuje již po 14 dnech užívání. U Gelorenu byl chovateli zaznamenán i pozitivní vliv na kvalitu srsti a drápů.

Geloren dog je unikátní preparát pro komplexní výživu kloubů, šlach a vazů. Díky svému složení představuje ideální řešení pro podporu celého pohybového aparátu. Hlavní účinnou látkou je kyselina hyaluronová pro výživu kloubů, která má maximální vstřebatelnost z potravy. Dalšími látkami obsaženými ve vysoké koncentraci je chondroitin sulfát, glukosamin, hydrolyzovaný kolagen a želatina.

Geloren dog je možné zakoupit u veterinárního lékaře nebo v internetových obchodech, zde se můžete podívat na cenu preparátu.

Zdroj: Kloubní výživa pro psy
Zveřejněno dne: 4.4.2016

KAŠTANOVÁ MAST

Kaštanová mast recept

Na kaštanovou mast budeme potřebovat nejdříve vyrobit kaštanovou tinkturu. Kaštanová tinktura se udělá z 20 plodů hnědých kaštanů, které se nasekají na malinké kousíčky a zalijí se půllitrem čisté 40% vodky. Tato alkoholová směs se dá do uzavíratelné sklenice a nechá se louhovat po dobu jednoho měsíce. Každý den se směs kaštanů a vodky protřepe nebo promíchá. Po měsíci se směs přecedí a vznikne kaštanová tinktura, kterou dále použijeme pro výrobu masti. Mimo tinktury z kaštanů budeme ještě potřebovat 3 sáčky želatiny agar agar, kterou uvaříme podle návodu na pytlíčku. Až želatina zhoustne a mírně zchladne, tak k ní přidáme 150 ml naší domácí kaštanové tinktury, levandulový olej (dvě lžičky), rozmarýnový olej (dvě lžičky), mrkvový olej (dvě lžičky) a kafrový olej (jednu lžičku) a vše důkladně promixujeme ručním elektrickým šlehačem, až z toho vznikne homogenní krém. Naše domácí kaštanová mast je nyní hotová a připravená k použití. Takto připravená domácí kaštanová mast vydrží nejdéle tři měsíce při uskladnění v chladničce v uzavřené sterilní skleničce.

Zdroj: Kaštanová mast
Zveřejněno dne: 24.9.2012

KLOUBNÍ VÝŽIVA PRO PSY

Kolagen

Hydrolyzovaný kolagen je želatinový hydrolyzát, který je lehce stravitelný a pro organismus využitelný až z 95 %. Zvyšuje pevnost chrupavek, vazů a šlach, podporuje jejich správný vývoj. Urychluje hojení po úrazech. V neposlední řadě také zpevňuje kůži, drápy a zkvalitňuje srst a osvalení psa.

Energetická hodnota kolagenu ve 100 g sušiny v prášku je: 1 700 kJ, 400 kcal, 100 g bílkovin, 0 g sacharidů, 0 g tuků.

Kolagenové choroby, tedy onemocnění charakteristická patologickými či degradačními formami kolagenu, postihují například srdce, cévy, svaly a kůži. Samotný kolagen hraje důležitou roli i při stárnutí organismu. Tablety často obsahují hydrolyzát kolagenu, který vyživuje vazivové tkáně a klouby. Tento hydrolyzát kolagenu, respektive kolagenní peptidy urychlují omlazování a regeneraci pojivových tkání živočicha.

Dávkuje se obvykle 1 lžička pro středně velkého psa, štěňatům pak můžete dávku zvýšit. Jako prevence postačuje podávat obden. Doporučuje se udělat 2x do roka 2–3měsíční kúru. Pracovním psům a psům v zátěži lze podávat dlouhodobě. Překročení doporučené dávky nezpůsobuje zdravotní riziko.

Pro akutní potíže s klouby nebo pro výživu štěňat velkých a obřích plemen a pracovních psů doporučujeme přípravky, které obsahují kolagenní peptidy a mají laboratorně prokázaný účinek na regeneraci kloubní chrupavky.

Kolagenní hydrolyzát je distribuován ve dvou formách. První je takzvaná chelatonová v podobě prášku nebo kapsle. Účinná látka je zde vázána na tělu vlastní aminokyselinu nebo protein. Vstřebatelnost kolagenu tím vzrůstá na 40 %. Ještě účinnější je však forma koloidního (nepravého) roztoku, kde jsou volné částice velmi stabilně rozptýlené ve vodě a jejich vstřebatelnost je až 98 %.

Koloidní roztok kolagenního hydrolyzátu je nejmodernější a v současné době nejúčinnější forma kolagenu určená pro perorální podání v humánní i veterinární medicíně. Účinky kolagenního hydrolyzátu ve smyslu prevence i léčby degenerativních změn kloubní chrupavky byly prokázány v mnoha laboratorních experimentech i klinických studiích humánní i veterinární medicíny.

Již od pradávna, v lidové medicíně, se člověk snažil doplnit nedostatek kolagenu například pojídáním kuřecích chrupavek, rosolů, kůží. Minimální efekt příjmu surového kolagenu je důsledkem jeho velmi nízké stravitelnosti a vstřebatelnosti trávicím traktem. Hlavním důvodem tohoto stavu je velikost molekuly a obsah chemických vazeb velmi odolných vůči trávicím enzymům.

Novodobé farmaceutické firmy se tak snažily vytvořit produkt, který by organismu přinášel kolagen co nejrychleji a v co nejvstřebatelnější i chuťově přijatelné formě. Na svět přišel želatinový prášek a kapsle. Želatina je klihovitá hmota vyluhovaná vařením z kostí a kůží. Její vstřebatelnost a využitelnost organismem je však také minimální. Donedávna se zdálo, že tato forma je jedinou možnou formou podání kolagenu. Vzhledem k jejímu minimálnímu efektu se na kolagen jako takový v kloubní výživě více méně zapomnělo a další rozvoj chondroprotektiv se zaměřil hlavně na preparáty podporující amorfní složku kloubní chrupavky (například glukosamin sulfát, chondroitin sulfát).

Ne každý zdroj kolagenu je tak zcela vhodný. Například často nejdostupnější klasická želatina, která není hydrolyzována, je velmi špatně stravitelná a jako proteinový zdroj nevhodná. Kolagen vedle kloubní výživy ovlivňuje regeneraci a růst svalů. Jsou-li svaly trvale zatěžovány, vznikají ve svalech a v jejich kolagenních pouzdrech mikrotrhlinky, které organismus vnímá jako únavu a bolest.

Zdroj: Kloubní výživa pro psy
Zveřejněno dne: 4.4.2016

KIWI DORT SE ŽELATINOU

Kiwi dort s tvarohem a želatinou

Ingredience – těsto:

  • 3 vejce
  • 150 g moučkového cukru
  • 150 g polohrubé mouky
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce vody

Postup:

Oddělte bílky od žloutků a z bílků ušlehejte sníh, do kterého poté po částech zašlehejte asi 100 g moučkového cukru (vše je potřeba vyšlehat do husta). Oddělené žloutky vyšlehejte se zbylým cukrem do husté pěny. Do ní pak pomalu vmíchejte prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva, olej, vodu a nakonec zlehka vmíchejte tuhý sníh. Chcete-li mít korpus hnědý, je možné přidat cca 30 g kakaa a trochu mléka. Z této dávky ingrediencí vznikne přibližně 2 cm vysoký korpus o průměru asi 26 cm. Jestliže chcete mít dort vyšší, zdvojnásobte dávku. Připravené těsto rozetřete do dortové formy, kterou předtím vymažte máslem nebo olejem a vysypte hrubou moukou. Formu vložte do trouby předem vyhřáté na 180 °C a pečte asi 20 minut. Zda je korpus hotový, poznáte pomocí špejle, na kterou se vám při zapíchnutí do korpusu nesmí těsto lepit. Hotový (upečený) korpus vyklopte z formy a nechte vystydnout na mřížce.

Ingredience – krém:

  • 500 g tvarohu
  • 100 g másla
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 70 g moučkového cukru

Postup:

Máslo ohřejte na pokojovou teplotu, poté ho utřete s moučkovým a vanilkovým cukrem, přidejte tvaroh a ušlehejte hladký krém. Studený korpus podélně rozřízněte na dva díly. Spodní díl potřete jednou třetinou připraveného krému a vložte zpět do formy na dort, přiklopte druhým dílem korpusu a potřete druhou třetinou krému.

Ingredience – želatina a ovoce:

  • 1 sáček čiré želatiny
  • 250 ml vody
  • 3 lžíce cukru
  • 5 kusů čerstvého kiwi
Oloupejte všechna kiwi, pokrájejte je na plátky a položte na vrchní vrstvu dortu. Dle návodu na sáčku připravte želatinu, nechte ji mírně vychladnout a poté ji pomalu po lžících naneste na celý dort. Želatinu nechte ztuhnout, následně odstraňte obvodový kruh formy a strany dortu potřete posledním dílem krému.

Zdroj: Kiwi dort se želatinou
Zveřejněno dne: 10.4.2016

KOLAGEN PRO PSY

Jak poznat, že pes potřebuje kolagen

Artróza, degenerativní onemocnění kloubů, je velmi častým problémem psů všech plemen i věkových kategorií. Na rozvoji patologických změn kloubů se podílejí jednak vlastnosti vrozené (stavba kloubních struktur, osvalení, inervace...) a jednak faktory vnějšího prostředí (způsob výživy, zátěž...). Vzhledem k tomu, že artrotické změny jsou často velmi bolestivé, je snahou majitelů a veterinárních lékařů vzniku či prohlubování těchto změn předcházet. Péče o klouby k artróze predisponované či tímto procesem již postižené by měla být komplexní (redukce fyzické zátěže, hmotnosti...). Sám majitel může zdraví svého psa velmi výrazně ovlivnit prostřednictvím krmiva a nutričních doplňků. Právě nutriční doplňky zvané chondroprotektiva (chrupavky chránící látky) prošly v minulých letech velkým rozvojem. Na našem trhu se objevilo velké množství preparátů různého složení a forem. Na základě stále pokračujících laboratorních výzkumů i klinických studií ve veterinární i humánní sféře byly mnohé obsahové látky překonány a nahrazeny. Jednou z nich je i želatina jako perorálně (ústy, tlamou) podávaná forma kolagenu – stavebního kamene kloubní chrupavky. Ta je v moderních preparátech nahrazována organismem snadněji využitelnou formou kolagenu, takzvaným kolagenním hydrolyzátem, zmiňovaným již výše.

Kloub je spojení dvou nebo více kostí plochami povlečenými chrupavkou. Kloubní chrupavka má nepostradatelnou roli pro optimální kloubní funkci. Aby byl pohyb kloubu bezbolestný, plynulý a v plném rozsahu, musí být povrch kloubní chrupavky naprosto hladký. Kloubní chrupavka však může být narušována procesem přirozeného stárnutí, v důsledku nadměrné fyzické zátěže či v případě poškození úrazem či infekcí.

Kloubní chrupavka je pojivová tkáň. Skládá se z buněk (chondrocytů) a mezibuněčné hmoty. Ta obsahuje podíl vláknitý a amorfní. Vláknitý podíl je představován kolagenními vlákny. Amorfní součást je tvořena hlavně proteoglykany, kyselinou hyaluronovou a vodou. Mezibuněčná hmota, respektive její jednotlivé komponenty, jsou nositeli dvou klíčových vlastností chrupavky – pevnosti a pružnosti. Pevnost chrupavky je podmiňována kolagenními vlákny. Tvorba kolagenních vláken začíná v chondrocytech řazením jednotlivých aminokyselin do bílkovinných řetězců. Základní řetězce přirovnatelné ke šňůrce korálků se následně seskupují do trojšroubovice, takzvaného „prokolagenu“. Ten se transportuje z buněk, kde je dále upraven na „kolagenový monomer“. Monomery se řadí za a vedle sebe do „mikrofibril“ a následně do kolagenních fibril a do kolagenních vláken. Výslednou strukturu tak lze přirovnat k lanu.

Soustava kolagenních vláken tvoří nosnou kostru celé chrupavky. Pouze pojivová tkáň dobře nasycená kolagenem se může správně vyvíjet a následně mnohem lépe odolává okamžitému i dlouhodobému přetěžování. Právě díky podpoře kolagenu může plně fungovat složka amorfní, lépe udržuje potřebný obsah vody a chrupavka je tak lépe vyživována. Zdravě vystavěná a řádně vyživená chrupavka pak lépe odolává mechanické zátěži a nedochází k tvorbě takzvaných mikroruptur, trhlinek mikroskopických rozměrů, které jsou podkladem pro rozvoj makroskopických degenerativních změn.

Vezmeme-li v úvahu soubor ostatních proteinů těla je aminokyselinové složení kolagenu naprosto mimořádné. Glycin, prolin, lysin a jejich hydroxylované formy, jako jeho hlavní komponenty, se nenacházejí v tak vysokém zastoupení v žádné jiné tkáni živého organismu. Ve výživě tak kolagen prakticky nelze nahradit jinou v přírodě se vyskytující nebo syntetickou látkou.

Zdroj: Kolagen pro psy
Zveřejněno dne: 2.4.2016

diskuse k tomuto tématu

Želatina agar agar

Nevíte náhodou někdo, kolik jsou tři sáčky želatiny agar gramů? A taky by mě zajímalo, jestli je tato...

více >>

Re: Agar Agar

Já kupuju želatinu z agaru normálně v Albertu. Vypadá to jako pitlíček s kypřícím práškem. Tady je vidět...

více >>

Re: kyselina močová jak na ni

Dna je v mnoha případech výsledkem životního stylu a skladby stravování. Bohužel dlouhodobé pití piva...

více >>

svědění kůže po celém těle

Posledních asi 14 dní se mi na celém těle střídavě oběvují zčervenalé plochy, nejvíce na rukou a nohou,...

více >>

další diskuse   

nabídka obchodu

Arthrocann COLLAGEN Omega 3-6 Forte (60 cps.)

Arthrocann COLLAGEN Omega 3-6 Forte (60 cps.)

Doplněk stravy určený pro přirozenou péči o klouby, chrupavky, šlachy a kloubní vazivo. Arhtrocann COLLAGEN obsahuje komplex NaturCOLLAX. Dále obsahuje glukosamin sulfát, chondroitin sulfát, MSM a kyselinu hyaluronovou. Komplex NaturCOLLAX obsahuje certifikovaný kolagen typu I, kolagen typu II, vitamín C a D3, zázvor, boswelii a kurkumu. Kolagen patří mezi základní stavební součásti kloubní chrupavky,...

Cena: 360 Kč
Koupit  koupit

Barnys Kloubní Supermix (nahrazuje přípravek MSM)

Barnys Kloubní Supermix (nahrazuje přípravek MSM)

MSM + glukosamin sulfát + vyvážená bylinná složka - náš nejúspěšnější přípravek pro klouby v r. 2000, v té době pod značkou Proenzi MSM. Tento přípravek je nadčasový a stále jej můžeme doporučit jako velmi ekonomickou a účinnou verzi přípravku na klouby. V nové generaci navíc obohacen o kolagen a vitamin C. Doplněk stravy. Preparát Kloubní Supermix nahrazuje přípravek MSM. Obsahuje: MSM + glukosamin...

Cena: 362 Kč
Koupit  koupit

Barnys Klokan TM (60 cps.) - unikátní kolagen

Barnys Klokan TM (60 cps.) - unikátní kolagen

Unikátní revoluční forma kolagenu, který jako jediný přípravek v ČR kombinuje 3 typy kolagenu a vitamin C pro normální tvorbu kolagenu přirozeně obsaženého v chrupavkách, vazech a šlachách. Zdroj kolagenu a vitaminu C pro kůži, kosti a chrupavky. Doplněk stravy. Klokan je vhodný pro všechny, kdo chtějí pečovat o kloubní pouzdro jako celek a chtějí pro svůj pohybový aparát udělat maximum. A dále pro...

Cena: 269 Kč
Koupit  koupit

Barnys Premium FORTE 2700 (90 tablet) - zdroj chondroitinu a glukosaminu

Barnys Premium FORTE 2700 (90 tablet) - zdroj chondroitinu a glukosaminu

Vyvážená a studiemi ověřená kombinace glukosamin a chondroitin sulfátu - základních stavebních kamenů chrupavky - v maximální dávce. Glukosamin a chondroitin sulfát jsou základní stavební látky kloubní chrupavky.   Složení (mg) 1 tableta denní dávka Glukosamin sulfát 500 mg 1 500 mg Chondroitin sulfát 400 mg 1200 mg   Dávkování: Dospělí užívají 2-3 tablety denně. Děti od...

Cena: 423 Kč
Koupit  koupit

Avita JOY FLEX 90 tbl. - kloubní výživa

Avita JOY FLEX 90 tbl. - kloubní výživa

Doplněk stravy pro podporu pohybového aparátu. Komplex přírodních látek pro podporu kloubů, vyživuje kloubní chrupavku, usnadňuje pohyb, zmírňuje bolest a ztuhlost kloubů. Díky extraktu z kůry vrby bílé, působící jako přírodní aspirin, pomáhá potlačovat záněty a bolest. Vhodný pro sportovce, v případě přetížení anebo při běžném opotřebení kloubů, také pro děti v období prudkého růstu. Zdravé klouby...

Cena: 714 Kč
Koupit  koupit

Barnys Celadrin EXTRA silný 60 kapslí - kloubní výživa nové generace

Barnys Celadrin EXTRA silný 60 kapslí - kloubní výživa nové generace

Doporučuje Mezinárodní Federace sportovního lékařství (FIMS). Funguje zcela jinak než běžné přípravky na klouby. Je známý rychlým nástupem účinku a dlouhodobým efektem. Patentovaná směs vhodná pro péči o celý pohybový aparát. Doplněk stravy. CeladrinTM je inovativní revoluční komplex esteri?kovaných mastných kyselin (EFAC), který je obohacen o vitamin C, který přispívá k normální tvorbě kolagenu pro...

Cena: 389 Kč
Koupit  koupit

Energy Barley

Energy Barley

Mladý ječmen je bohatým přírodním zdrojem potřebných živin, minerálů a vitaminů, ale výjimečný je především vysokým obsahem více než 20 živých enzymů, vlákniny, aminokyselin a rostlinných bílkovin, které jsou snadno využitelné pro zdravý růst organismu, a ideální pro prevenci patologických stavů. Je bioinformační přípravek vyrobený podle zásad ekologického zemědělství. Barley neobsahuje žádné příměsi,...

Cena: 515 Kč
Koupit  koupit
Stránky o Activ Aloe

Stránky www.zbozi-kosmetika.cz
nejčtenější články

holení pánského přirození video návod | léčba svrabu octem | furolin a nežádoucí účinky | kostivalová mast domácí výroba | pálení rtů a jazyka | dieta mačingová 28 dní jídelníček | jablečný ocet výroba

SiteMAP